Hrana za pse

25.03.2021 | Dom in vrt


Sestavine hrane za pse za dobro zdravje vašega psa

Kar zadeva prehranjevanje vaše družine, iščete najboljše možne sestavine. Veste, kako pomembna so polnozrnata žita, sadje in zelenjava ter puste beljakovine za rast telesa in potrebno energijo. Veste tudi, da življenje brez priboljškov vsake toliko časa preprosto nebi bilo zabavno! Čeprav ne moremo vedno narediti popolnih odločitev se trudimo po svojih najboljših močeh in to je resnično pomembno. Zakaj bi torej moralo biti kaj drugače, ko gre za prehrano vašega psa? Hrana za pse in njene najpomembnejše sestavine so opisane spodaj.

Hrana za pse in 10 najbolj pomembnih sestavin

Meso

To je najpomembnejša sestavina hrane za pse. Vir beljakovin za večino komercialne hrane za pse prihaja iz pravega mesa, kot so piščanec, govedina, ribe, zajec, divjačina in številni drugi mesni viri. Na nekaterih nalepkah boste morda videli jajčne beljakovine, kar je dobro, vendar se prepričajte, da je poleg jajca zraven tudi veliko pravega mesa.

Mesni obroki

To so pravzaprav zelo visoki viri beljakovin v hrani za hišne ljubljenčke. Obrok je narejen iz dejanskega mesa, ki ga opisuje. Na primer, piščančji obrok je mleto piščančje meso, ki je bilo skrbno posušeno do stopnje vlage 10%. Vsebnost beljakovin je 65% raven maščobe pa 12%. To pomeni, da ima piščančji obrok dejansko višji odstotek beljakovin in vašemu psu zagotavlja veliko bolj koristna hranila kot cel piščanec.

Ogljikovi hidrati in zrna

Dokler vaš pes nima alergij ali občutljivosti na zrna, je to lahko zelo koristna sestavina. Zrna in ogljikovi hidrati so ena izmed stvari, ki jih ljudje na seznamu sestavin pasje hrane ne marajo, vendar niso tako slabi, kot mnogi trdijo, da so. Pravzaprav volkovi in divji psi v naravi pogosto najprej pojedo želodčno vsebino svojega plena, ki običajno vsebuje zrna in rastlinske snovi.

Ogljikovi hidrati zagotavljajo veliko energije za vašega psa, dobra zrna pa lahko pomagajo pri prebavi. Koruza, soja in polnozrnata pšenica veljajo za manj kakovostne sestavine, vendar so riž, oves, ječmen in grah še boljši.

Zelenjava

Čeprav zelenjava ni obvezna sestavina hrane za pse, ki jo more jesti, je priporočljiva saj vsebuje veliko vitaminov in mineralov. Na primer, sladki krompir je odličen vir kalija, vitamina B in beta-karotena, pa tudi antioksidanti, ki posebej pomagajo v boju proti povzročiteljem raka.

Sadje

Zopet, ni obvezen del pasje prehrane, vendar je sadje, kot so borovnice in jabolka, odličen vir vlaknin, vitamina C in antioksidantov, brusnice pa lahko pomagajo pri okužbah sečil in pomagajo pri zobni higieni z izničenjem nekaterih bakterij.

Maščobe

Vsi poslušamo o nevarnosti maščob, vendar so resnično potrebne za pravilno delovanje celic in prebavo. Zagotavljajo energijo in pomagajo vašemu psu, da absorbira nekatere vitamine. Poleg tega pomagajo ohranjani sijočo pasjo dlako. Poiščite visokokakovostne maščobe, kot sta Omega-3 in Omega-6, ribje olje, olje repice, piščančjo maščobo in oljčno olje.

Vitamini

Pomagajo pri procesih presnove, prebavil in imunskega sistema ter ohranjati zdrave živce in krvne celice. B-vitamini bi morali biti na vrhu seznama v obliki biotina, piridoksina, riboflavina, tiamina in beta-karotena. Vitamin A je pomemben za kožo in dlako vašega psa. Vitamin E pomaga imunskemu sistemu vašega psa.

Minerali in hranila

Nekaj mineralov, ki so pomembni za zdravje vašega psa, so cink, železo, kalij, kalcij in mangan. Pomembna sta tudi L karnitin, hranilo, ki deluje kot transport maščobnih kislin in pomaga pri celični proizvodnji energije, ter DL-metionin, ena od 10 plus esencialnih aminokislin, ki jih potrebujejo psi.

Konzervansi

Konzervansi pomagajo ohranjati hrano vašega svežo, zato so zelo pomembni. Poiščite konzervanse, kot so tokoferoli in askorbinska kislina, saj ti prihajajo iz naravnih virov.

Voda

Ena najpomembnejših stvari je, da je vaš pes zdrav in hidrira. Vedno poskrbite za dovolj sveže in čiste vode za svojega psa.

 

O PODJETJU
Logo

Za nami je že več kot deset let zdravljenja in dela z živalmi. Izkušnje in znanje, ki smo jih pridobili v tem času so zagotovilo, da boste svoje ljubljence v težkih časih bolezni predali v prave in zanesljive roke. Že od vsega začetka smo predani eksotičnim živalim. S širokim znanjem in izkušnjami na tem področju nam je bila zaupana naloga, da skrbimo za zdravje in dobro počutje živali tudi v ljubljanskem živalskem vrtu.

Rožna dolina 5
1290 Grosuplje
Slovenija


Ostale objave

Dom in vrt

18.08.2021

Hladno stiskana pasja hrana

Hladno stiskanje je metoda priprave popolne pasje hrane pri nižjih temperaturah. Z uporabo metode hladnega stiskanja naravne sestavine ohranijo ves okus, aromo, vitamine in hranilne vrednosti, ki so bistvenega pomena za rast, prebavo in dobro zdravje. Vsa dobrota se ohrani v kosih, velikih.   Kaj je metoda hladnega stiskanja? Hladno stiskanje vključuje nežno mešanje sestavin, … Continued

Preberi več >

V tem članku se bomo potopili v svet črpalk za centralno ogrevanje. Si predstavljate, kako preprost mehanizem lahko tako spremeni vaše življenje, kot ga spremeni črpalka za centralno ogrevanje?  Kako črpalka za centralno deluje? Črpalka za centralno ogrevanje je srce ogrevalnega sistema. Njena glavna naloga je, da prenese vodo iz kotla do radiatorjev in nazaj. … Continued

Preberi več >