Trend ogrevanja z klimatsko napravo

15.02.2021 | Dom in vrt


Ljudje smo nekako vajeni, da ob omembi klimatske naprave najprej pomislimo na sonce in vročino. To v mislih takoj povežemo s prijetno osvežitvijo v obliki naprave, ki v stanovanju zagotavlja prijetno hladen in svež zrak. Pa so klime res uporabne zgolj za ohlajanje prostorov sredi največje vročine?

Slednje vprašanje je vsekakor na mestu, saj se je v zadnjih letih pojavil povsem nov trend. Dejansko gre za klimatske naprave, ki niso namenjene zgolj ohlajanju, pač pa tudi ogrevanju zraka. Ker pa ogrevanje navadno povezujemo z visokimi stroški, se tovrstna uporaba klimatskih naprav na prvo žogo ne zdi pametna. Pa je?

Klimatska naprava danes ne pomeni več ogromnega stroška

Tehnologija na vseh področjih iz leta v leto močno napreduje. Uporabljajo se vse boljši materiali, spreminjajo se tehnološki procesi in tudi znanje na področju ohlajanja in ogrevanja. Na ta način smo pristali v času, ko ogrevanje s klimatsko napravo ni več nujno nesprejemljivo, pač pa povsem obratno.

Seveda vse naprave ne vsebujejo funkcije ogrevanja, zato je potrebno biti pri nakupu pozoren. A tiste novejše ki jo, znajo priti še kako prav. Najboljše rezultate beležijo uporabniki, ki na ta način pozimi ogrevajo poslovni prostor v katerem je centralna napeljava tako nepotrebna.

Je lahko klima edini vir ogrevanja?

Enako velja za uporabnike manjših stanovanj, ki funkcijo ogrevanja s pridom izkoriščajo v hladnejših jesenskih dneh. Tako namreč ni potrebno zagnati peči, saj je strošek električne energije navadno precej nižji. Kadar je klimatska naprava nameščena v osrednjem prostoru in ima izpihan zrak doseg v ostale, je lahko zadeva precej rentabilna.

Seveda pa je potrebno pred nakupom paziti tudi na to, da se odločimo za napravo z dovolj moči za kvadraturo, ki jo želimo z njo pokriti. Čeprav je mogoče klime te vrste uporabiti tudi kot edini način ogrevanja, pa bi vam priporočili še nekaj boljšega.

Že poznate toplotne črpalke?

Toplotna črpalka je v zadnjih letih vsekakor utrdila svoj status med napravami, ki silno pocenijo ogrevanje objekta. Še posebej v primeru, ko je ta ustrezno toplotno izoliran, so prihranki pri stroških ogrevanja naravnost izjemni. Ogrevanje s toplotno črpalko je dejansko najcenejše ta hip.

Cenejše celo od ogrevanja na pelete, ki so cenovno daleč najugodnejši energent na trgu. Uporabniki toplotnih črpalk beležijo več kot 50% prihranke pri strošku za ogrevanje. Pri tem pa omenimo še skrb za okolje, saj se z njihovo uporabo močno zmanjša izpust CO2 v naše ozračje.

Katero toplotno črpalko izbrati?

Poznamo več vrst toplotnih črpalk, ki jih načeloma delimo glede na sistem delovanja. Tako poznamo toplotne črpalke; zrak/voda, voda/voda in zemlja/voda. Vsem pa je edino, da za ogrevanje izrabljajo elemente, ki se nahajajo v neposredni bližini in so praktično brezplačni.

Torej; voda, zrak in toplota shranjena pod zemljo. Če k temu dodamo še nekaj malega električne energije, je hitro jasno zakaj govorimo o najcenejši varianti ogrevanja. Danes praktično ni več novogradnje, ki ne bi vsebovala toplotne črpalke, vse pogosteje pa se jih vgrajuje tudi v že obstoječe objekte. Ker se splača!

O PODJETJU
Logo

Podjetje Dines je bilo ustanovljeno že leta 1989 in uspešno delujemo že več kot 20 let. Predvsem nas že od samega začetka zaznamuje sodelovanje s korporacijo FUJITSU.

Cesta na Brdo 85
1000 Ljubljana
Slovenija


Ostale objave

Dom in vrt

16.02.2021

Kocke

Zanimiva dejstva o lego kockah, ki jih niste vedeli! Koliko dejansko veste o teh neverjetnih kockah? Se radi igrate z njimi? Spodaj si oglejte nekaj najboljših dejstev. Ime Ustanovitelj kock Ole Kirk Christiansen  je ustvaril ime »Lego«, tako da je vzel prvi dve črki danskih besed LEG GODT, kar pomeni »igraj dobro«. Starost Znamenite Lego … Continued

Preberi več >

Motivacija in razlogi za vključitev športne prehrane v jedilnik se od posameznika do posameznika razlikujejo. V splošnem velja, da je pri resnem ukvarjanju s športom zelo težko doseči dobre rezultate brez ustrezne prehrane, ki spremlja redne treninge. Če smo še bolj natančni, gre dejansko za bolj celosten pristop, saj mora profesionalni športnik za dosego vrhunskih … Continued

Preberi več >