NAC kapsule – ali res potrebujemo to prehransko dopolnilo?

17.01.2024 | Nega in zdravje Zanimivosti


V zadnjih letih je vse več govora o NAC oz. N-acetil cisteinu in njegovih izjemnih zdravstvenih učinkih. Tržišče je preplavljeno s prehranskimi dopolnili v obliki kapsul, ki vsebujejo NAC. Toda ali to resnično potrebuje vsak izmed nas za boljše počutje in zdravje?

V nadaljevanju si bomo ogledali, pri katerih stanjih so NAC kapsule smiselne in pri katerih gre le za marketinški trik. Podali vam bomo tudi napotke, na kaj morate biti pozorni pri nakupu kakovostnih NAC prehranskih dopolnil.

Kdaj je smiselno jemati NAC kapsule?

Čeprav večina zdravih odraslih nima posebnih koristi od jemanja NAC kapsul, obstajajo določena stanja, pri katerih strokovnjaki priporočajo njihovo uporabo:

Kadilci

Nadomešča antioksidante, izgubljene zaradi škodljivih učinkov cigaretnega dima na telo.

Alergije

Blaga alergijska stanja, kot so sezonski alergijski rinitis, astma ali ekcem. V kombinaciji zdravil blaži simptome.

Jetrne bolezni

Alkoholna jetrna bolezen, zamaščenost jeter. Varuje jetrne celice pred prostimi radikali, izboljša detoksifikacijo.

Srčno-žilne bolezni

Preprečevanje ateroskleroze, blaženje angine pektoris. Izboljša endotelijsko funkcijo žil.

Pri teh stanjih lahko dopolnilo NAC kapsul pomaga izboljšati simptome in upočasni napredovanje bolezni. Posvetujte se z zdravnikom o odmerku.

Kdaj je učinek NAC kapsul vprašljiv?

Po drugi strani pa za naslednja stanja in težave znanstveni dokazi o učinkovitosti NAC niso dovolj močni:

Prehladi in gripa

NAC capsule ne morejo pozdraviti virusnih okužb dihal, lahko blažijo le spremljajoče simptome.

Glavobol

Za preprečevanje ali lajšanje glavobola niso dokazano učinkovite. Pomagajo le, če je vzrok v azbestu.

Izguba las

Kljub obljubam proizvajalcev NAC ne preprečuje izpadanja las ali spodbuja njihove rasti.

Športne poškodbe

NAC ne pospešuje celjenja športnih poškodb, kot so zvini ali natrganine mišic. Potreben je počitek in ustrezna fizioterapija.

Namesto naletavanja na marketinške trike, raje poslušajte strokovno medicinsko mnenje o smiselnosti NAC kapsul za vaše konkretno zdravstveno stanje.NAC kapsule

Kako dolgo varno jemati NAC kapsule?

Mnogi se sprašujete, koliko časa lahko jemljete NAC kapsule. Če gre za akutna stanja, kot je na primer prehlad ali okužba dihal, zadošča jemanje 7 do 10 dni. Za alergijsko vnetje nosne sluznice je priporočljivih 2 do 4 tedne jemanja.

Pri kroničnih stanjih, kjer deluje bolj preventivno in protivnetno, pa strokovnjaki priporočajo jemanje 2 do 3 mesece s presledki. NAC je učinkovitejši pri občasnem jemanju, saj učinek s časom pogosto oslabi. Priporočljivo je narediti vsaj 2 tedna premora na vsakih 6 do 8 tednov jemanja.

Na splošno velja, da neprekinjeno jemanje NAC kapsul daljše od 3 mesecev ni smiselno. V kolikor vaše stanje zahteva dolgotrajnejšo uporabo antioksidantov, je bolje kombinirati različne vrste. Posvetujte se z zdravnikom ali farmacevtom.

Kako hraniti NAC kapsule za najboljšo učinkovitost?

Da ohranite največjo učinkovitost NAC kapsul tudi po odprtju, jih hranite v tesno zaprti originalni embalaži. Najbolje jih je shranjevati v hladilniku pri temperaturi med 2 in 8 °C.

NAC je občutljiv na vlago, zato poskrbite, da bodo kapsule v suhem okolju. Optimalna je relativna zračna vlažnost pod 30 %. Tablete in kapsule NAC zaščitite tudi pred direktno sončno svetlobo ter viri toplote.

Če upoštevate te pogoje shranjevanja, bodo vaše NAC kapsule običajno obstojne 12 do 24 mesecev. Sčasoma se učinkovina s hidrolizo razgrajuje, zato preverjajte rok uporabe na ovojnini. Ko ta poteče, izdelek zavrzite, saj je njegova korist vprašljiva.

Kako NAC kapsule vplivajo na laboratorijske izvide krvi?

Jemanje NAC kapsul lahko vpliva na rezultate nekaterih laboratorijskih preiskav krvi. NAC lahko lažno zniža vrednosti glukoze v krvi, saj posnema učinek inzulina. Prav tako lahko vpliva na rezultate testov jeter, ledvične funkcije, lipdov in celičnih elementov v krvi.

Če ste naročeni na odvzem krvi, strokovnjaki svetujejo, da vsaj 48 ur pred odvzemom prenehate jemati NAC. O uporabi dopolnil z NAC vedno obvestite tudi svojega zdravnika, ki bo interpretiral krvne izvide ustrezno previdno ob poznavanju dodatkov, ki jih jemljete. Na ta način boste prejeli pravilno diagnozo in ustrezno nadaljnjo zdravljenje.

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri NAC kapsul?

V kolikor se vam zdi smiselno poskusiti dopolnilo NAC za vašo težavo, pri nakupu bodite pozorni na:

Obliko NAC

Tablete za počasnejše sproščanje ali kapsule za takojšnje sproščanje učinkovine.

Čistost sestavin

Izbirajte preverjeno kakovostne sestavine brez dodatkov, konzervansov in pomožnih snovi.

Moč posameznega odmerka

Priporočljive dnevne doze NAC se gibljejo med 600 in 1800 mg na dan.

Proizvajalca

Zaupanja vredna podjetja z dobro reputacijo na trgu prehranskih dopolnil.

Certifikat kakovosti

Neodvisna potrdila, kot sta NSF Certified for Sport in Informed Sport, zagotavljajo najvišjo kakovost izdelkov.

S pametno izbiro boste dobili kakovosten pridelek, ki vam bo koristil in ne bo pomenil zgolj zapravljenega denarja.

O PODJETJU

Ostale objave

Nega in zdravje

Zanimivosti

05.02.2021

Klimatska naprava pred poletjem?

Bliža se poletje s svojimi prijetnimi temperaturami, ki so včasih vendarle nekoliko previsoke, vi pa še vedno brez klime. Ste se odločili, da je to leto končno tisto, ko si boste privoščili nakup klimatske naprave? Morda pa bi radi zgolj iztrošeno klimo zamenjali z novo. Ne glede na razlog, pa je dobro poznati tudi najugodnejši … Continued

Preberi več >

Nega in zdravje

Zanimivosti

13.12.2023

Agencija za organizacijo dogodkov

Agencija za organizacijo dogodkov ima v današnjem svetu vedno bolj pomembno vlogo. Dogodki so postali ključni del poslovne in družabne scene. Ne glede na to, ali gre za korporativne konference, izobraževalne seminarje, družabne prireditve ali celo glasbene festivale, je za uspeh dogodka ključnega pomena njegova skrbna in profesionalna organizacija. Tu vstopi v igro agencija za … Continued

Preberi več >