Na kratko o kolagenu

28.07.2021 | Nega in zdravje


KAJ JE KOLAGEN?

Kolagen je ena izmed glavnih strukturnih beljakovin v človeškem telesu. Največ ga najdemo v vezivnih tkivih, roženici, kosteh, prebavnem traktu in hrustancu. Njegovo ime izvira iz grške besede ”kolla”, ki pomeni lepilo. V telesu služi kot naravno lepilo, beljakovina, ki veže, podpira telesna tkiva in notranje organe. Naše telo je sposobno tvoriti kolagen do približno 25.leta. Kasneje začne sinteza kolagena upadati in sicer za približno 1,5% na leto. Ta proces poteka še hitreje ob neprimerni prehrani in pomanjkanju gibanja.

POSLEDICE POMANJKANJA

Posledice manjše tvorbe kolagena so prvotno vidne na koži. Ta je primarno sestavljena iz kolagena tipa 1. Kolagen je v koži zaslužen za vezavo vlage in skrbi tudi za njeno čvrstost in elastičnost. S tem, ko začne v telesu primanjkovati kolagena, ta postane bolj zgubana in suha. Poleg tega lahko opazimo, da so naši nohti bolj lomljivi in krhki. Lasje pa so suhi in brez sijaja. Vse to je posledica pomanjkanja kolagena.

UČINKI KOLAGENA

Na srečo lahko to omilimo s tem, da jemljemo kolagen v obliki prehranskih dopolnil. Z rednim uživanjem kolagena lahko tako poskrbimo za bolj elastično kožo, sijoče, močne lase in hitrejšo rast las, čvrste nohte, gibljive sklepe, uravnano prebavo in boljše počutje.

KDAJ NAJ ZAČNEM UŽIVATI KOLAGEN?

Z vnosom prehranskega dopolnila lahko spodbudimo nastajanje kolagena v telesu in tako nadomestimo primanjkljaj, ki nastane z leti. Primeren je tudi za otroke in najstnike v obdobju hitre rasti, saj je zaslužen za zdravje kit, sklepov in hrustanca. Omogoča jim, da prenašajo sile, ki jih med gibanjem prejemajo mišice.  Prav tako je primeren za vse športnike in vse z dejavnim življenjskim slogom. Pomaga tudi pri okrevanju po poškodbah, saj prispeva k obnovi in celjenju poškodovane kože. Dobro ga je jemati tudi kot preventivo za preprečevanje osteoporoze in zlomov.

 

O PODJETJU
Logo

Izdelujemo kozmetiko iz naravnih, negovalnih sestavin za skrbno nego celega telesa.


Ostale objave

Še nedolgo nazaj so ljudje ob omembi toplotne črpalke enostavno odmahnili z roko. Češ, da je predraga, neučinkovita in podobno. Popolnoma brez osnove seveda. Danes je ogrevanje s pomočjo teh naprav tema številka ena vseh graditeljev in lastnikov, ki si želijo znižati strošek ogrevanja. Uporaba toplotnih črpalk je vsekakor smiselna v vseh objektih, a je … Continued

Preberi več >

Nega in zdravje

10.04.2021

Varstvo pri delu

3 izpiti iz varstva pri delu, ki jih lahko opravljate prek spleta (6. del) Usposabljanje zaposlenih iz varstva pri delu je obveznost vsakega delodajalca. Velja za vse. Ne glede na to vašo velikost, število zaposlenih ali vrsto dejavnosti. V času korone pa se je opravljanje izpitov digitaliziralo. Prek spleta še boljše Spremenjeni načini dela prinašajo … Continued

Preberi več >