9 dejstev o intelektualni lastnini, ki jih enostavno morate vedeti

29.04.2022 | Izobraževanje


V članku bodo na kratko predstavljene nekatere teme, dejstva in vprašanja s področja prava intelektualne lastnine. Ta članek je namenjen vsem, ki so imeli mali ali nič stika z intelektualno lastnino in je zasnovan kot kratka začetnica za poudarjanje določenih elementov tega področja.

#1 Vrste intelektualne lastnine

Intelektualna lastnina je razdeljena na dve osnovni kategoriji:

  • Pravice intelektualne lastnine, ki zahtevajo registracijo, kot so patenti, blagovne znamke, registrirani modeli in imena domen
  • Pravice intelektualne lastnine, ki ne zahtevajo registracije, kot so avtorske pravice, pravica do neregistriranega modela, blagovne znamke običajnega prava in strokovno znanje in izkušnje/zaupne informacije.

Te različne vrste intelektualne lastnine bodo usmerjene v zaščito različnih stvari. Vendar pa se nekateri izrazi pogosto napačno uporabljajo.

#2 Patenti

Patent je zakonska pravica, ki lastniku patenta omogoča, da nekomu drugemu prepreči uporabo izuma. Patenti so na splošno povezani s tehničnimi izumi, toda če ste kdaj razvili nekaj, za kar mislite, da je novo ali kul/rešuje problem, potem imate morda izum, ki ga je mogoče patentirati!  Upoštevati je treba tudi, da je za uveljavitev patenta potrebno podeliti patent.

#3 Registrirane blagovne znamke

Blagovne znamke se nanašajo na »branding«. Če ste že kdaj sodelovali pri ustanavljanju novega podjetja (z novim imenom podjetja) ali prodaji izdelka ali storitve pod blagovno znamko, potem ste imeli opravka z blagovnimi znamkami. Blagovne znamke so znaki (kot so besede in logotipi), ki razlikujejo blago in storitve enega podjetja od drugega podjetja na trgu. Ime domene je edinstven identifikator, ki identificira nekaj na internetu, npr. spletno mesto. Ime domene lahko vsebuje blagovno znamko.

#4 Registrirani modeli

Dizajni ščitijo obliko in vizualni videz izdelka. Zasnove je mogoče pridobiti za tridimenzionalni izdelek (kot je tablična računalniška naprava iPad ali dvodimenzionalni dizajn, kot je vzorec za uporabo na izdelku. Izdelki lahko vključujejo računalniške logotipe/simbole, pisave in bolj tradicionalne 3D predmete.

#5 Patenti – Ne razkrivajte

Izjemno pomembno je, da svojega izuma ne razkrijete javno, na primer z vključitvijo podrobnosti na svojo spletno stran, preden vložite patentno prijavo. Vsa vaša razkritja postanejo del »predhodne tehnike« in bi jih lahko navedli zoper vas, ko vašo patentno prijavo preuči Patentni urad. Torej, v najslabšem primeru bi lahko vaša lastna razkritja preprečila pridobitev patenta za podelitev.

Zdaj se lahko v nekaterih okoliščinah znajdete, da boste morali informacije razkriti nekomu zunaj vašega podjetja, npr. investitorju, razvijalcu itd. Dogovor o zaupnosti je v takih okoliščinah ključnega pomena, vendar če je mogoče, razmislite o vložitvi patentne prijave, preden razkrijete podrobnosti.

#6 Pravice intelektualne lastnine so teritorialne

Pravica intelektualne lastnine, kot so patenti, blagovne znamke in registrirani modeli, so teritorialne narave in kršitev teh pravic je možna le z veljavno pravico intelektualne lastnine. V praksi to pomeni, da boste morali s svojimi svetovalci za intelektualno lastnino skrbno pretehtati, kje želite zaščito, npr. kje morda prodajate blago, kje imate proizvodno bazo, kje so lahko vaši konkurenti.

#7 Skrbnost / blagovna znamka

Pri ugotavljanju pravic intelektualne lastnine, ki veljajo za vaše podjetje ali bodo uporabljene za vaše podjetje, si je pomembno zapomniti, da čeprav sta ime podjetja in ime domene morda na voljo, to ne pomeni nujno, da lahko to ime uporabljate za posel.

Odpuščanje blagovne znamke za uporabo in registracija bi morala biti vedno prva točka pri razmišljanju o novem oblikovanju blagovne znamke.

#8 Patenti programske opreme

Obstaja priljubljeno napačno prepričanje, da izumov, povezanih s programsko opremo (ali »računalniško izvedenih izumov«), ni mogoče patentirati. Ne verjemite tega! Čeprav je res, da lahko v primerjavi z izumi, ki temeljijo na strojni opremi, obstajajo dodatna vprašanja, ki jih je treba upoštevati, pa morda ni očitno ali je izum, ki temelji na programski opremi, patentabilen ali ne. Naš nasvet bi bil, da pri patentnem zastopniku preverite, če imate nekaj, tudi če je utelešeno v programski opremi, kar je novo in rešuje težavo.

#9 Več informacij

Tema intelektualne lastnine je zapletena, vendar je na voljo veliko informacij. Priporočamo, da obiščete spletno stran: https://innolegal.si/ za več nasvetov.

O PODJETJU
Logo

INNO LEGAL je butično pravno podjetje, ki združuje strokovnjake s področja intelektualne lastnine in zaščite znanj.

Ulica Pohorskega bataljona 95
1000 Ljubljana
Slovenija

Phone: 051 622 324


Ostale objave

Preberite si ta članek, nato pa pojdite do svojega avta in preglejte ali je vaš otroški avtosedež tako varen, kot bi moral biti. Morda boste presenečeni nad tem, kaj delate narobe. Zaščita otrok v prometnih nesrečah se je skozi zadnja leta precej izboljšala. Vendar prometne nesreče žal ostajajo eden najpogostejših vzrokov smrti otrok. Danes je … Continued

Preberi več >

Izobraževanje

12.12.2023

Naravna krema za obraz za lepšo kožo

V sodobnem svetu, kjer je nega kože postala ključni del naših vsakdanjih ritualov, se vedno bolj osredotočamo na naravne izdelke. Naravna krema za obraz je eden izmed teh izdelkov, ki obljublja ne samo površinsko nego, ampak tudi globinsko hranjenje in zaščito. V tem članku bomo raziskali, kaj naredi naravno kremo za obraz tako posebno, kakšne … Continued

Preberi več >