Mačja hrana

17.03.2021 | Dom in vrt


Kot ljubitelj mačk boste najbrž želeli, da bo vaš kosmati prijatelj živel dolgo, zdravo, srečno in aktivno življenje. Eden najboljših načinov, kako to doseči, je, da poskrbite za pravilno prehrano, ki bo uravnotežena.

Mačke so »obvezni« mesojedci

Mačke so obvezni mesojedci, kar pomeni, da v svoji prehrani potrebujejo meso, zato za razliko od psov ne morejo biti vegetarijanci ali vegani. Mačke se zanašajo na beljakovine kot na glavni vir energije in v svoji prehrani potrebujejo višjo raven beljakovin kot psi. Ne samo, da je meso pripravljen vir beljakovin, vsebuje tudi tri bistvena hranila, brez katerih mačke ne morejo živeti: tavrin, arahidonska kislina in vitamin A.

Bistveni elementi v prehrani vaših mačk

Če želite, da ostanejo v formi, morate svojo mačko hraniti v pravilnem ravnovesju z vsemi hranili. Kakovostno, popolno hrano za mačke je treba skrbno oblikovati, da jim zagotovi popolno ravnovesje vseh hranilnih snovi, ki jih potrebujejo za uspeh, hkrati pa so še vedno okusne za uživanje.

Za najboljšo prehrano za svojo mačko poskrbite, da bo dobila vse slednje:

Stalen dostop do sveže in pitne vode

Voda je bistvenega pomena za vsa živa bitja in tudi vaša mačka ni nič drugačna. Prepričajte se, da ima vaša mačka podnevi in ponoči na voljo veliko čiste, sveže pitne vode v ustrezni posodici.

Verjetno ste že opazili, da vaša mačka zelo rada pije vodo iz nenavadnih virov, kot so tuši ali kadi, vendar ti nikoli ne smejo nadomestiti lahko stalno dostopnega vira sveže vode. Posoda z vodo naj bo postavljena malo stran od posode za hrano, kjer je to mogoče. Če opazite, da je vaša mačka nenadoma začela piti iz nenavadnih krajev, lahko to pomeni, da ima zdravstveno stanje, ki povzroča prekomerno žejo.

Beljakovine in aminokisline

Mačke kot glavni vir energije uporabljajo beljakovine, narejene iz aminokislin. Ker mačke v svojem telesu ne morejo proizvesti teh naravnih gradnikov, se morajo v svoji prehrani zanašati na posebne esencialne aminokisline. Če hranite svojo mačko s popolno in uravnoteženo mačjo hrano, ji morate zagotoviti vse esencialne aminokisline, ki jih potrebujejo za oblikovanje in vzdrževanje zdravih miših, kože in dlake.

Esencialne maščobne kisline

Maščobe, narejene iz majhnih enot, imenovane maščobne kisline, zagotavljajo »gorivo« za ohranjanje aktivnosti vaše mačke. Esencialne maščobne kisline, kot sta omega-3 in omega-3, so bistvenega pomena za ohranjanje zdrave kože in dlake vaše mačke ter so pomemben del prehrane. Brez njih lahko pride do težav s kožo in dlako.

Ogljikovi hidrati in probiotiki

Čeprav ogljikovi hidrati (škrob in vlaknine) niso bistveni del prehrane vaše mačke, pa so vselej vir energije. Probiotiki (topne vlaknine) pomagajo tudi pri ohranjanju zdravega črevesja s spodbujanjem dobrih bakterij, medtem ko netopna vlakna spodbujajo normalno delovanje črevesja in dobro kakovost blata.

 

Pravo razmerje mineralov

Minerali, kot sta kalcij in fosfor, so bistvenega pomena za močne, zdrave zobe in kosti, zato mora prehrana vaše mačke vsebovati prave količine in ravnovesje vsakega, še posebej za breje mačke in mladiče.

Natrij, klorid, magnezij, kalij, cink, baker in železo so pravo tako pomembni minerali v prehrani mačk. Če hranite mačko s kakovostno popolno hrano za mačke, boste zagotovili pravo ravnovesje mineralov. Zelo pomembno je ravnotežje – preveč enega minerala lahko privede do pomanjkanja drugega.

Vitamini

Mačji vitamini so potrebni v majhnih količinah, da spodbujajo rast vaše mačke, njen normalen vid, zdravo kožo in dlako, celjenje ran in zdrav živčni sistem. Vključeni so v presnovo maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov. Vitamina C in E pa sta pomembna tudi kot antioksidanta. V maščobah topni vitamini (A, D, E in K) se shranjujejo v maščobnih tkivih vaše mačke. Vitamini, ki so topni v vodi (B in C) pa se ne shranjujeta v telesu, ampak sta izločena v urinu.

Hranjenje mačke z mokro hrano

Mokra hrana se nahaja v pločevinkah, folijskih pladnjih ali vrečkah. Ko hranite mačko z vlažno ali mokro hrano, jo vedno postrezite pri sobni temperaturi, da bo vaša mačka čim bolj uživala v teksturah in vonjih.

Po odprtju pokrijte preostale dele in jih shranite v hladilnik – ampak največ za 24 ur. Ne pozabite, da bo morala mačja hrana za naslednji obrok spet doseči sobno temperaturo, zato jo pred serviranjem pravi čas vzemite iz hladilnika. Mokra mačja hrana ne sme sedeti nepojedena več kot eno uro, saj postane neprijetna in lahko privabi bakterije, kar povzroči motnje v trebuhu.

Hranjenje mačke s suho hrano

Suha hrana je ena najboljših diet za mačke. Njihovi drobi vsebujejo pravo ravnovesje hranil in imajo hrustljavo strukturo, ki pomaga ohranjati zdrave zobe vaše mačke. Prav tako je bolj koncentrirane s hranili kot mokra hrana, zato jo morate postreči v manjših obrokih.

Ne dajajte mački pasje hrane

Kljub videzu suha mačja hrana in pasja hrana nista enaki. Prehranske potrebe mačk in psov so precej različne, zato pasja hrana ni primerna za mačke in mačja hrana ni primerna za pse.

Ali mačke potrebujejo prehranska dopolnila?

Zdrave mačke, ki se hranijo s popolno, uravnoteženo prehrano, ne potrebujejo dodatkov. Pravzaprav bi neuravnoteženi dodatki lahko škodili vaši mački ali ji povzročili težave.

Kljub temu imajo nekatere mačke specifične prehranske potrebe (npr. za rast, nekatere zdravstvene razmere ali med tem, ko so breje).

Koliko hraniti mačko?

Če se sprašujete, koliko hraniti mačko, morate najprej upoštevati njihovo pasmo, aktivnost in življenjski slog. Za začetek je dobro slediti navodilom za hranjenje na embalaži, saj vam dajejo približne smernice o tem, koliko hraniti mačko. Vendar so to le smernice in dejanska potrebna količina se od mačke do mačke razlikuje. Odvisno je od večih stvari, npr. velikosti mačke in njene stopnje aktivnosti.

O PODJETJU
Logo

Za nami je že več kot deset let zdravljenja in dela z živalmi. Izkušnje in znanje, ki smo jih pridobili v tem času so zagotovilo, da boste svoje ljubljence v težkih časih bolezni predali v prave in zanesljive roke. Že od vsega začetka smo predani eksotičnim živalim. S širokim znanjem in izkušnjami na tem področju nam je bila zaupana naloga, da skrbimo za zdravje in dobro počutje živali tudi v ljubljanskem živalskem vrtu.

Rožna dolina 5
1290 Grosuplje
Slovenija


Ostale objave

Dom in vrt

05.02.2021

Klimatska naprava pred poletjem?

Bliža se poletje s svojimi prijetnimi temperaturami, ki so včasih vendarle nekoliko previsoke, vi pa še vedno brez klime. Ste se odločili, da je to leto končno tisto, ko si boste privoščili nakup klimatske naprave? Morda pa bi radi zgolj iztrošeno klimo zamenjali z novo. Ne glede na razlog, pa je dobro poznati tudi najugodnejši … Continued

Preberi več >

Odmevna Zapuščina Antona Majhna Anton Majhen, eden izmed vodilnih slovenskih psihoterapevtov, je zapustil neizbrisen pečat na področju duševnega zdravja. Njegova smrt je velika izguba za slovensko psihoterapevtsko skupnost, a njegovo delo in prispevki živijo naprej. Njegove inovativne metode, predanost klientom in strokovna radovednost so bili zgled mnogim. Področje psihoterapije se je skozi leta močno razvilo, … Continued

Preberi več >