KOLAGEN – Ga telo res potrebuje?

20.07.2022 | Nega in zdravje


Človeško telo je sestavljeno iz različnih gradnikov, med njimi je eden najbomembnejših, ki se imenuje KOLAGEN. To je beljakovina, ki naši koži daje prožnost, skrbi za lep izgled in polnost kože, daje sklepom potrebno gibljivost ter lasem in nohtom trdnost. Brez njega ne bi normalno funkcionirali, imeli bi kar naprej polomljene kosti, ostali bi brez las, nohti bi bili grdi in lomljivi.

Kaj se dogaja v našem telesu ob pomanjkanju kolagena in kako ga nadomestiti, da upočasnimo staranje, boste izvedeli v nadaljevanju.

 

Kolagen za lepo kožo

Koža je naš največji organ in približno 70% kože je sestavljeno iz kolagena. Ta daje koži elastičnost, gladkost ter sijoč in mladosten videz.
Ko smo mladi izgledamo lepo, brez gub in imamo sijočo polt, vendar kmalu po 20. letu pride do neprijtenih situacij, ko telo samo ne proizvaja več dovolj kolagena. Pojavijo se prvi znaki staranja, ob katerih smo slabe volje in izgubljamo energijo za ostale pomembne življenske odločitve. Bolj ko se staramo, manj imamo kolagena v koži po naravni poti, saj s staranjem proces upada.

Pojavijo se:

-gubice

-povešena koža na vratu in licih

-povešene veke

-utrujen obraz

-polt brez sijoče barve

-koža je izsušena

-koža postane gladka in hrapava

Kolagen je hrana in vlažilec, ki zadržuje vlago v koži in če te primanjkuje, počasi koža oveni in celice odmrejo. Z kliničnimi študijami pa je bilo dokazano, da z uživanjem dodatnega kolagena, le ta zadržuje vodo in pomaga v boju proti staranju.

 

Kolagen za zdrave sklepe

Kolagen je naravno prisoten tudi v kosteh, sklepih, veznih kitah, tetivih, ligamentih in hrustancu. Če tega primanjkuje, se pojavi oteženo gibanje in bolečine v sklepih. Z kolagenom dajemo sklepom gibljivost in je kot »olje«, ki nahrani zobnike. Tako prihaja do manj obrab, ki vodijo v nadaljne težave.

Zato je priporočeno uživati kolagen tipa 1, ki ga je največ v teh tkivih. Tega pa dobimo iz ribjega kolagena, ki lahko povečajo tudi absorpcijo kalcija s hrano.

 

Kolagen za sijoče lase

Lasje so vsak dan izpostavljeni zunanjim dejavnikom, ki negativno vplivajo na izgled in funkcijo. Sintezo belajkovin naprimer kolagena, dodatno zavirajo prav ti dejavniki, ki povzročajo lomljive in šibke lase. Sem sodi tudi uporaba sintetične in agresivne kozmetike, ki dodatno škodi izgledu lasem.

Če se pravočasno tega zavedamo, lahko sami omilimo ali v celoti odpravimo dejavnike, ki negativno vplivajo na rast last.

 

Kolagen za črevesno floro

Ima pozitivne učinke proti glivam in bakterijam, zato pomaga lajšati prebavne motnje. Ima antiseptične in očiščevalne učinke v prebavnem traktu, stimulira izločanje žolča, čisti kri, spodbuja metabolizem.

 

Zakaj priporočamo uživanje prehranskega dopolnila kolagena?

Gre za preprost odgovor: ker kolagena enostavno dobimo premalo po naravni poti iz hrane.

Hidrolizirani kolagen je izdelan iz naravnega vira živalskega izvora, kot so kože in kosti rib in goivedine. Gre samo zato, da je ta kolagen pridobljen z posebno encimsko hidrolizo, kjer je kolagen razbit na zelo majhne delce. Ti delci so majhne molekule imenovane PEPTIDI, ki se lažje in hitreje absorbirajo v tkivo in zato je tudi večja možnost, da kolagen prido do željenega mesta v tkivu. Tam se ti majhni delci združijo in nastane kolagen.

Najbolj popularno je prehransko dopolnilo s hidroliziranim kolagenom. Tega lahko dobimo v čisti obliki ali v kombinacijami z drugimi sestavinami. Uporabniki se zelo radi odločajo prav za kolagen, ki ima dodatke, ki pomagajo sintetizirati kolagen. Te pomožne snovi so vitamin C in MSM.

Vitamin C spodbuja tvorjenje kolagena v telesu. Brez njega je absorpcija zelo slaba ali jo pa ni. Če izdelek vsebuje samo čisti kolagen, potem se skupaj z kolagenom priporoča dodatno jemanje vitamina C, lahko v obliki prahu, saj je odličen spodbujevalec kolagena. Lahko pa izberete kolagenski izdelek, ki že vsebuje vitamin C in vam ga ni potrebno dodajati.

Drugi pomemben dejavnik je organsko žveplo MSM, ki ga imanujemo drugače tudi »mineral lepote«. Ta naziv je dobil po zelo učinkovitih rezultatih na stanje kožo, zdrave sklepe in goste lase. Ima protivnetne lastnosti, ki pomagajo zmanjšati otekline in  pomaga tudi pri zdravljenju artroze, vnetje sklepov, alergijskemu rinitisu in okužbam mehurja.

Priporoča se športnikom, saj se lahko izognejo dodatnim bolečinam v mišicah po treningu.

 

Pomanjkanje kolagena se kaže s sledečimi simptomi:

-Izgubi se prožnost in stanje kože.

-Povzroča obrabo hrustančnega tkiva ali osteoartritis.

-Nepravilno delovanje mišic med gibanjem.

-Bolečine v sklepih.

-Smo bolj dovzetni za zlzom kosti.
-Nohti postanejo lomljivi.

-Lasje začnejo izpadati, so lomljivi in brez leska.

 

Ste se že odločili kateri kolagen izbrati?

Tistega, ki vsebuje skupek vseh teh sestavin. Le tako boste rešili omenjene težave in jih imeli pod lastno kontrolo.

Premium Collagen +MSM + vitamin C je eden izmed najboljših na tržišču. To lahko povemo zagotovo, saj smo ga tudi sami testirali. Poleg kliničnih testiranj proizvajalca smo kaj hitro ugotovili, da kolagen res deluje. Prve znake izboljšanja smo opazili že po 14 dneh uporabe  (na trdnosti nohtov). Medtem ko so študije po 8 tednih uporabe vsaj 5g kolagena na dan ugotovile koristi na čvrstosti kože in zmanjšanju videza gub.

 

Premium Collagen:

-vsebuje vrhunsko pridobljen kolagen in ribjih kož.

-Ima visoko biološko razpoložljivost.

-Ima visoko stopnjo čistosti, ki je minimalno 93%.

-Se hitro topi v vodi, je brez vonja in okusa.

-Izdelčan je v Evropi po najvišjih standardih ISO 9001 in ISO 22000.

 

Poskrbite, da bo vaša koža nahranjena tudi od znotraj.

O PODJETJU
Logo

Podjetje BITAX d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2003. Je uvoznik in distributer različnih blagovnih znamk, ter proizvajalec lastne blagovne znamke My Nuti. V svoji ponudbi zastopa prehranska dopolnila, živila in kozmetiko.

Attemsov trg 9B
3342 Gornji Grad
Slovenija

Phone: 051/636-652


Ostale objave

Nega in zdravje

12.12.2023

Pripomočki za Čiščenje Tal

Pripomočki za čiščenje tal so pomemben del čistoče vsakega gospodinjstva in vsakega podjetja. Pravilna izbira pripomočkov za čiščenje tal je odvisna od več dejavnikov, vključno z vrsto talne površine, naravo umazanije in osebnimi preferencami uporabnika. V tem članku bomo raziskali različne vrste pripomočkov za čiščenje tal, njihove funkcije in kako jih najbolj učinkovito uporabljamo. 1. … Continued

Preberi več >

Nega in zdravje

05.02.2021

Klimatska naprava pred poletjem?

Bliža se poletje s svojimi prijetnimi temperaturami, ki so včasih vendarle nekoliko previsoke, vi pa še vedno brez klime. Ste se odločili, da je to leto končno tisto, ko si boste privoščili nakup klimatske naprave? Morda pa bi radi zgolj iztrošeno klimo zamenjali z novo. Ne glede na razlog, pa je dobro poznati tudi najugodnejši … Continued

Preberi več >