Kolagen

10.03.2021 | Nega in zdravje


Vse kar morate vedeti o kolagenu

Koliko kolagena bi morali vzeti na dan?

Kolagen je ena izmed primarnih beljakovin v telesu. Sestavljen je iz aminokislinskih verig in je pomemben del strukturnih komponent in vezivnega tkiva, kot so koža, tetive, mišice, vezi in ožilje, pa tudi deli oči in zob.

Kolagen pomaga tudi pri strjevanju krvi, celjenju ran in zaščiti živčnega sistema.

Nekatera živila, vključno s kostno juho, govedino, ribami, piščancem, mlečnimi izdelki in jajci, vsebujejo kolagen ali telesu pomagajo, da ga proizvede samostojno, tako da zagotovi esencialne aminokisline in druga hranila, potrebna za to.

Ker je vaše telo sposobno proizvesti ves kolagen, ki ga potrebujete, če se prehranjujete uravnoteženo, dodatki morda ne bodo potrebni vsem. Kljub temu se lahko odločite, da boste to izkoristili za zdravje ali pomagali pri zdravljenju pomanjkanja kolagena ali drugih stanj.

Ta članek preučuje, koliko kolagena bi morali vzeti na dan.

 

Za kaj se uporablja?

S staranjem telesa izgublja kolagen. Do 40. leta lahko vsako leto izgubite do 1% kolagena v telesu.

Drugi dejavniki, kot so prehrana, redno kajenje, uživanje alkohola in izpostavljenost soncu, vplivajo tudi na izgubo kolagena.

Izguba te beljakovine je eden od razlogov, zakaj vaša koža izgubi strukturo in se s staranjem začne gubiti. Vpliva lahko tudi na moč kosti, sklepov in še več.

Nekatere pogoste aplikacije dodatkov kolagena vključujejo:

– ohranjanje strukture kože
– celjenje ran
– podpora proti staranju
– osteoartritis, pogost vzrok za bolečine v sklepih
– preprečevanje izgube kosti
– izboljšanje mišične mase
– zdravje las in nohtov

 

Lahko vzamete preveč?

Kolagen na splošno velja za varen in netoksičen dnevni dodatek za zdrave posameznike, večina ljudi pa ne bo imela škodljivih stranskih učinkov. Kljub temu so nekateri poročali o simptomih, kot so neprijeten okus, občutek prekomerne sitosti ali druge želodčne težave.

Zato je najbolje, da se posvetujete s svojim zdravnikom, če nameravate vzeti večji od priporočenega odmerka teh dodatkov.

 

Spodnja črta!

Kolagen je obilna beljakovina, ki je del številnih strukturnih in vezivnih tkiv v telesu.

Prav tako je izoliran iz različnih živalskih virov in predelan v dodatke, ki jih nekateri ljudje vzamejo za izravnavo izgube kolagena, povezane s starostjo.

Medtem ko večina odraslih, ki jedo uravnoteženo prehrano, ki vključuje ustrezne živalske vire beljakovin, lahko tvori dovolj kolagena, se nekateri odločijo, da bodo jemali dodatek kolagena za podporo rasti mišic, zdravju kosti in sklepov ter / ali zdravju kože in las.

Na voljo je veliko vrst dodatkov kolagena, vrsta, ki jo izberete, pa določa, koliko morate vzeti.

Kot pri katerem koli dodatku se je najbolje pogovoriti s svojim zdravnikom, preden v prehrano dodate kolagen.

O PODJETJU
Logo

Izdelujemo kozmetiko iz naravnih, negovalnih sestavin za skrbno nego celega telesa.


Ostale objave

Časi enega zaposlenega na eno pisarniško mizo so mimo. Meja med delom in zasebnim življenjem se je v zadnjih letih zabrisala, HP pa se odziva na potrebe sodobnega delovnega mesta. HP poslovni prenosniki se uvrščajo na vrh priljubljenosti med slovenskimi podjetniki. Gre za proizvajalca, ki je tudi v svetovnem merilu prva izbira poslovnih uporabnikov. HP svoje prenosnike … Continued

Preberi več >

Nega in zdravje

12.12.2023

Prevajanje v angleščino

V današnjem globaliziranem svetu je znanje angleškega jezika postalo skoraj nujno. Prevajanje v angleščino ni le preprost prevod besed iz enega jezika v drugega; gre za umetnost in znanost, ki omogoča ljudem po vsem svetu, da komunicirajo, delijo ideje in gradijo mostove med kulturami. V tem članku bomo raziskali različne vidike prevajanja v angleščino, njegove … Continued

Preberi več >