Potenje in naravna zaščita

21.10.2021 | Nega in zdravje


Zakaj se potimo?

Vsak človek se poti, saj je to nujen naravni proces. Potenje ni nekaj neobičajnega, ampak je proces, ko se ob povečani telesni aktivnosti poviša temperatura in se telo ohladi s tem, ko se potimo ali znojimo.

Z gibanjem in fizično aktivnostjo so mišice in telo obremenjeni in takrat proizvajamo več toplote kot običajno. Zelo veliko energije potrošimo za premagovanje napora in takrat se telesna temperatura precej poviša. Takrat se aktivirajo žleze znojnice, na koži se pojavijo drobne kapljice znoja in ko se začnejo izhlapevati, se telo ohlaja. Med potenjem izgubimo veliko vode iz telesa, zato je nujno, da vodo nadomestimo z pitjem čim več.

 

Žal pa je potenje povezano z neprijetnim vonjem in se od posameznika do posameznika lahko precej razlikuje. Pri nekaterih ljudeh je intenzivnost vonja precej visoka, zato morajo poskrbeti z različnimi pripomočki za nego telesa, ki znižajo stopnjo vonja.

Potimo se vsak dan, celo leto in zato je izjemno pomembno kaj nanašamo v telo in katere sestavine se posledično absorbirajo skozi kožo v organizem.

 

Zakaj so naravni deodoranti dobri za uporabo?

Živimo v času, ko je na trgu res veliko ponudbe deodorantov. Vendar je treba paziti kaj izberemo in katere sestavine vsebuje določen izdelek. Najbolje je izbrati takšen deodorant, za katerega vemo, da je naravni, da ima pridobljen ekološki certifikat EcoCert, da ustreza naši koži in da je prijeten za našo uporabo tudi dlje časa.

Naravni deodoranti so dobra odločitev za vsakdanjo uporabo in odpravljanje neprijetnega vonja med potenjem, saj so:

– pripravljeni so iz naravnih sestavin,

– preverjenega geografskega porekla,

– brez alkohola in brez aluminijevih soli,

– učinkoviti 24 ur na dan,

– izdelani tako, da ne zavirajo naravnega procesa potenja,

– dermatološko testirani,

– kvaliteto in izbor sestavin je potrjeno z ekološkim certifikatom,

– embalaža je biološko razgradljiva.

 

Komu so namenjeni naravni deodoranti?

 • rekreativnim in profesionalnim športnikom,
 • starejšim, otrokom, nosečnicam,
 • posameznikom, ki se prekomerno potijo,
 • posameznikom, ki imajo različne alergijske reakcije na koži,
 • posameznikom z dermatitisom,
 • primerni so za vse tipe kože (suho, občutljivo).

 

Kaj je prednost potenja?

 1. S potenjem zadržimo v telesu natrij oz. sol:

Tekočina pri potenju je setavljena iz 99% vode in 1% soli, kalija in ogljikovih hidratov. Natrij oz. sol pomaga uravnavati količino vode znotraj in zunaj naših celic ter v krvi, da ostane telo hidrirano. Ko izgubimo preveč soli postanemo utrujeni, nastanejo mišični krči, zniža se energija in volja do dela. Posamezniki, ki so kondicijsko bolj pripravljeni in se pogosteje znojijo, imajo v sebi zaščitni regulator, ki zadrži sol v telesu. Znak, da ne izgubljamo veliko soli iz telesa, je manj belih lis na oblačilih.

 

 1. Potenje je pozitivno tudi za naše zdravje:

 • Med potenjem se sprožijo številne dobre reakcije v telesu. Srce začne biti hitreje, srčna mišica pa z naporom hipertrofira. Vklopijo se protivnetni procesi, ki ščitijo mišice pred poškodbami. Ti procesi so zaščitniki naših proteinov.
 • Med potenjem se poveča tudi pretok krvi po telesu. S krvjo se pospešeno odstranjujejo iz mišic metaboliti, ki posledično zmanjšujejo mišično bolečino.
 • Vsaka vadba ima pomembno vlogo za razstruplanje telesa.
 • Z potenjem se izločajo določene škodljive substance, kot so alkohol in strupi.
 • Redna telesna vadba nas osrečuje in daje našemu telesu boljšo zmogljivost, kondicijo in zadovoljstvo lepo oblikovanega telesa.
O PODJETJU
Logo

Podjetje BITAX d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2003. Je uvoznik in distributer različnih blagovnih znamk, ter proizvajalec lastne blagovne znamke My Nuti. V svoji ponudbi zastopa prehranska dopolnila, živila in kozmetiko.

Attemsov trg 9B
3342 Gornji Grad
Slovenija

Phone: 051/636-652


Ostale objave

Nega in zdravje

19.04.2021

Življenjska doba klimatske naprave

Kakšno življenjsko dobo imajo klimatske naprave Tokrat se bomo nekoliko bolj posvetili temi iz naslova, torej nas danes zanima kakšna je življenjska doba klimatske naprave. Lahko bi rekli, da popolnoma enoznačnega odgovora na to vprašanje ni. Seveda ima vsaka naprava na trgu neko življenjsko dobo, ki je pogojena na več načinov. V prvi vrsti tu govorimo … Continued

Preberi več >

Še nedolgo nazaj so ljudje ob omembi toplotne črpalke enostavno odmahnili z roko. Češ, da je predraga, neučinkovita in podobno. Popolnoma brez osnove seveda. Danes je ogrevanje s pomočjo teh naprav tema številka ena vseh graditeljev in lastnikov, ki si želijo znižati strošek ogrevanja. Uporaba toplotnih črpalk je vsekakor smiselna v vseh objektih, a je … Continued

Preberi več >