Joga – koristi zunaj joga podlage

28.10.2021 | Šport


Joga, starodavna praksa in meditacija, je v današnji zaposleni družbi vse bolj priljubljena. Za mnoge ljudi joga pomeni umik od njihovega kaotičnega in zasedenega življenja.  Joga prinaša številne druge duševne in telesne koristi.

 

Vrste joge

Obstaja veliko vrst joge. Hatha (kombinacija številnih stilov) je eden najbolj priljubljenih stilov. Je bolj fizična vrsta joge in ne mirna, meditativna oblika. Hatha joga se osredotoča na pranajame (vaje z nadzorom dihanja). Temu sledi vrsta asan (položajev joge), ki se končajo s savasano (obdobje počitka).

Cilj med vadbo joge je, da se fizično izzovete, ne pa da se počutite preobremenjeni. Na tem “robu” je poudarek na vašem dihu, medtem ko vaš um sprejema in je umirjen.

 

Boljša podoba telesa

Joga razvija notranje zavedanje. Osredotoča vašo pozornost na sposobnosti vašega telesa v tem trenutku. Pomaga pri razvoju dihanja in moči duha in telesa. Ne gre za fizični videz.

Joga studii običajno nimajo ogledal. Tako lahko ljudje osredotočijo svojo zavest navznoter in ne na to, kako je videti – ali ljudje okoli njih -. Raziskave so pokazale, da so se tisti, ki so vadili jogo, bolj zavedali svojega telesa kot ljudje, ki joge niso vadili. Bili so tudi bolj zadovoljni s svojim telesom in manj kritični do njega. Zaradi tega je joga postala sestavni del zdravljenja motenj hranjenja in programov, ki spodbujajo pozitivno podobo telesa in samopodobo.

 

Postanite bolj pozorni

Zavedanje se nanaša na osredotočanje vaše pozornosti na to, kar doživljate v sedanjem trenutku, ne da bi obsojali sebe.

Pokazalo se je, da vadba joge povečuje pozornost ne le v razredu, ampak tudi na drugih področjih človekovega življenja. Raziskovalci opisujejo zavestno prehranjevanje kot neosujevalno zavedanje fizičnih in čustvenih občutkov, povezanih s prehranjevanjem.

 

Povečanje izgube teže in vzdrževanje

Ljudje, ki vadijo jogo in so pozorni jedci, so bolj usklajeni s svojim telesom. Morda so bolj občutljivi na znake lakote in občutek sitosti.

Raziskovalci so ugotovili, da so ljudje, ki so vsaj štiri minute vadili jogo vsaj 30 minut enkrat na teden vsaj štiri leta, v srednji odrasli dobi pridobili manj teže. Ljudje s prekomerno telesno težo so dejansko shujšali. Na splošno so imeli tisti, ki so se ukvarjali z jogo, nižje indekse telesne mase (ITM) v primerjavi s tistimi, ki niso vadili joge. Raziskovalci so to pripisali pozornosti. Premišljeno prehranjevanje lahko vodi v bolj pozitiven odnos do hrane in prehranjevanja.

 

Izboljšanje mišične moči telesa

Joga je znana po svoji sposobnosti umirjanja napetosti in tesnobe v umu in telesu. Lahko pa vpliva tudi na telesno zmogljivost osebe.

Raziskovalci so preučevali majhno skupino sedečih posameznikov, ki prej niso vadili joge. Po osmih tednih vadbe joge vsaj dvakrat na teden po 180 minut so imeli udeleženci večjo mišično moč in vzdržljivost, prožnost in kardio-dihalno pripravljenost.

 

Kardiovaskularne koristi

Več majhnih študij je pokazalo, da ima joga pozitiven učinek na kardiovaskularne dejavnike tveganja: pomagala je znižati krvni tlak pri ljudeh s hipertenzijo. Verjetno je, da joga obnovi “občutljivost baroreceptorjev”. To pomaga telesu zaznati neravnovesja v krvnem tlaku in ohraniti ravnovesje.

Druga študija je pokazala, da je vadba joge izboljšala profil lipidov pri zdravih bolnikih in bolnikih z znano koronarno arterijsko boleznijo. Znižala je tudi prekomerno raven sladkorja v krvi pri ljudeh s sladkorno boleznijo, ki ni odvisna od insulina, in zmanjšala potrebo po zdravilih. Joga je zdaj vključena v številne programe rehabilitacije srca zaradi njenih kardiovaskularnih in stresnih koristi.

O PODJETJU
Logo

Pod imenom JogaLine se skriva mnogo več kot le joga. Za vas poskrbimo za vse prijetne aktivnosti (joga, meditacija, plezanje, slackline, pohodništvo). Pri nas najdete najboljše in trajnostne blagovne znamke

Britof 27
4000 Kranj
Slovenia


Ostale objave

Čiščenje stekel na tovornjakih je ključnega pomena za zagotavljanje varnosti in optimalne vidljivosti med vožnjo. Vožnja tovornjaka zahteva jasen in neoviran pogled na cesto, kar je mogoče zagotoviti le z rednim in učinkovitim čiščenjem stekel. Poleg tega čiščenje stekel prispeva k profesionalnemu videzu vozila in podaljšuje življenjsko dobo steklenih površin. Tehnike Čiščenja Stekel Različne vrste … Continued

Preberi več >

Šport

15.02.2022

Vnetje mehurja

To je pogosta težava pri mnogih ljudeh, tako pri ženskah kot tudi pri moških. Je težava, ki jo lahko hitro odpravimo če so manjši simtomi. Tudi preventivno lahko marsikaj naredimo sami doma in se izognemo težavam z vnetjem mehurja in sečil. Simptomi vnetja mehurja in sečil Vnetje mehurja se kaže v pogostem in pekočem odvajanju … Continued

Preberi več >