ZGODBA O SMILJU – SUPER RASTLINI IZ SREDOZEMLJA

09.12.2021 | Nega in zdravje


Katere besede napisati o smilju, ki so dovolj močne, da opišejo vse lastnosti te super rastline?

Ko govorimo o smilju, zlahka pomislimo, da gre za na novo odkrito super rastlino, ki raste v divjini in je zdravilo za vse. Edina resnica v tej izjavi je, da je super rastlina in raste v naravi.

 

NEKAJ DEJSTEV O OBIČAH IN TRADICIJI UPORABE NESMRTNIKOV V NEGI KOŽE

Čeprav je postal svetovno priljubljen šele v začetku 2000-ih, ko so ga popularizirala večja kozmetična podjetja, se na Hrvaškem in širši regiji uporablja že od antičnih časov. Smilj je povezan s številnimi običaji na hrvaških otokih, skalnati obali in Dalmatinskem zaledju.

Stari Hrvati so vedeli, da jim smilj prinaša veliko koristi, zato je ljudska medicina bogata z recepti in običaji, vezanimi nanj. V Dalmatinskem zaledju so ženske negovale svojo lepoto z umivanjem z vodo, v kateri so se na kratko prevreli cvetovi smilja. Steklenička macerata smilja je bila del skoraj vsake domače lekarne. Macerat so uporabljali za zdravljenje poškodb kože in težav z “utrujenimi” nogami.

V preteklosti so s smiljem barvali bombaž in volno, uporabljali pa so jo tudi pri slikanju, ker daje lepo rumeno barvo. En zanimiv običaj in verovanje je povezano z rumenimi puhastimi cvetovi. Verjeli so, da smilj absorbira sončno svetlobo, zato so ženske blazine in odeje polnile z drobnimi cvetovi, da bi se zaščitile pred mrzlim vetrom in jih ogrele.

 

VSE, KAR MORATE VEDETI O SMILJU NA HRVAŠKEM

Na Hrvaškem raste primorski ali sredozemski smilj, z imenom Helycrisum Italicum. Raste ob hrvaški obali in ga prepoznamo po:

  • množica drobnih zlatorumenih cvetov,
  • je košate oblike, visok približno 60 cm,
  • listi so suhi in usnjati, limono rumeni,
  • ima izjemno specifičen vonj.

Nabira se v času cvetenja od julija do avgusta. Ko ga enkrat naberete, jo lahko postavite v vazo in v nedogled občudujete njeno lepoto, saj je to edina roža, ki nikoli ne ovene. Zato se ta nesmrtna rastlina v francoščini imenuje Immortelle, v angleščini pa Everlasting. Poleg rumenih cvetov vas bodo očarali s svojim posebnim vonjem.

 

SMILJI V KOZMETIKI IZ DIVJEGA CVETJA

Če naletite na stekleničko eteričnega olja ali macerata zlato rumene barve, izkoristite njegove prednosti; vdihnite in poskusite narediti nekaj pripravkov sami.

Če pa vas izdelovanje lastne kozmetike res ne zanima, so vam na voljo izdelki iz smiljeve kolekcije Divji cvet:

Kolekcija »Smilj« vsebuje vse izdelke za nego celega obraza in telesa. So 100% naravni in ročno izdelani. So dermatološko testirani in izpolnjujejo vse standarde, predpisane v skladu s smernicami dobre proizvajalčeve prakse HRN EN ISO 22716:2008. Vsi izdelki so narejeni brez eteričnega olja smilja. Glavni sestavini sta macerat in poparek smilja, tako da imajo vse kreme pH 5,5, kar pomeni, da so izjemno blage in ne povzročajo draženja. Hkrati delujejo močno regenerativno in proti staranju ter blažijo vnetne procese v koži.

Preizkusite jih in se sami prepričajte o kakovosti teh izdelkov. Prepričani smo, da vas bodo popeljali v vonj poletnih noči Dalmacije, medtem ko sta vaš obraz in koža čarobno polna te sredozemske super rastline.

O PODJETJU
Logo

Naravna kozmetika "Divji cvet" je izdelana iz najkakovostnejših rastlinskih in eteričnih olj, ki oživljajo in razvajajo vašo kožo in čutila.


Ostale objave

Lowa bo leta 2023 praznovala 100. obletnico svojega delovanja. Strast vodi do popolnosti. Odlična kvaliteta Podjetje že od samega začetka nikoli ni iskalo bližnjic pri kakovosti. Pri obutvi LOWA so uporabljeni samo najboljši materiali. Podjetje nenehno testira vse materiale, ki jih uporablja v lastnem laboratoriju, da zagotovi, da stvari ostajajo kakovostne. Delo zajema posamezne materiale, … Continued

Preberi več >

Nega in zdravje

02.12.2021

MSM

Je skupaj s kolagenom in vitaminom C popolna kombinacija aktivnih učinkovin MSM ali metilsulfonilmetan je novejše prehransko dopolnilo, ki poleg lepotnih učinkov izkazuje tudi protivnetno delovanje. Zanj slišimo same hvalnice- kako izboljša teksturo kože, lasje hitreje rastejo, nohti so trši. Od kod pridejo vsi ti učinki? Predvideva se, da MSM deluje kot donor žvepla keratinu. … Continued

Preberi več >