Naravni kolagen

12.12.2023 | Nega in zdravje


Naravni kolagen je beljakovina, ki se pojavlja v telesu. Je glavna sestavina vezivnega tkiva in igra ključno vlogo pri ohranjanju strukture in trdnosti tkiv, kot so koža, kosti, hrustanec, ligamenti in kite.

Naravni kolagen je pomemben zaradi več razlogov

 • Strukturna podpora: Kot najbolj razširjena beljakovina v telesu kolagen zagotavlja strukturno podporo in trdnost mnogim tkivom, vključno s kožo, kostmi in sklepi.
 • Elastičnost in prožnost kože: V koži kolagen pomaga ohranjati njeno čvrstost in elastičnost. S staranjem se proizvodnja kolagena zmanjšuje, kar vodi do gub in drugih znakov staranja.
 • Zdravje sklepov in kosti: V sklepih in kosteh kolagen pomaga vzdrževati njihovo moč in gibljivost. Pomanjkanje kolagena lahko vodi do težav, kot so artritis in osteoporoza.
 • Celjenje ran: Kolagen igra pomembno vlogo pri celjenju ran, saj pomaga pri tvorbi novega tkiva in zdravljenju poškodovanih območij.
 • Vitalnost in splošno zdravje: Kolagen je ključen za vzdrževanje splošnega zdravja in dobrega počutja, saj vpliva na različne telesne funkcije.

Naravni kolagen se lahko proizvaja v telesu, lahko pa se ga tudi zaužije s hrano, kot so meso, ribe in želatina, ali preko prehranskih dopolnil. Pomembno je omeniti, da se s staranjem proizvodnja kolagena v telesu zmanjšuje, zato je lahko dodajanje kolagena v prehrano koristno za ohranjanje zdravja in mladostnega videza.

woman wearing black scoop neck top

 • Podpora prebavnemu sistemu: Kolagen lahko pomaga tudi pri vzdrževanju zdravja prebavil. Strukturne lastnosti kolagena lahko pomagajo pri ohranjanju zdravja in integritete črevesne obloge.
 • Zdravje las in nohtov: Kolagen igra vlogo pri vzdrževanju moči in zdravja las in nohtov. Pomanjkanje kolagena lahko vodi do lomljivih nohtov in tanjšanja las.
 • Krepitev imunskega sistema: Nekatere študije kažejo, da kolagen lahko prispeva k zdravju imunskega sistema, čeprav je potrebno na tem področju še več raziskav.

Za optimalno proizvodnjo in delovanje kolagena je pomembno zdravo življenje, vključno z uravnoteženo prehrano, ki vsebuje dovolj beljakovin, vitaminov in mineralov, ki so potrebni za sintezo kolagena. Med te hranilne snovi spadajo vitamin C, cink in baker. Poleg tega lahko tudi nekatere življenjske navade, kot je kajenje ali prekomerna izpostavljenost soncu, negativno vplivajo na proizvodnjo kolagena v telesu.

Kolagen je torej ključen za ohranjanje zdravja in mladostnega videza, in njegova vloga v telesu je večplastna. Zato je pomembno, da posvečamo pozornost dejavnikom, ki vplivajo na njegovo proizvodnjo in ohranjanje v telesu.

Kolagen najdemo v različnih virih, tako v hrani kot tudi v telesu

V telesu: Kolagen je naravno prisoten v človeškem telesu, predvsem v vezivnem tkivu, kot so koža, kosti, hrustanec, ligamenti, kite in zobje.

Živalski viri: Najbogatejši viri kolagena so živalski proizvodi, zlasti deli živali, ki se običajno ne uporabljajo pri standardni prehrani. To vključuje:

 • Koža in kosti rib, piščancev, goveda in drugih živali.
 • Želatina, ki je obdelana oblika kolagena in se pogosto uporablja v kuhanju.
 • Kosti in kostna juha, ki jo pripravimo z dolgotrajnim kuhanjem kosti.

Morski viri: Morski viri, kot so ribje luske in koža, so prav tako bogati s kolagenom.

Prehranska dopolnila: Na trgu so na voljo tudi prehranska dopolnila, ki vsebujejo hidroliziran kolagen. Ta oblika kolagena je bila razgrajena, tako da je lažje prebavljiva in jo telo lažje absorbira.

Hrana, bogata s kolagenom: Določena živila, čeprav sama po sebi ne vsebujejo veliko kolagena, lahko spodbujajo njegovo proizvodnjo v telesu. To so živila, bogata z vitaminom C (kot so citrusi, jagodičevje, paprika), prolinom (najdemo ga v jajčnih beljakih, mlečnih izdelkih, pšenici) in glicinom (v svinjini, piščancu, govedini, ribah).

Zavedati se moramo, da se med kuhanjem ali predelavo živil naravni kolagen lahko spremeni ali uniči, zato je pomembno, da se pri izbiri in pripravi živil posvetujemo z ustreznimi prehranskimi smernicami, še posebej, če je cilj povečati vnos kolagena.

 

O PODJETJU
Logo

Izdelujemo kozmetiko iz naravnih, negovalnih sestavin za skrbno nego celega telesa.


Ostale objave

Nega in zdravje

20.12.2023

Rolo vrata za sodobnejši dom

Rolo vrata za sodobnejši dom: vrhunska rešitev za vsak dom Uvod v svet rolo vrat V današnjem svetu, kjer sta estetika in funkcionalnost ključnega pomena, rolo vrata postajajo vse bolj priljubljen izbor za sodobne domove. Ta vrsta vrat ponuja kombinacijo varnosti, estetske dovršenosti in energetske učinkovitosti, zaradi česar so idealna izbira za vsakogar, ki želi … Continued

Preberi več >

Nega in zdravje

05.02.2021

Klimatska naprava pred poletjem?

Bliža se poletje s svojimi prijetnimi temperaturami, ki so včasih vendarle nekoliko previsoke, vi pa še vedno brez klime. Ste se odločili, da je to leto končno tisto, ko si boste privoščili nakup klimatske naprave? Morda pa bi radi zgolj iztrošeno klimo zamenjali z novo. Ne glede na razlog, pa je dobro poznati tudi najugodnejši … Continued

Preberi več >