Hladno stiskana pasja hrana

18.08.2021 | Dom in vrt


Hladno stiskanje je metoda priprave popolne pasje hrane pri nižjih temperaturah. Z uporabo metode hladnega stiskanja naravne sestavine ohranijo ves okus, aromo, vitamine in hranilne vrednosti, ki so bistvenega pomena za rast, prebavo in dobro zdravje. Vsa dobrota se ohrani v kosih, velikih.

 

Kaj je metoda hladnega stiskanja?

Hladno stiskanje vključuje nežno mešanje sestavin, nato pa pritiskanje za nekaj sekund. Meso, kot so govedina, piščanec in raca, skupaj z morskimi ribami kuhamo tako, da v hrani ni bakterij. Posušeno meso nato zmešamo z drugimi sestavinami, kot so sadje, zelenjava in zelišča, ter zmešamo z esencialnimi hladno stisnjenimi olji. Ta metoda traja dlje časa, saj je bolj vključena kot postopek ekstrudiranja na množičnem trgu.

 

V čem se ta metoda razlikuje od suhe pasje hrane / drobtin?

Večina komercialne suhe hrane za pse je narejena po postopku, imenovanem ekstruzija. Sestavine posušimo in zmeljemo, nato pa suho snov iztisnemo skozi šobe. Metoda ekstrudiranja uporablja paro in mešanico segreje na visoke temperature nad 120oC. Ko je hrana iztisnjena in oblikovana v drobljenje, jo poškropijo z maščobami, olji in vitamini.

Iztiskanje je za proizvajalca učinkovito in stroškovno učinkovito; zelo visoke temperature pa lahko zmanjšajo hranilno vrednost sestavin, zato se na drobtino po kuhanju poškropijo maščobe in olja. Vitamini so še posebej občutljivi na kuhanje, zato je manj toplote, bolje je.

Kakšne zdravstvene koristi ima pasja hrana s hladnim stiskanjem?

Psi, ki se prehranjujejo s hladno prešano prehrano, bi morali imeti koristi od zdravega prebavnega sistema, veliko energije in čudovito sijajne dlake, če naštejemo le nekatere.

Kombinacija obilnega obroka, pomešanega s svežo zelenjavo, rjavim polnozrnatim rižem in hladno stisnjenimi olji, so popolnoma uravnotežen recept za vašega ljubljenčka. Dodatne koristi za vašega psa lahko vključujejo boljši dih in zmanjšan vonj blata, zato bodite pozorni na recepte, ki vsebujejo izvleček peteršilja in juke.

 

Katere so glavne sestavine hrane za hišne ljubljenčke s hladnim stiskanjem?

Glavna sestavina, ki jo vaš kužek potrebuje v svoji prehrani, so beljakovine. Prva sestavina pri prehrani psov mora biti vedno meso, kot je piščanec, govedina, jagnjetina ali raca ali morebiti ribe.

Drugi vitamini, minerali in olja prihajajo iz zelenjave, kot so sladki krompir, korenje in brokoli. Dodana naravna hladno stiskana olja, kot so repično seme, laneno seme in ribje olje, pomagajo ohranjati sijoče plašče in zdravo kožo. Rjavi polnozrnat riž je okusen ogljikov hidrat in je odličen prebavljiv vir vlaknin za vašega ljubljenčka.

Ali je hladno stisnjena hrana hipoalergična?

Hipoalergen preprosto pomeni “malo verjetno, da bi povzročil alergijsko reakcijo”. Hladno stiskana hrana je dobra izbira, če ima vaš pes alergije, ker je večina sestavljena iz le nekaj visokokakovostnih sestavin, kar zmanjšuje verjetnost reakcije.

Ali lahko prehlajena prehrana pomaga psom z občutljivim prebavnim sistemom?

Da. Hladno stisnjeno je lahko zelo koristno za pse z občutljivimi trebuhi. Psi, ki so nagnjeni k bolečinam v trebuhu, potrebujejo preprosto, nežno prehrano, brez umetnih konzervansov in polni bistvenih hranil. Hrana brez glutena preprečuje neprijetno napihnjenost, rjavi riž pa je odličen za prebavljivost.

Po mnenju tistih, ki mahajo z repi in praznih posod, je hladno stiskana hrana okusnejša od druge suhe pasje hrane, zato je bolj mamljiva za pse z nižjimi apetiti, vključno s starejšimi hišnimi ljubljenčki.

 

Je pasja hrana s hladno stiskanjem primerna za vsa življenjska obdobja?

Hladno stisnjeno hrano lahko hranite mladičkom od 4. tedna starosti (odstavitev), vse do starejših psov. Da bi lažje prebavili ali pomagali psom pri težavah z zobmi, lahko hladno stiskano hrano, zmešate z vodo in jo po želji postrežete kot mokro hrano.


Kako se hladno stisnjeno primerja s prehrano s surovo hrano?

Surova prehrana za pse pogosto velja za naravni način prehranjevanja vašega ljubljenčka. Vendar pa potrebujete dovolj časa, nekaj resnega prostora za zamrzovanje, zdravo bančno ravnotežje in nežen režim čiščenja, če naj bo to vsakodnevna prehrana vašega psa.

Hladno stiskana pasja hrana je odlična alternativa surovi. Nižje temperature, ki se uporabljajo pri hladnem stiskanju, ohranjajo ta bistvena hranila; ker pa je popolna hrana, je veliko lažje in priročnejše za hranjenje.

 

Kako naj preklopim s tipične komercialne pasje hrane na hladno stisnjeno?

Prehod iz običajnega suhega drobljenca v hladno stisnjeno hrano je enak kot pri večini prehodov: počasi. Večina lastnikov psov omogoči približno dva tedna, da preklopijo, postopoma dodajo malo več nove hrane, dokler je popolnoma ne preidejo. Za nekatere pse lahko traja le nekaj dni.

Vedno poskrbite, da bo vaš pes med hranjenjem imel na voljo veliko sveže čiste pitne vode.


Je pasja hrana s hladnim stiskanjem dražja od običajne suhe pasje hrane?

Ne. Cena je enaka, če ne celo cenejša. Hladno stisnjeno je hranilno bolj gosto, običajno ga boste postregli približno za tretjino manj. Čeprav razlika v stroških ni velika, bi lahko koristile vašemu psu.

 

Kakšen je rok uporabnosti hrane za hišne ljubljenčke s hladnim stiskanjem?

Rok uporabnosti je približno 8 mesecev, kar se nam zdi dobro, ker v hrani ni konzervansov.

Pogovorite se s strokovnjaki!

Pri nas radi klepetamo o prehranskih potrebah vašega psa. Če želite izvedeti več o naši hladno stisnjeni hrani, kako je narejena, sestavinah in koristih, se obrnite na nas.

O PODJETJU
Logo

Za nami je že več kot deset let zdravljenja in dela z živalmi. Izkušnje in znanje, ki smo jih pridobili v tem času so zagotovilo, da boste svoje ljubljence v težkih časih bolezni predali v prave in zanesljive roke. Že od vsega začetka smo predani eksotičnim živalim. S širokim znanjem in izkušnjami na tem področju nam je bila zaupana naloga, da skrbimo za zdravje in dobro počutje živali tudi v ljubljanskem živalskem vrtu.

Rožna dolina 5
1290 Grosuplje
Slovenija


Ostale objave

Dom in vrt

12.12.2023

Čiščenje sončne elektrarne

Čiščenje sončne elektrarne je pomemben del vzdrževanja, da se zagotovi optimalno delovanje in učinkovitost solarnih panelov. Postopek običajno vključuje naslednje korake: Pregled Panelov: Najprej je treba preveriti panele, da ugotovimo, ali so na njih vidne umazanija, prah, listje, ptičji iztrebki ali druge nečistoče. Izbira Čistilnega Sredstva: Uporabiti je treba neabrazivno čistilno sredstvo, ki ne bo … Continued

Preberi več >

Dom in vrt

08.04.2021

Toplotne črpalke

Naj bodo temperature v notranjosti vašega doma idealne z pravo vrsto ogrevalne naprave. Vzdrževanje udobne notranje temperature je prednostna naloga lastnikov stanovanj skozi vse leto. Pozimi pa se boste še bolj zavedali, kako dobro deluje vaš ogrevalni sistem – in s čim ga lahko zamenjate. Tradicionalna plinska ali električna peč ima življenjsko dobo v povprečju … Continued

Preberi več >