Ali je kuhinja najpomembnejši prostor v vašem domu?

16.12.2021 | Dom in vrt


Kuhinja je srce doma

Pravijo, da je kuhinja srce doma. In moramo verjeti, da je to res. Ne glede na to, ali je kuhinja majhna ali velika, je središče doma. Pravijo, da čeprav se življenje morda ustvarja v spalnici, se zagotovo živi v kuhinji. Nekateri se po navadi strinjajo, drugi pa ne. Kaj pa vi mislite o tem?

Vpliv življenjskega sloga

Zdi se, da je velik pomen te sobe odvisen od velikosti kuhinje, družine in življenjskega sloga. V starejših domovih so bile kuhinje manjše, ločene in odmaknjene od preostalega doma. To je bil zaprt prostor, ki se je uporabljal skoraj izključno za kuhanje, ki bi ga bilo mogoče samo zapreti, da bi prikrili nered. Družina in prijatelji so jedli in se zbirali v jedilnicah in dnevnih sobah, ki so bile v bližini. V starejših domovih so dajali večji pomen jedilnici in dnevni sobi. Kuhinje so bile »uporabne« in to je bilo to.

Medtem, ko so bile kuhinje nekoč samo za kuhanje, so zdaj namenjene tudi za bivanje

Kuhinje so bile včasih namenjene samo kuhanju. Vsi imamo spomine na naše mame, ki so bedele nad štedilnikom, neumorno delale nad pulti, pripravljale okusne, nasitne in hranljive jedi, v katerih je družina uživala skupaj. V nekaterih primerih so otrokom celo rekli, naj se izogibajo kuhinji – materinemu delovnem prostoru, da bi mama lahko v miru pripravila jedi in kuhala. Kuhinje niso umirjene in tihe sobe. So prostori, napolnjeni z energijo, aromo in teksturo.

Kuhinja ni bila vedno središče, kjer se je zbirala družina

V srednje velikih in večjih domovih so bile te sobe pogosto dovolj velike za zajtrk, prigrizek ali lahek obrok, pomembne obroke pa so še vedno stregli v jedilnici, kjer se je družina zbirala na koncu dneva. Družinski obrok je imel v preteklih generacijah veliko večji pomen kot ga ima danes – predvsem zaradi bolj zaposlenega življenjskega sloga.

Kuhinja je nova dnevna soba

V zadnjih 20 letih so kuhinje začele postajati bivalni prostori z več. Kuhinja je postala mnogo več kot le prostor za kuhanje. Novejši domovi so bili zasnovani z mislijo na kuhinje kot bivalne prostore, zato so te sobe postale večje, da bi bolje sprejele družino in prijatelje kot dodaten prostor za zabavo. Številne kuhinje so začele odpirati v druge prostore, nekatere pa so ostale ločene. Te novejše, večje, bolj prijazne kuhinje imajo prostor za velike mize, v njih pa so bili načrtovani tudi otoki, da bi ustvarili naravni tok za tiste, ki prihajajo in odhajajo.

Veliko več pozornosti je bilo namenjeno oblikovanju kot funkcionalnosti kuhinje. Ideja o kuhinji kot bivalnem prostoru je postajala vse bolj priljubljena. Posledično so lastniki stanovanj začeli spreminjati in povečevati svoje kuhinjske prostore, da bi sledili »trendu« tako kot za življenjski slog, kot za nadaljnjo prodajo.

Pomen velikosti kuhinje dandanes

Danes je pomembnost dobre velikosti in produktivne kuhinje zelo pomembna. To je po mnenju mnogih najpomembnejša soba v hiši. V očeh nepremičninskih posrednikov zagotovo je. Preprodaja hiše je v veliki meri odvisna od njene kuhinje. Lokacija in funkcionalnost sta ključni. Starejše kuhinje je treba naredite take, da bodo videti novejše, bolj poenostavljene in modernejše.

Za namene preprodaje ni nič nenavadnega, da prodajalci prinesejo nove dodatke, barve in aparate, ki pomagajo pri prodajo. Mnogi kupci, ko razmišljajo o starejšem domu z manjšo kuhinjo, takoj preučijo možnosti prenove, ki lahko vključujejo preoblikovanje, razširitev ali podiranje sten, da ustvarijo bolj odprt občutek.

Pomen bivalnih in jedilnih prostorov danes

Ker se v današnjem sodobnem času veliko manj pomena posveča ločenim dnevnim in jedilnim prostorom, se zdi, da je pomen skoraj izključno osredotočen na kuhinjski prostor. Veliko pozornosti je namenjeno postavitvi, oblikovanju in funkcionalnosti prostora. Še vedno pa se najdejo tisti, ki se bodo prepirali in vam povedali, da sta njihova dnevna in jedilnica zelo pomembna, četudi se uporabljata le nekajkrat na leto. Spet se veliko tega odraža v življenjskem slogu.

Današnja kuhinja je veliko več kot kuhinja

Novejše kuhinje, čeprav se imenujejo kuhinje, so res veliko več. Današnja kuhinja je današnji družinski življenjski prostor. V teh velikih sobah je več območij. Tu je kuhinjski prostor – določen prostor za kuhanje – premišljeno, skrbno načrtovan in urejen. Potem je tu še jedilni stol v kuhinji, ki je običajno dovolj velika, da sprejme mizo, za katero je udobno za 6 ali več stolov. Veliko novih domov, ki sprejemajo bolj sproščen življenjski slog, se gradijo brez jedilnice ali formalnega bivalnega prostora. Za tiste, ki uživajo v zabavi in to počnejo pogosto, celo domovi s formalnimi jedilnicami in dnevnimi prostorov ugotovijo, da se množica običajno zbira v kuhinji.

Velikost je pomembna

Torej je več kot očitno, da je velikost pomembna. Tisti, ki uživajo v kuhanju in zabavi, gledajo na kuhinjo kot na pomemben in sestavni prostor, ki močno prispeva k družinskemu življenju.

O PODJETJU
Logo

Podjetje Maros d.o.o., Šmartinska cesta 53, Ljubljana, je na slovenskem tržišču prisotno že od leta 1990. Na prodajnih mestih v Ljubljani na Šmartinski c. 53, CELEIAPARKU Celju in z OUTLET ponudbo v Slovenski vasi pri Brežicah, svojim kupcem nudimo vrhunsko evropsko pohištvo z najboljšim razmerjem med kakovostjo in ceno.

Šmartinska cesta 53
1000 Ljubljana
Slovenija

Phone: 01 401 2030


Ostale objave

V svetu notranje opreme je usnjena sedežna garnitura simbol elegance in trajnosti. Njena brezčasna privlačnost ni zgolj v videzu, temveč tudi v vzdržljivosti, ki jo usnje kot material ponuja. Usnje je naravni material, znan po svoji trpežnosti in sposobnosti, da sčasoma razvije edinstven značaj. To ni le sedežna garnitura; je investicija v trajnost in stil. … Continued

Preberi več >

Dom in vrt

04.07.2022

Kako pomemben je filter sesalnika?

Pogosto se ne zavedamo, kako pomembni so filtri v sesalniku, dokler ne vložimo v svoj prvi sesalnik! Filtri sesalnikov niso pomembni le za učinkovitost sesanja, vpijanja prahu, cvetnega prahu in pršic, temveč tudi za zaščito motorja in s tem dolgo življenjsko dobo opreme.   Sesalnik deluje tako, da vleče zrak od zunaj in ga izpihuje … Continued

Preberi več >