KAKO SKRBETI ZASE MED MENOPAVZO

18.08.2021 | Nega in zdravje


Večina žensk bo menopavzo začela doživljati med 45 in 55 letom starosti, čeprav se pri nekaterih začne prej, pri nekaterih kasneje. Menopavza je naravni del staranja.

Kakšni so simptomi menopavze?

Večina žensk bo imela simptome menopavze. Najpogostejši vključujejo:

– Navali vročine

– Nočno znojenje
– Motnje spanja
– Bolečine in bolečine v sklepih
– “Možganska megla”
– Nihanje v razpoloženju
– Vaginalna suhost
– Nelagodje med spolnim odnosom
– Pomanjkanje energije
– Zmanjšan libido
– Spremembe elastičnosti ali debeline kože

Od teh simptomov so najpogostejši vročinski oblivi, ki jih doživijo tri od štirih žensk.

Drugi simptomi vključujejo zmanjšanje moči in gostote kosti, kar lahko poveča vaše možnosti za razvoj osteoporoze. Obstajajo tudi dokazi, da so ženske po menopavzi bolj ranljive za bolezni srca in možgansko kap.

 

Kako prilagoditi nego kože koži po menopavzi ?

Za mnoge ženske je to izziv v življenju brez menopavze. Morda imajo opravka s hormonskimi otroki, skrbijo za starejše sorodnike, dosegajo kritično točko v svoji karieri ali vse našteto.

To lahko pusti malo časa in energije, da poskrbite zase.

Vendar pa je med menopavzo samooskrba zelo pomembna. To je čas, ko se ženske osredotočijo na svoje zdravje in srečo.

Nekateri dejavniki življenjskega sloga lahko vplivajo na vaše počutje v menopavzi. Naši najboljši nasveti so:

1. Jejte hrano z nizko vsebnostjo soli in nasičenih maščob

To zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja.

2. Poskrbite, da boste dobili dovolj vitamina D in kalcija

Če dobite dovolj teh hranil, se zaščitite pred osteoporozo.

3. Redno telovadite

To je eden najboljših nasvetov za vsakogar, ki želi ohraniti svoje fizično zdravje, še posebej pa je koristen za povečanje trdnosti kosti. Poskrbel bo tudi za vaše duševno zdravje in lahko zmanjša tesnobo.

Vaje za prenašanje teže, kot so hoja, tek in skupinski športi, so še posebej učinkovite.

4. Zmanjšajte vnos alkohola

Zmerno pitje bi moralo na splošno vplivati na vaše zdravje. Ne prekoračite 14 enot na teden, ki jih priporoča vlada.

 

5. Prenehajte kaditi

Kajenje sproži navale vročine in poveča tveganje za bolezni srca in ožilja ter osteoporozo.

6. Pojdite na zdravniški pregled

NZS ponuja zdravstvene preglede za ženske in nujno je, da se jih udeležite, če želite skrbeti za svoje zdravje v menopavzi. Vaše telo se spreminja in ti pregledi odkrijejo nekatere najpogostejše težave, ki se pojavijo v tem času.

Ali so na voljo še drugi načini zdravljenja?

Terapije, kot so aromaterapija, refleksoterapija, akupunktura, joga in kognitivno vedenjska terapija, lahko pomagajo ublažiti simptome, kot so navali vročine in nočno znojenje. Pomagajo lahko tudi ženskam pri spopadanju z anksioznostjo.

Na trgu so na voljo različni nehormonski zeliščni pripravki; najpogosteje uporabljene sestavine vključujejo sojo, črni kohoš in rdečo deteljico. Ni dokazano, da to deluje, vendar nekatere ženske menijo, da pomagajo.

Nehormonska zdravila

Nekatere ženske bodo morda želele jemati zdravila, ne pa tudi hormonov. Nekateri antidepresivi v majhnih odmerkih lahko pomagajo pri obvladovanju simptomov, kot so navali vročine ali nočno znojenje. Nekateri lahko pomagajo pri spanju, drugi lahko pomagajo obvladati tesnobo.

Če želite jemati nehormonska zdravila ali želite kakršen koli nasvet o obvladovanju simptomov, se posvetujte s svojim zdravnikom.

O PODJETJU
Logo

Vertikalno integrirana multinacionalna evropska inovativna družba Gedeon Richter Plc. s sedežem na Madžarskem je specializirana za farmacijo. Ukvarja se s farmacevtsko proizvodnjo, raziskavami in razvojem ter s prodajo in trženjem.

Verovškova 55
1000 Ljubljana
Slovenija

Phone: 08 205 68 70


Ostale objave

Ko se temperatura dvigne, naša srca začnejo hrepeneti po slani morski vodi, pesku med prsti in seveda po bikini kopalkah. Ne glede na to, ali ste na dopustu na plaži ali na zabavi ob bazenu, so bikini kopalke nujen kos v vaši poletni garderobi. Z različnimi stili, vzorci in barvami, ki so na voljo, lahko … Continued

Preberi več >

Nega in zdravje

14.01.2021

Klimatske naprave nekoč in danes

Človek je že od nekdaj poznal in cenil pomen uravnavanja temperature zraka. V zimskem času se je moral znati ogreti, poleti pa na nek način ohladiti. Na samem začetku iskanja optimalne rešitve so ljudje prišli do prvih ugotovitev. In sicer, da je poleti pod zemljo, ali v votlini, precej bolj prijetno kot zunaj na vročem … Continued

Preberi več >