Trend ogrevanja z klimatsko napravo

15.02.2021 | Dom in vrt


Ljudje smo nekako vajeni, da ob omembi klimatske naprave najprej pomislimo na sonce in vročino. To v mislih takoj povežemo s prijetno osvežitvijo v obliki naprave, ki v stanovanju zagotavlja prijetno hladen in svež zrak. Pa so klime res uporabne zgolj za ohlajanje prostorov sredi največje vročine?

Slednje vprašanje je vsekakor na mestu, saj se je v zadnjih letih pojavil povsem nov trend. Dejansko gre za klimatske naprave, ki niso namenjene zgolj ohlajanju, pač pa tudi ogrevanju zraka. Ker pa ogrevanje navadno povezujemo z visokimi stroški, se tovrstna uporaba klimatskih naprav na prvo žogo ne zdi pametna. Pa je?

Klimatska naprava danes ne pomeni več ogromnega stroška

Tehnologija na vseh področjih iz leta v leto močno napreduje. Uporabljajo se vse boljši materiali, spreminjajo se tehnološki procesi in tudi znanje na področju ohlajanja in ogrevanja. Na ta način smo pristali v času, ko ogrevanje s klimatsko napravo ni več nujno nesprejemljivo, pač pa povsem obratno.

Seveda vse naprave ne vsebujejo funkcije ogrevanja, zato je potrebno biti pri nakupu pozoren. A tiste novejše ki jo, znajo priti še kako prav. Najboljše rezultate beležijo uporabniki, ki na ta način pozimi ogrevajo poslovni prostor v katerem je centralna napeljava tako nepotrebna.

Je lahko klima edini vir ogrevanja?

Enako velja za uporabnike manjših stanovanj, ki funkcijo ogrevanja s pridom izkoriščajo v hladnejših jesenskih dneh. Tako namreč ni potrebno zagnati peči, saj je strošek električne energije navadno precej nižji. Kadar je klimatska naprava nameščena v osrednjem prostoru in ima izpihan zrak doseg v ostale, je lahko zadeva precej rentabilna.

Seveda pa je potrebno pred nakupom paziti tudi na to, da se odločimo za napravo z dovolj moči za kvadraturo, ki jo želimo z njo pokriti. Čeprav je mogoče klime te vrste uporabiti tudi kot edini način ogrevanja, pa bi vam priporočili še nekaj boljšega.

Že poznate toplotne črpalke?

Toplotna črpalka je v zadnjih letih vsekakor utrdila svoj status med napravami, ki silno pocenijo ogrevanje objekta. Še posebej v primeru, ko je ta ustrezno toplotno izoliran, so prihranki pri stroških ogrevanja naravnost izjemni. Ogrevanje s toplotno črpalko je dejansko najcenejše ta hip.

Cenejše celo od ogrevanja na pelete, ki so cenovno daleč najugodnejši energent na trgu. Uporabniki toplotnih črpalk beležijo več kot 50% prihranke pri strošku za ogrevanje. Pri tem pa omenimo še skrb za okolje, saj se z njihovo uporabo močno zmanjša izpust CO2 v naše ozračje.

Katero toplotno črpalko izbrati?

Poznamo več vrst toplotnih črpalk, ki jih načeloma delimo glede na sistem delovanja. Tako poznamo toplotne črpalke; zrak/voda, voda/voda in zemlja/voda. Vsem pa je edino, da za ogrevanje izrabljajo elemente, ki se nahajajo v neposredni bližini in so praktično brezplačni.

Torej; voda, zrak in toplota shranjena pod zemljo. Če k temu dodamo še nekaj malega električne energije, je hitro jasno zakaj govorimo o najcenejši varianti ogrevanja. Danes praktično ni več novogradnje, ki ne bi vsebovala toplotne črpalke, vse pogosteje pa se jih vgrajuje tudi v že obstoječe objekte. Ker se splača!

O PODJETJU
Logo

Podjetje Dines je bilo ustanovljeno že leta 1989 in uspešno delujemo že več kot 20 let. Predvsem nas že od samega začetka zaznamuje sodelovanje s korporacijo FUJITSU.

Cesta na Brdo 85
1000 Ljubljana
Slovenija


Ostale objave

Dom in vrt

14.12.2021

Gremo na plažo

Top 8 stvari za popoln dan na plaži Da bodo vaši dnevi na plaži res popolni, vam postrežemo s seznamom stvari, ki ne smejo manjkati v vaši torbi za na plažo. Brisača za na plažo Mora biti mehka, vpojna in dovolj velika, da vam omogoča udobno ležanje. Če jo pa krasi vaš najljubši tisk, še … Continued

Preberi več >

Dom in vrt

06.01.2022

7 odličnih idej za domače pisarne

Se spomnite, ko ste se vozili v pisarno? V zadnjem letu, ko so mnogi prešli na delo od doma, so se domovi posledično spremenili v pisarne. Ne glede na to, ali imate namensko sobo ali ste si prisvojili kotiček svoje spalnice / dnevne sobe / kuhinje, sigurno želite, da je vaš delovni prostor miren, urejen … Continued

Preberi več >