Ali lahko ogrevamo celotno hišo z toplotno črpalko?

14.01.2021 | Dom in vrt


Še nedolgo nazaj so ljudje ob omembi toplotne črpalke enostavno odmahnili z roko. Češ, da je predraga, neučinkovita in podobno. Popolnoma brez osnove seveda. Danes je ogrevanje s pomočjo teh naprav tema številka ena vseh graditeljev in lastnikov, ki si želijo znižati strošek ogrevanja.

Uporaba toplotnih črpalk je vsekakor smiselna v vseh objektih, a je potrebno prej vedeti še kaj več. Tako je na primer pomembno vedeti za kakšen objekt gre. Starejša hiša s slabo toplotno izolacijo in starimi okni, ali pa morda novogradnja. Na ta račun lahko seveda predvidimo učinkovitost toplotne črpalke, a danes zagotovo ne velja več, da se namestitev v starejše zgradbe ne splača. V novogradnjah pa je praktično nepogrešljiva.

Poznamo več vrst toplotnih črpalk

Delovanje toplotnih črpalk delimo glede na sistem njihovega delovanja. Tako poznamo naprave, ki delujejo po principih; zrak/zrak, zrak/voda, voda/voda, zemlja/voda. Glede na sistem vam bo hitro jasno kako zadeva deluje in tudi, zakaj na ta način veliko prihranite pri ogrevanju.

Verjetno ste opazili, da se vse vrti okrog vode, zraka in zemlje. Zrak je povsod okoli nas in je brezplačen, voda je navadno vedno na dosegu rok, zemlja prav tako. Prednost toplotnih črpalk je tako dejstvo, da znajo s pomočjo teh virov in nekaj malega električnega toka ogrevati vašo hišo.

Tako je, toplotna črpalka lahko ogreva celotno hišo

Navdušujoča novica, saj to pomeni, da boste lahko pri ogrevanju prihranili vse tja do 75%, kar je enormno. S tem podatkom pa si odgovorite tudi na vprašanje, ali se vložek v sistem ogrevanja s toplotno črpalko splača. Seveda boste morali biti pred nakupom pozorni na določene podatke in se o pravilni izbiri posvetovati.

Najbolje boste storili, če boste za nasvet povprašali prodajalca na samem prodajnem mestu. Še prej pa lahko kakšno informacijo ujamete pri sosedih ali prijateljih, ki ta sistem ogrevanja že poznajo. Pokukajte tudi na spletne forume s to vsebino, a pazite na letnice debat, kajti tehnologija napreduje iz leta v leto.

Raznovrstnost toplotnih črpalk je prednost

Te sisteme ogrevanja lahko v hiši uporabite za ogrevanje sanitarne vode, ali zraka. Na ta način seveda močno pocenite strošek ogrevanja, a to še ni vse. Ste vedeli, da lahko s pomočjo tovrstne tehnologije, ne le ogrevate pač pa tudi hladite? Res je, in to na popolnoma naraven in zdravju prijazen način. Še posebej prikladno je, če črpalko namestite tako, da je v sosednjem prostoru denimo shramba, kamor se lahko izpušča hladen zrak.

S toplotno črpalko boste zamenjali tudi bojler, a bodite previdni pri izbiri velikosti, da bo na voljo dovolj vode za vse. Že imate novejši bojler, ki ga ne bi radi zavrgli? Ni problema, črpalko lahko priklopite tudi nanj in na obstoječi sistem centralnega ogrevanja.

O PODJETJU
Logo

Podjetje Dines je bilo ustanovljeno že leta 1989 in uspešno delujemo že več kot 20 let. Predvsem nas že od samega začetka zaznamuje sodelovanje s korporacijo FUJITSU.

Cesta na Brdo 85
1000 Ljubljana
Slovenija


Ostale objave

Dom in vrt

10.04.2021

Varstvo pri delu

3 izpiti iz varstva pri delu, ki jih lahko opravljate prek spleta (6. del) Usposabljanje zaposlenih iz varstva pri delu je obveznost vsakega delodajalca. Velja za vse. Ne glede na to vašo velikost, število zaposlenih ali vrsto dejavnosti. V času korone pa se je opravljanje izpitov digitaliziralo. Prek spleta še boljše Spremenjeni načini dela prinašajo … Continued

Preberi več >

Električna kolesa delimo praktično enako po svojem namenu kot običajna kolesa. Tako jih ločimo glede na njihovo uporabnost in namenskost. MESTNA ELEKTRIČNA KOLESA Že samo ime nam pove, da so to električna kolesa, ki so namenjena predvsem za vožnjo po mestu, vaseh in podobno. Gre za električna kolesa, ki imajo opremo in zmogljivosti prilagojeno predvsem … Continued

Preberi več >