Bio hrana

17.09.2021 | Nega in zdravje


Bio hrano pridelamo po ekološkem načinu kmetovanja tako, da se ne uporabljajo kemična sredstva za zaviranje insekticidov in škropila za boljšo in hitrejšo rast; temveč se uporabljajo izključno »bio gnojila« preverjenega porekla. Ekološko pridelana hrana je polnejšega okusa, z večjo aromo in svežino ter višjo hranilno vrednostjo. Ta bio hrana je prijazna do okolice, narave, živali in ljudi. Ne sme vsebovati pesticidov, herbicidov, nitratov in drugih kemičnih derivatov, ki bi hrano kakorkoli spremenili po okusu, barvi in obliki. Za ekološko kmetovanje se uporabljajo izključno sredstva, ki so prijazna do zdravja ljudi in živali, da ne rušijo ravnovesja v naravi in da ne škodijo živalskim vrstam.

Ta bio hrana je dragocena in izredne kakovosti.

 

Kako prepoznati bio hrano na trgovskih policah?

Za bio hrano velja pravilo, da je preverjena od določene kontrolne organizacije, ki kontrolira bio sestavine in bio izdelke na trgu. Pridelki se preverjajo po najvišjih standardih in strogih zakonskih pravilih, ki jih predpisuje uredba v EU. Šele ko so izdelki preverjeni, lahko pridobijo »bio certifikat« Vsak izdelek, ki ima ta certifikat, mora imeti na embalaži označen znak, da je »bio«. V EU so določili »zelen znak v obliki zastavice«, ki zagotavlja, da ima posamezen izdelek vključene bio sestavine pridobljene iz ekološkega kmetovanja. Poleg »zelene zastavice« je navedena še »številka kontrolne organizacije«, ki pove, kje se je izdelek nazadnje pakiral v končni produkt.

 

Kakšna je razlika med bio in običajno hrano?

Bio hrana ima prednosti:

 • vsaj 95% sestavin je pridelanih na ekološkem kmetijstvu,
 • zaradi ekološkega načina kmetovanja je prijaznejša do narave, živali in ljudi,
 • je brez umetnih gnojil, pesticidov, nitratov, kemičnih dodatkov,
 • ne povzroča alergij povezanih s kemičnimi sredstvi,
 • sadje in zelenjava ohranjata kvaliteto in učinkovitost,
 • ohranijo se naravne vrednote: vitamini, minerali, antioksidanti, encimi, vlaknine,
 • zagotovimo boljši imunski sistem,
 • zagotovimo sledljivost ekološke hrane,
 • zagotavlja stroge ekološke predpise, ki so v veljavi EU.

 

Običajna hrana ima slabosti:

 • ni ekološko pridelana,
 • pridelana je s pomočjo kemičnih snovi,
 • sadje in zelenjava je manjše kakovostne vrednosti,
 • sadje je brez pravega okusa, polna vode, slabega videza,
 • velikokrat so obsevani, gensko spremenjeni, vsebujejo aditive (E-je),
 • okolica in narava so obremenjeni s sintetičnimi snovmi,
 • vsebujejo nizko raven vitaminov, mineralov in antioksidantov,
 • ne zagotavljajo visoke zaščite imunskega sistema,
 • nepreverjeno poreklo sestavin in izdelkov.

 

Zakaj izbrati bio hrano iz ekološkega kmetijstva?

 • Smo doma v bližini eko kmetije, lahko preverimo stanje in poreklo izdelkov,
 • Izdelke lahko kupimo neposredno na kmetiji in tako ni odvečnega transporta in hlajenja izdelkov,
 • Izdelki so sveži, sočni, okusni in polne vrednosti,
 • Izdelki imajo lepo bravo lupine in naravno aromo,
 • Izdelki vsebujejo tudi do 50% več vitaminov in mineralov,
 • Z nakupom prispevamo k trajnostnemu razvoju.

 

Zakaj je bio hrana dražja?

Zelo preprost odgovor: zato ker je enostavno boljše in kvalitetnejše. Na trgu najdemo izdelke, ki so tudi do 50% dražji od običajnih, vendar je to odvisno od prisotnosti izdelkov na tržišču. Bolj iskani so sigurno dražji. Poleg tega bio izdelki ohranjajo svojo naravno hranilno vrednost v visokem deležu tako, da v ekološki pridelavi ostanejo vsi vitamini in minerali v popolni sestavini. Bio sadje in zelenjava vsebujeta bistveno večji delež teh vitaminov, kot običajna hrana. Tako je naš imunski sistem tudi dlje časa in bolje zaščiten in okrepljen. Ne vsebuje pesticidov in umetnih snovi, ki bi povzročale razna alergijska stanja.

Običajna hrana pa je po navadi bistveno cenejša, saj imajo tudi izdelki bistveno nižjo vrednost snovi (vitaminov, mineralov, vlaknin), ter so tudi brez nekega intenzivnega okusa. Takšni izdelki so polni vode, brez arome in kvalitetne vsebine.

Zato lahko mirno uživamo bio hrano vsak dan in ob vsakem času.

 

Pomen hrane

Hranimo se, da preživimo in da nahranimo vse naše celice v telesu. Vsaka sestavina in hrana imajo različne snovi, ki potem različno delujejo na funkcije v organizmu. Zato je izredno pomembno, da jemo vsak dan uravnoteženo prehrano. S tem nahranimo prav vse celice v telesu.

Vendar s prehranjevanjem vnašamo v telo različne snovi, in kar zaužijemo je odvisno od nas samih. Včasih zelo pazimo na prehrano, spet drugič pa se radi pregrešimo in pojemo škodljive snovi. Zavedati se moramo, da slabša hrana po navadi vsebuje polno sladkorjev, hidrogene maščobe, kemične snovi, belo moko, ki so škodljive za naše zdravje. Žal pa je velikokrat prepozno, da spoznamo to dejstvo o slabših sestavinah v prehrani in posledično  zbolimo.

 

Zaključek

Naravna ekološka hrana je preverjena in ni gensko spremenjena. Od same rasti in vse do zaužitja, ko jo pojemo, vsebuje samo naravne vitamine in minerale v polni sestavi in ni bojazni, da bi takšni izdelki škodovali zdravju.

Priporočamo, da zaužijete čim več bio hrane, saj boste le tako vnesli v telo vse naravne sestavine in okrepili organizem. Naj bo bio hrana še toliko dražja, v vsakem primeru je dragocena.

O PODJETJU
Logo

Podjetje BITAX d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2003. Je uvoznik in distributer različnih blagovnih znamk, ter proizvajalec lastne blagovne znamke My Nuti. V svoji ponudbi zastopa prehranska dopolnila, živila in kozmetiko.

Attemsov trg 9B
3342 Gornji Grad
Slovenija

Phone: 051/636-652


Ostale objave

Nega in zdravje

22.12.2020

Tečaj Nemščine

Kako najhitreje do odličnega znanja nemščine Tečaj nemščine je odlična priložnost, da se pobliže spoznate s tem germanskim jezikom, ki odpira številna vrata v svet. Nemčija je ena od vodilnih svetovnih industrijskih držav, zaradi svoje kulturne, zgodovinske in naravne dediščine pa je priljubljena destinacija tudi za turiste. Je država z največ prebivalci v Evropski uniji, … Continued

Preberi več >

Pozdravljeni ljubitelji kolesarjenja in tehnologije! Ste že kdaj razmišljali o tem, kako bi lahko svojo strast do kolesarjenja združili z ljubeznijo do inovacij? E  kolo, ali bolje rečeno električno kolo, je odgovor! Električna kolesa niso le moda, ampak so del naše prihodnosti. V tem članku vas bomo popeljali skozi čarobni svet e koles, kjer bomo … Continued

Preberi več >