Ali lahko ogrevamo celotno hišo z toplotno črpalko?

14.01.2021 | Dom in vrt


Še nedolgo nazaj so ljudje ob omembi toplotne črpalke enostavno odmahnili z roko. Češ, da je predraga, neučinkovita in podobno. Popolnoma brez osnove seveda. Danes je ogrevanje s pomočjo teh naprav tema številka ena vseh graditeljev in lastnikov, ki si želijo znižati strošek ogrevanja.

Uporaba toplotnih črpalk je vsekakor smiselna v vseh objektih, a je potrebno prej vedeti še kaj več. Tako je na primer pomembno vedeti za kakšen objekt gre. Starejša hiša s slabo toplotno izolacijo in starimi okni, ali pa morda novogradnja. Na ta račun lahko seveda predvidimo učinkovitost toplotne črpalke, a danes zagotovo ne velja več, da se namestitev v starejše zgradbe ne splača. V novogradnjah pa je praktično nepogrešljiva.

Poznamo več vrst toplotnih črpalk

Delovanje toplotnih črpalk delimo glede na sistem njihovega delovanja. Tako poznamo naprave, ki delujejo po principih; zrak/zrak, zrak/voda, voda/voda, zemlja/voda. Glede na sistem vam bo hitro jasno kako zadeva deluje in tudi, zakaj na ta način veliko prihranite pri ogrevanju.

Verjetno ste opazili, da se vse vrti okrog vode, zraka in zemlje. Zrak je povsod okoli nas in je brezplačen, voda je navadno vedno na dosegu rok, zemlja prav tako. Prednost toplotnih črpalk je tako dejstvo, da znajo s pomočjo teh virov in nekaj malega električnega toka ogrevati vašo hišo.

Tako je, toplotna črpalka lahko ogreva celotno hišo

Navdušujoča novica, saj to pomeni, da boste lahko pri ogrevanju prihranili vse tja do 75%, kar je enormno. S tem podatkom pa si odgovorite tudi na vprašanje, ali se vložek v sistem ogrevanja s toplotno črpalko splača. Seveda boste morali biti pred nakupom pozorni na določene podatke in se o pravilni izbiri posvetovati.

Najbolje boste storili, če boste za nasvet povprašali prodajalca na samem prodajnem mestu. Še prej pa lahko kakšno informacijo ujamete pri sosedih ali prijateljih, ki ta sistem ogrevanja že poznajo. Pokukajte tudi na spletne forume s to vsebino, a pazite na letnice debat, kajti tehnologija napreduje iz leta v leto.

Raznovrstnost toplotnih črpalk je prednost

Te sisteme ogrevanja lahko v hiši uporabite za ogrevanje sanitarne vode, ali zraka. Na ta način seveda močno pocenite strošek ogrevanja, a to še ni vse. Ste vedeli, da lahko s pomočjo tovrstne tehnologije, ne le ogrevate pač pa tudi hladite? Res je, in to na popolnoma naraven in zdravju prijazen način. Še posebej prikladno je, če črpalko namestite tako, da je v sosednjem prostoru denimo shramba, kamor se lahko izpušča hladen zrak.

S toplotno črpalko boste zamenjali tudi bojler, a bodite previdni pri izbiri velikosti, da bo na voljo dovolj vode za vse. Že imate novejši bojler, ki ga ne bi radi zavrgli? Ni problema, črpalko lahko priklopite tudi nanj in na obstoječi sistem centralnega ogrevanja.

O PODJETJU
Logo

Podjetje Dines je bilo ustanovljeno že leta 1989 in uspešno delujemo že več kot 20 let. Predvsem nas že od samega začetka zaznamuje sodelovanje s korporacijo FUJITSU.

Cesta na Brdo 85
1000 Ljubljana
Slovenija


Ostale objave

Stopite v jesen lepo zagoreli! Nismo želeli, da se to zgodi, a se je – poletje se počasi poslavlja. A tudi, če poletne obleke zamenjajo z udobnimi jesenskimi puloverji, ni razloga, da bi se poslovili tudi od poletne zagorelosti. Na srečo vemo kaj storiti, da ostanemo zagoreli še dolgo v jesen. Uporabljajte kremo za sončenje … Continued

Preberi več >

Koraki za uspšeno opravljanje mature iz angleščine Učinkovito pripravljanje na maturitetni izpit iz angleščine Za uspešno opravljanje mature iz angleščine je pomembno, da razumemo ključne koncepte, ki jih je treba obvladati. Torej, kje začeti? Potrebno je pridobiti dobro razumevanje slovnice, besedišča, bralnega in slušnega razumevanja ter pisnega in ustnega izražanja. Naj bo matura iz angleščine … Continued

Preberi več >