Zanimiva dejstva o TV industriji

20.01.2022 | Tehnika


S prihodom še enega vala koronavirusa se večina ljudi srečuje z dolgo hladno zimo, ki jih preživijo v zaprtih prostorih. Vendar pa obstaja nekaj svetlih točk, vključno z dodatnim časom, ki ga lahko porabimo za najljubše hobije, kot so ustvarjanje, telovadba, branje in seveda gledanje televizije.

TV tehnologija je obstajala pred komercialnim radiom

Medtem, ko mnogi od nas mislijo, da je radio predhodnik televizijetelevizijska tehnologija je dejansko obstaja že leta pred razvojem komercialnega radia. Leta 1897 je Ferdinand Braun izumil katodno cev – primarni del tehnologije, ki se uporablja v sodobnih televizorjih za prikaz slik, ki jih vidimo. Šele leta 1920 je bila v Pittsburghu ustanovljena prva komercialna radijska postaja.

Gertrude Berg je bila prva televizijska zvezda

Leta 1949 je na televizijo prišla serija »The Goldbergs«, sitcom o judovski družini, ki živi v Bronxu. Gertrude Berg, ki je napisala, producirala in tudi igrala v tej oddaji, je bila hči vzhodnoevropskih judovskih priseljencev in je svojo radijsko televizijsko oddajo zasnovala na lastnih izkušnjah iz otroštva na Lower East Sideu v New Yorku. Osvojila je prvega Emmya za glavno igralko v humoristični seriji in hitro postala obraz televizije, saj je vsak teden prejela na tisoče pisem oboževalcev.

Leta 1958 je bil prvi televizijski dogodek z izrednimi novicami v živo

23. oktobra 1958 se je v Springhillu v Novi Škotski zrušil eden najglobljih rudnikov premoga na svetu. 93 moških je bilo ujetih pod zemljo, ki so si obupno poskušali izkopati pot ven, tako kot so tudi reševalci poskušali izkopati pot iz druge strani. Naslednjih 7 dni je občinstvo po vsem svetu spremljajo prvo TV oddajanje novic v živo in spremljalo vseh ponesrečencev in preživelih v živo.

Pesem Evrovizije je bila namenjena za izboljšanje

Leta 1956 je potekalo prvo tekmovanje za pesem Evrovizije, na katerem je nastopilo 7 različnih narodov. Tekmovanje ni bilo zasnovano zato, da bi združilo evropske države, kot to poskuša storiti danes ampak, da bi preizkusilo meje in izboljšalo tehnologije oddajanja v živo. Tekmovanje je daleč preseglo svoje prvotne cilje – leta 2019 se je preselilo na YouTube, kjer si ga je ogledalo 182 milijonov ljudi.

Vsi posnetki pristanka na Luni so izgubljeni

Človekovi prvi koraki na Luno so bili nedvomno največji televizijski dogodek 20. stoletja, zato bi si mislili, da bo dragocen videoposnetek shranjen nekje na varnem. V resnici so bili vsi originalni posnetki pristanka na Luni izgubljeni. Zaposleni pri Nasi verjamejo, da so bili ti originalni trakovi verjetno ponovno uporabljeni, kar je bila takrat običajna praksa.

Barvni televizor lahko vpliva na kaj sanjamo

Odkar je barvna televizija v šestdesetih letih 20. stoletja doživela komercialni prvenec, so znanstveniki razpravljali o učinkih, ki jih ima na naše sanje. Čeprav se študije razlikujejo, večina ugotavlja, da posamezniki, ki so odraščali z črno-belo televizijo, pogosteje sanjajo v sivinah. Medtem pa posamezniki, ki gledajo barvno televizijo, veliko večino časa sanjajo v barvah, kar pomeni, da ima to, kar gledamo, ko smo budni, velike posledice na to, kar vidimo, ko zapremo oči.

Disney je odgovoren za porast barvne televizije

Podjetje Walt Disney, ki je vedno vplivalo na kulturo, velja za odgovornega za pojav barvnih televizorjev v domovih gledalcev. To je bila premiera njihovega programa  »The Wonderful World of Color« septembra 1961.

Bill Cosby je bil prvi temnopolti moški, ki je igral na omrežni TV

Čeprav je v zadnjih letih zaradi neopravičljivih dejanj, ki jih je storil prej v življenju, doživel padec, ima Bill Cosby še vedno posebno mesto v zgodovini televizije. Zlasti Cosby izstopa po tem, da je prvi temnopolti Američan, ki je sodeloval v omrežni televizijski oddaji.

Daljinski upravljalnik je bil izumljen leta 1950

Leta 1950 je Zenith Radio Corporation izdal prvi daljinski upravljalnik. Daljinski upravljalnik, povezan s televizorjem z obsežnim kablom, je lahko spreminjal kanale ter vklapljal in izklapljal TV. Na žalost se ni končalo z uspehom pri potrošnikih, ki so se pritoževali, da se prepogosto spotikajo ob vrvico.

Igra prestolov je najdražja televizijska oddaja

TV je bil morda prvotno zasnovan kot cenejša alternativa filmu, vendar je v zadnjih 80 letih postajala vse dražja za proizvodnjo. Do danes je najdražja televizijska oddaja, ki so jo kdaj naredili Igra prestolov. Proračun serije 15 milijonov dolarjev na epizodo je smiseln, če upoštevate eksotične kraje, v katerih je posneta, količino CGI, ki je potrebna, da se mitska bitja zdijo resnična, ter dovršene kostume in scenografije.

Pandemija je povečala naročnine za televizijo

Zahvaljujoč pandemiji COVID-19 so televizijske storitve doživele dramatično povečanje števila novih naročnikov, ki se prijavijo na njihove storitve. Na primer, v prvih treh mesecih leta 202 je Netflix pridobil 16 milijonov novih naročnikov (skupno 183 milijonov). Disney + se je prav tako močno povedal, saj je dosegel 60 milijonov naročnikov.

The Witcher je najbolj gledana Netflixova serija

The Witcher, serija o lovcu na pošasti, v kateri igra Henry Cavill, je najbolj gledana serija na Netflixu. Serijo so si gledalci ogledali že več kot 76 milijonov krat.

O PODJETJU
Logo

Za montažo bele tehnike ali klimatskih naprav, za namestitev televizorja, namestitev in popravilo računalnikov ter programske opreme, kadarkoli potrebujete strokovnjaka, zrihtamo vse!

Savska cesta 3a
1000 Ljubljana
Slovenija

Phone: 01 43 76 333


Ostale objave

Angleščina je svetovni jezik, ki odpira vrata v mednarodni sferi in nam omogoča, da se povežemo s tujci. Če ste začetnik, ne skrbite. Naučiti se angleščine ni tako težko, kot se zdi na prvi pogled. Angleščina za začetnike je precej preprosta, a pomembno je, da izberite pravo metodo in sledite svojemu tempu. Zapomnite si, da … Continued

Preberi več >

Pogosto se ne zavedamo, kako pomembni so filtri v sesalniku, dokler ne vložimo v svoj prvi sesalnik! Filtri sesalnikov niso pomembni le za učinkovitost sesanja, vpijanja prahu, cvetnega prahu in pršic, temveč tudi za zaščito motorja in s tem dolgo življenjsko dobo opreme.   Sesalnik deluje tako, da vleče zrak od zunaj in ga izpihuje … Continued

Preberi več >