Čiščenje sončne elektrarne

12.12.2023 | Uncategorised


Čiščenje sončne elektrarne je pomemben del vzdrževanja, da se zagotovi optimalno delovanje in učinkovitost solarnih panelov. Postopek običajno vključuje naslednje korake:

 • Pregled Panelov: Najprej je treba preveriti panele, da ugotovimo, ali so na njih vidne umazanija, prah, listje, ptičji iztrebki ali druge nečistoče.
 • Izbira Čistilnega Sredstva: Uporabiti je treba neabrazivno čistilno sredstvo, ki ne bo poškodovalo površine panelov. Pogosto se uporablja blaga milnica ali posebna čistila, namenjena solarnim panelom.
 • Čiščenje: Panele se nežno očisti z mehko krpo, gobico ali s čistilcem na palici, če so paneli nameščeni visoko. Pomembno je, da se izogibamo praskanju ali močnemu drgnjenju.
 • Izpiranje: Po čiščenju je treba panele temeljito izprati z vodo, da se odstranijo vsi ostanki čistilnega sredstva.
 • Sušenje: Panele pustimo, da se naravno posušijo na zraku, če je mogoče. Izogibamo se uporabi trdih brisač ali krpe, ki bi lahko opraskale površino.
 • Preverjanje Funkcionalnosti: Po čiščenju je priporočljivo preveriti delovanje sončne elektrarne, da se prepričamo, da so vsi paneli pravilno priključeni in delujejo učinkovito.

Čiščenje sončne elektrarne se običajno priporoča vsaj enkrat do dvakrat letno, vendar se lahko frekvenca prilagodi glede na lokacijo in stopnjo izpostavljenosti umazaniji.

Kako poiskati podjetje za čiščenje sončne elektrarne?

Za iskanje podjetja, ki se ukvarja s čiščenjem sončnih elektrarn, lahko uporabite več pristopov:

 • Spletni Iskalniki: Uporabite spletni iskalnik, kot je Google, in vnesite ključne besede, kot so “čiščenje sončnih elektrarn [vaše mesto ali regija]” ali “servis sončnih panelov [vaše mesto]”. To bo prineslo seznam lokalnih podjetij, ki nudijo te storitve.
 • Lokalni Poslovni Imeniki: Poglejte v lokalne poslovne imenike, kot so Rumene strani, kjer so navedena podjetja, ki se ukvarjajo s čiščenjem in vzdrževanjem sončnih panelov.
 • Priporočila in Mnenja: Pogovorite se s sosedi, prijatelji ali družinskimi člani, ki imajo sončne panele, in jih vprašajte za priporočila. Prav tako lahko preverite spletne forume in družbena omrežja za priporočila in ocene storitev.
 • Strokovne Organizacije in Združenja: Poiščite kontaktne informacije strokovnih podjetij ali združenj, ki se ukvarjajo s sončno energijo v Sloveniji. Ti vam lahko pomagajo pri iskanju zanesljivih in izkušenih ponudnikov storitev.
 • Kontaktiranje Proizvajalcev ali Dobaviteljev Sončnih Panelov: Če ste sončne panele kupili pri določenem podjetju, se obrnite na njih za priporočila. Velikokrat imajo podjetja pogodbe s servisnimi partnerji ali pa celo sami nudijo storitve čiščenja.

Pri izbiri podjetja za čiščenje sončnih elektrarn je pomembno preveriti njihove reference, izkušnje in zagotoviti, da uporabljajo ustrezne metode in opremo, ki ne bodo poškodovale vaših panelov.

man in white dress shirt and blue denim jeans sitting on white and black solar panel

Kakšne so posledice, če ne čistimo sončne elektrarne?

Če ne čistimo sončne elektrarne, lahko to privede do več težav in zmanjšane učinkovitosti sistema. Tu so glavni razlogi, zakaj je redno čiščenje pomembno:

 • Zmanjšana Učinkovitost: Umazanija, prah, listje, ptičji iztrebki in druga nesnaga na površini solarnih panelov lahko zmanjšajo njihovo učinkovitost. To je zato, ker nečistoče blokirajo sončno svetlobo, ki bi sicer dosegla fotovoltaične celice, kar zmanjšuje količino proizvedene električne energije.
 • Večje Tveganje za Poškodbe: Dolgotrajna izpostavljenost umazaniji in drugim materialom lahko povzroči korozijo ali druge poškodbe na solarnih panelih. To lahko vodi do dragih popravil ali celo potrebe po zamenjavi delov sistema.
 • Krajša Življenjska Doba: Redno vzdrževanje, vključno s čiščenjem, je ključno za podaljšanje življenjske dobe sončnih panelov. Brez tega se lahko življenjska doba sistema znatno skrajša.
 • Ekonomski Vpliv: Ker nečistoče na panelih zmanjšujejo učinkovitost, to pomeni tudi, da se zmanjša količina proizvedene električne energije, kar vpliva na vaš prihranek pri električni energiji. Dolgoročno to pomeni manjši donos na vašo investicijo v sončne panele.
 • Vpliv na Garancijo: Nekateri proizvajalci sončnih panelov lahko zahtevajo redno vzdrževanje, vključno s čiščenjem, kot pogoj za ohranjanje garancije. Neupoštevanje teh zahtev lahko vodi do izgube garancijske zaščite.

Zaradi vseh teh razlogov je priporočljivo, da redno čistite in vzdržujete svojo sončno elektrarno, da zagotovite njeno optimalno delovanje in dolgo življenjsko dobo.

 

O PODJETJU
Logo

Ponujamo zelo širok asortima opreme za čiščenje in različnih strojev in zato vam pri svetovanju lahko ponudimo optimalen stroj za vaše potrebe.

Dragomelj 82
1230 Domžale
Slovenija


Ostale objave

Invisalign zobni aparat za kristalen nasmeh Invisalign: sodoben pristop k nasmehu V svetu sodobne ortodontije je invisalign zobni aparat postavil nove standarde. Ta inovativna tehnologija ponuja učinkovito in skoraj nevidno rešitev za poravnavo zob. Njegova priljubljenost izvira iz njegove sposobnosti, da zagotavlja kristalno jasen nasmeh brez tradicionalnih kovinskih zobnih aparatov. Kako deluje invisalign? Invisalign tehnologija … Continued

Preberi več >

Uncategorised

20.04.2021

Sušilec za lase

Kako pravilno uporabljati sušilec za lase? Tu je eksistencialno vprašanje: Ali bi morali uporabiti sušilec za lase? Če želite več nadzora nad svojim slogom las, bi morali. Če želite več volumna, še posebej, če se redči, potem da, uporabite sušilec za lase. Če se morate posušiti, a ne verjamete v brisače, uporabite sušilec za lase. … Continued

Preberi več >