Klimatska naprava

17.03.2021 | Dom in vrt


Kako vemo, kdaj je čas za menjavo klimatske naprave?

Če radi obiskujete savno, si najbrž točno predstavljate, kakšno bi bilo življenje brez klime v najbolj vročem delu leta in kako pomembna je klimatska naprava.

Potrebno se je zavedati, da imajo klimatske naprave omejeno življenjsko dobo. Pomembno je, da jo zamenjate ob pravem času, saj to vpliva tudi na npr. račune za energijo.

Znaki, ki opozarjajo na menjavo klimatske naprave

Na žalost klimatske naprave nimajo opozorilnega sistema, ki bi vam dal vedeti, da je naprava preobremenjena, stara in pripravljena na »upokojitev«.

Starost

Če je vaša klimatska naprava stara od 10 do 15 let, je zamenjava v naslednjih nekaj letih neizogibna. Toda starost ni edini dejavnik. Dobro vzdrževani sistemi lahko zagotavljajo optimalno hlajenje do 20 let, medtem ko zanemarjene klimatske naprave lahko odpovejo po sedmih ali osmih letih. Tudi, če vaš stari sistem deluje v redu, ne pozabite, da je tehnologija precej napredovala, odkar ste vi zadnjič nameščali klimatsko napravo – kar pa lahko vodi znatnega zmanjšanja stroškov vaše električne energije.

Pogosto plačujete za popravila klimatske naprave

Če potrebujete servis za svojo klimatsko napravo dvakrat ali več letno, ste lahko prepričani, da njeno delovanje ni več zadovoljivo. Podobno kot naša človeška telesa, ko začne en del vaše klimatske naprave odpovedovati, tudi drugi ne bodo delovali pravilno. Pogosta popravila pomenijo, da gasite majhne požare, toda kmalu bodo stroški teh popravil odtehtali stroške novega sistema.

Vaši računi za električno energijo so zelo visoki

Neučinkovita klimatska naprava vas bo stala precej več kot bi morala. Če niste prepričani, ali plačujete več, kot bi morali, svoj račun za elektriko primerjajte z računom prijatelja ali družinskega člana, ki ima podobno velik dom, vendar novejšo klimatsko napravo.

Vaša klimatska naprava je zelo glasna

Če morate ponoči nositi čepke za ušesa zaradi glasnosti vaše klimatske naprave – sigurno nekaj ni v redu! Vaš ventilator je lahko ohlapen ali pa so rezila upognjena. Kompresor vam lahko odpove ali pa je pretok zraka precej oviran. Klimatske naprave seveda oddajajo hrup, a če se zaradi zvokov, ki prihajajo iz vašega sistema, vprašate, ali bo kmalu razpadel, je modra res čas, da investirate v novo klimatsko napravo.

Vaš dom je kot »mokra odeja«

Del »službe« vaše klimatske naprave je tudi skrb za preprečevanje vlage v vašem domu. Če se to ne dogaja, morda vaša klimatska naprava ne deluje več pravilno.

Izbira nove klimatske naprave

Če ste se odločili, da je čas, da se lotite namestitve nove klimatske naprave, izberite uglednega in priznanega izvajalca. Nepravilno nameščene klimatske naprave ne bodo delovale tako učinkovito kot bi morale.

O PODJETJU
Logo

SELTRON je danes moderno tehnološko podjetje, ki združuje sodobno tehnologijo z dolgoletnimi izkušnjami. Ponuja inovativne, napredne in varčne rešitve za ogrevanje, ki so prepoznavne tako v slovenskem kot v evropskem prostoru.

Tržaška cesta 85 A
2000 Maribor
Slovenija


Ostale objave

Dom in vrt

22.12.2020

Tečaj Nemščine

Kako najhitreje do odličnega znanja nemščine Tečaj nemščine je odlična priložnost, da se pobliže spoznate s tem germanskim jezikom, ki odpira številna vrata v svet. Nemčija je ena od vodilnih svetovnih industrijskih držav, zaradi svoje kulturne, zgodovinske in naravne dediščine pa je priljubljena destinacija tudi za turiste. Je država z največ prebivalci v Evropski uniji, … Continued

Preberi več >

Dom in vrt

11.08.2021

Učenje nemščine za začetnike

Za izobraževanje in nadgrajevanje znanja ni nikoli prepozno. Učenje nemščine je izjemna naložba, saj nam dobro znanje tega jezika odpira številna vrata v svet. Nemščina nam lahko služi kot odlična odskočna deska v zasebnem in službenem življenju. Zgodnje učenje nemščine po govorni metodi in resnična izpostavljenost jeziku sta pravi način, da lahko spregovorimo kot materni … Continued

Preberi več >