Pralni stroji so naši pomočniki

13.07.2023 | Dom in vrt Tehnika


Potovanje skozi zgodovino pralnih strojev

Preden so pralni stroji prevzeli nadzor, so ljudje prali perilo na roke, kar je bil težak in zamuden proces. Leta 1782 pa je Thomas Bentham izumil ročni pralni stroj. Ta naprava je sprožila revolucijo v svetu pranja perila. Pralni stroji so spremenili tudi način življenja, saj so odpravili pralni dan in poklic peric.

Pralni stroji so se skozi čas razvijali in danes poznamo veliko različnih pralnih strojev z različnimi funkcijami, različnih velikosti in barv. S sodobno tehnologijo, ki se nenehno razvija, so postali nepogrešljiv del vsakega gospodinjstva.

Kako delujejo pralni stroji

Vsak pralni stroj je sestavljen iz različnih delov in vsak izmed njih opravlja svojo funkcijo. Glavne komponente pralnega stroja so boben, motor, črpalka za vodo in kontrolni sistem. Ti deli delujejo skupaj, da zagotovijo najboljše rezultate pranja.

Ko vklopite pralni stroj, se začne vrteti motor, kar povzroči, da se začne vrteti boben. Voda in detergent se vbrizgata v boben, kjer se perilo zmoči in umije. Po končanem pranju črpalka izprazni boben in ga napolni s čisto vodo za izpiranje.

white ceramic bathtub near window
pralni stoji

Izbira pralnega stroja

Ko izbirate pralni stroj, morate upoštevati več dejavnikov. To so velikost stroja, vrsta perila, ki ga nameravate prati, energetska učinkovitost in cena. Za majhno količino perila izberite sodoben majhen pralni stroj.

Energetsko učinkoviti stroji lahko znatno zmanjšajo vaše stroške za elektriko in vodo. Izbirajte med pralnimi stroji, ki so narejeni iz kakovostnih materialov in imajo dolgo življenjsko dobo.

Glede na prostor, ki ga imate na voljo za pralni stroj, lahko izberete stroj z zgornjim polnjenjem perila.

Pralni stroji in njihova uporaba

Pralni stroji so lahko zelo učinkoviti, če jih uporabljamo pravilno. Količino detergenta je treba prilagajati količini perila, saj lahko preveč detergenta povzroči, da se perilo ne izpere pravilno, premalo detergenta pa ne bo odstranilo vse umazanije.

Pralnega stroja ne napolnite do vrha, saj lahko preveč perila prepreči, da se perilo pravilno očisti in lahko povzroči, da se stroj preobremeni.

Pranje perila v 21. stoletju

Sodobni pralni stroji so opremljeni z različnimi naprednimi funkcijami, ki olajšajo pranje perila. Te funkcije vključujejo samodejne programe pranja, funkcije zamika začetka pranja, senzorje za težo perila in celo povezljivost z internetom.

Ena od teh naprednih funkcij je tudi samodejni program pranja. Ta program omogoča pralnemu stroju, da samodejno določi najboljši način pranja, glede na vrsto in količino perila.

 

 

O PODJETJU
Logo

Za montažo bele tehnike ali klimatskih naprav, za namestitev televizorja, namestitev in popravilo računalnikov ter programske opreme, kadarkoli potrebujete strokovnjaka, zrihtamo vse!

Savska cesta 3a
1000 Ljubljana
Slovenija

Phone: 01 43 76 333


Ostale objave

Dom in vrt

Tehnika

15.03.2021

Hladno stiskana hrana za pse

7 prednosti hladno stiskane hrane za pse Hladno stiskana hrana za pse je edinstven način kuhanja, ki zadrži čim več hranil s hladnim stiskanjem peletov pri nizkih temperaturah. Standardno se pasja hrana kuha pri izredno visokih temperaturah, kar uniči večino dobrih sestavin, zato so veliko prehranskih elementov tam izgubi. Kakšne so torej koristi? Nižje temperature … Continued

Preberi več >

Dom in vrt

Tehnika

13.12.2023

Kako najti prave novice?

V dobi informacijskega preobrata se pogosto soočamo z izzivom ločevanja zrna od plev. Kako najti prave novice ni le vprašanje, ampak nujnost za informirano in osveščeno družbo. V tem članku bomo raziskali različne strategije in orodja, ki vam lahko pomagajo identificirati zanesljive vire in ločiti dejstva od fikcije. Razumevanje Medijske Krajine Prepoznavanje Verodostojnih Virov Začnemo … Continued

Preberi več >