Na kratko o kolagenu

28.07.2021 | Nega in zdravje


KAJ JE KOLAGEN?

Kolagen je ena izmed glavnih strukturnih beljakovin v človeškem telesu. Največ ga najdemo v vezivnih tkivih, roženici, kosteh, prebavnem traktu in hrustancu. Njegovo ime izvira iz grške besede ”kolla”, ki pomeni lepilo. V telesu služi kot naravno lepilo, beljakovina, ki veže, podpira telesna tkiva in notranje organe. Naše telo je sposobno tvoriti kolagen do približno 25.leta. Kasneje začne sinteza kolagena upadati in sicer za približno 1,5% na leto. Ta proces poteka še hitreje ob neprimerni prehrani in pomanjkanju gibanja.

POSLEDICE POMANJKANJA

Posledice manjše tvorbe kolagena so prvotno vidne na koži. Ta je primarno sestavljena iz kolagena tipa 1. Kolagen je v koži zaslužen za vezavo vlage in skrbi tudi za njeno čvrstost in elastičnost. S tem, ko začne v telesu primanjkovati kolagena, ta postane bolj zgubana in suha. Poleg tega lahko opazimo, da so naši nohti bolj lomljivi in krhki. Lasje pa so suhi in brez sijaja. Vse to je posledica pomanjkanja kolagena.

UČINKI KOLAGENA

Na srečo lahko to omilimo s tem, da jemljemo kolagen v obliki prehranskih dopolnil. Z rednim uživanjem kolagena lahko tako poskrbimo za bolj elastično kožo, sijoče, močne lase in hitrejšo rast las, čvrste nohte, gibljive sklepe, uravnano prebavo in boljše počutje.

KDAJ NAJ ZAČNEM UŽIVATI KOLAGEN?

Z vnosom prehranskega dopolnila lahko spodbudimo nastajanje kolagena v telesu in tako nadomestimo primanjkljaj, ki nastane z leti. Primeren je tudi za otroke in najstnike v obdobju hitre rasti, saj je zaslužen za zdravje kit, sklepov in hrustanca. Omogoča jim, da prenašajo sile, ki jih med gibanjem prejemajo mišice.  Prav tako je primeren za vse športnike in vse z dejavnim življenjskim slogom. Pomaga tudi pri okrevanju po poškodbah, saj prispeva k obnovi in celjenju poškodovane kože. Dobro ga je jemati tudi kot preventivo za preprečevanje osteoporoze in zlomov.

 

O PODJETJU
Logo

Izdelujemo kozmetiko iz naravnih, negovalnih sestavin za skrbno nego celega telesa.


Ostale objave

Nega in zdravje

02.12.2021

Kako se predstavimo po nemško?

Tečaj nemščine je priložnost, da spregovorimo v tujem jeziku. Ena od prvih tem, ki jih začetniki spoznajo pri učenju nemščine, je predstavljanje. Prvi vtisi so pomembni, Nemci pa se radi predstavljajo nekoliko bolj formalno.   Začnite s pozdravom Najpreprostejši način, kako pozdravite Nemca, je Hallo, vendar ta pozdrav velja za neformalnega. Če osebe ne poznate, … Continued

Preberi več >

Nega in zdravje

22.12.2020

Tečaj Nemščine

Kako najhitreje do odličnega znanja nemščine Tečaj nemščine je odlična priložnost, da se pobliže spoznate s tem germanskim jezikom, ki odpira številna vrata v svet. Nemčija je ena od vodilnih svetovnih industrijskih držav, zaradi svoje kulturne, zgodovinske in naravne dediščine pa je priljubljena destinacija tudi za turiste. Je država z največ prebivalci v Evropski uniji, … Continued

Preberi več >