7 zanimivih dejstev o prehrani mačk

10.03.2021 | Dom in vrt


Tako kot njihovi velikanski bratranci v džungli je tudi vaša hišna mačka mesojeda.

Psi in mačke so mesojede živali, kar pomeni, da sta se obe vrsti razvili kot plenilci, ki lovijo in uživajo meso. Opravljene so bile številne raziskave glede prehranskih potreb psov, a za mačke niti približno toliko. Na srečo pa se stvari dohitevajo in se naučimo več o tem, kaj potrebujejo naše mačke.

Mačke so obvezne mesojede

Obligativni mesojedci imajo krajši in bolj kisel prebavni trakt kot drugi. Ta prebavni sistem lažje prebavi meso in maščobe. Obvezni mesojedi se zanašajo na meso, ki oskrbuje veliko večino potrebnih hranil. Medtem ko lahko nekatere zveri preživijo (ne uspevajo vedno, vendar preživijo) z rastlinskimi beljakovinami, bodo mačke iz mesa pridobile več hranil. Vendar to ne pomeni, da bi  morale jesti samo meso; tudi to ni zdravo. Čeprav se mnenja razlikujejo, večina strokovnjakov priporoča, da morajo biti 40% do 50% prehrane zdrave odrasle mačke beljakovinske, pri čemer večina teh beljakovin prihaja iz mesa.

Mačke potrebujejo tavrin

Številni lastniki mačk vedo, da potrebujejo tavrin, saj je bila objavljena novica, ko so mačke oslepele in trpele zaradi srčnega popuščanja z zaskrbljujočo hitrostjo. Ugotovljeno je bilo, da je vzrok pomanjkanje tavrina v komercialni mačji hrani. Tavrin, esencialno aminokislino, najdemo v mesu in ribah. Poleg tega proizvajalci mačje hrane zdaj hrano dopolnjujejo s tavrinom.

Maščobne kisline so bistvene

Maščobe so potrebne za številne telesne funkcije, vključno z zagotavljanjem telesu energije in absorpciji v maščobah topnih vitaminov. Vendar ne bo zadostovala nobena maščoba. Za razliko od psov mačke potrebujejo vir hrane, ki oskrbuje tako maščobno kislino kot linolno kislino in arahidonsko kislino. Čeprav obstaja veliko virov zanje, je perutnina ena najbolj priljubljenih, ki jo mačke običajno jedo.

Tiamin je vitamin B

Čeprav so mesojedci in se pri večini svojih prehranskih potreb zanašajo na meso, lahko tudi prehrana z vsemi mesi povzroča težave. Tiamin, vitamin B, je bistveno hranilo, ki ga najdemo v rastlinah – najpogosteje v žitnih zrnih. Mačke potrebujejo kar petkrat več tiamina kot psi, brez njega pa lahko razvijejo številne težave, vključno z nagibanjem glave, nekoordinacijo, pogrbljeno držo, napadi in celo smrtjo. Komercialna mačja hrana vsebuje dovolj ogljikovih hidratov in / ali vitaminskih dodatkov za preskrbo mačjih potreb po tiaminu.

Domače diete

Mnogi lastniki mačk raje hranijo domačo prehrano, kot da bi se zanašali na komercialno hrano. To je v redu in te mačke lahko rastejo. Ker imajo nekaj edinstvenih prehranskih potreb, se pred začetkom domače diete pogovorite z veterinarskim strokovnjakom za prehrano, da boste našli smernice za oblikovanje prehransko ustrezne prehrane.

Mačke ne smejo postiti

V divjini mnogi plenilci redno postijo; žrejo, ko imajo hrano in se med lovi postijo. Domači psi lahko en dan postijo, ne da bi škodovali, v resnici pa nekateri psi občasno prostovoljno preskočijo obrok. Pri domačih mačkah, zlasti pri tistih s prekomerno telesno težo, je post lahko resen problem, saj lahko mačke na tešče razvijejo jetrno lipidozo, resno in celo usodno bolezen jeter. Običajno, ko žival posti, telo premakne maščobo iz svojih rezerv v jetra, da se pretvori v energijo. Mačje telo ni zasnovano za predelavo velikih količin maščobe in jetra hitro postanejo preobremenjene in odpovejo. Če mačka preneha jesti, takoj pokličite svojega veterinarja.

Mačke imajo edinstvene prehranske potrebe, vendar to ne pomeni, da mora biti hranjenje težko. Ne pozabite, da morajo mačke jesti hrano ali prehrano, posebej zasnovano zanje. Ne hranite in jim ne dovolite, da bi jedli pasjo hrano. Čeprav pasja hrana ne vsebuje ničesar, zaradi česar bi vaša mačka zbolela, ji manjka več stvari, ki jih vaša mačka potrebuje.

O PODJETJU
Logo

Po najboljših močeh se trudimo da vam v naši spletni trgovini 4shop.si zagotovimo izdelke najvišje kakovosti, hitro dostavo in strokovno svetovanje.

Zbilje 3F
1215 Medvode
Slovenija


Ostale objave

Izberemo pravo baterijo Postopek iskanja baterije in njene zamenjave ni zapleten. Na začetku moramo preveriti natančen model naprave. Ta se nahaja na napisni ploščici – našli jo boste na dnu sesalnika (gre za nalepko ali natisnjeno besedilo). V primeru naprave iRobot Roomba je vedno preveriti še vrsto celic, ki se uporabljajo. To storite tako, da … Continued

Preberi več >

Če poskušate izgubiti kilograme, bi bil čaj zagotovo vaš novi najboljši prijatelj. Ne samo, da lahko ponudi nič kalorij alternativo nekaterim vašim sladkim pijačam, ampak ima tudi lastnosti, ki lahko zavirajo vaš apetit, podpirajo vaš metabolizem in vam na koncu pomagajo doseči vaše cilje – to je, dokler spoštujejo tudi zdravo prehrano. Čajev ne bi … Continued

Preberi več >