Suha koža

02.12.2021 | Nega in zdravje


Koža je naš največji organ in ima to nalogo, da zaščiti notranje organe, nas varuje pred vdorom virusov in bakterij, ohranja normalno telesno temperaturo in skrbi za ravnovesje telesnih tekočin. Suha koža je posledica številnih dejavnikov, zunanjih in notranjih, ki povzročajo suhost.  V kolikor najdemo vzrok suhe kože, potem jo je veliko lažje odpraviti.

Suha koža je največkrat naravna posledica staranja kože, saj z leti koža izgubi vlažnost v povrhnjici in tudi hitreje izhlapeva iz kože. Zato je potrebno kožo negovati z ustreznimi negovalnimi terapijami, ki kožo izboljšajo.

Koža je sestavljena iz treh glavnih plasti: povrhnjice, usnjice in podkožja. V povrhnjici se nahajajo lipidi (maščobe), ki dobro vežejo vlago in zaradi njihovega pomanjkanja se pojavi suha koža. V usnjici so vezivna tkiva, to sta kolagen in elastin, ki prav tako vežeta vodo. S staranjem se znižuje tvorba kolagena in elastina in zato je posledično sposobnost vezanja vode čedalje manjša. To povzroča zopet suho kožo.

Suha koža in pomanjkanje vlage v koži

Suha koža je na otip hrapava in luskava, ki nastane zaradi biološkega staranja in pomanjkanja vlage v koži. Vlago v koži ponavadi zadržujejo lipidi, sečnina, glicerin in če te snovi niso prisotne, ima koža občutek zategovanja in srbenja. Na suho in hrapavo kožo lahko vpliva tudi nezdrava hrana, nepravilna nega, premajhna količina pitja vode,  vremenske razmere in klima. Suha koža se največkrat pojavi na obrazu, rokah, komolcih, kolenih in stopalih. Na teh mestih postane vidno hrapava, razpokana in ima videz izčrpane  kože.

Razlogi za nastanek suhe kože

Razlogi za nastanek suhe kože so različni in so lahko tako zunanji kot notranji:

 • vremenske razmere (veter, sonce, nizke temperature, suh zrak),
 • prekomerno sončenje,
 • genetska zasnova,
 • vpliv hormonov,
 • pomanjkanje vode v telesu,
 • nepravilna prehrana,
 • dehidracija telesa,
 • pomanjkanje vitaminov,
 • jemanje zdravil,
 • občutljivost na določene sestavine,
 • nepravilna uporaba izdelkov,
 • kronične bolezni (atopijski dermatitis, luskavica).

 Ostali dejavniki, ki povzročajo suho kožo:

 • Bazen, savne: plavanje v bazenu, kjer je klor in morska sol lahko kožo še dodatno poslabša, izsuši. Zato ni priporočljivo predolgo zadrževanje v bazenu in potrebno se je obvezno stuširati. Predolgo zadrževanje v savni lahko škodi koži.
 • Oblačila in pranje oblačil: pri izbiri in nakupu oblačil izberite najraje bombažna oblačila, ki kože ne dražijo in so prijetna na otip in nošenje. Prav tako je nujno potrebno paziti na uporabo pralnih sredstev in mehčalcev, saj lahko povzročijo draženje kože in povzročajo morebitne alergije.
 • Tuširanje: pri prhanjku ne uporabljajte agresivnih mil, gelov in šamponov, ki poškodujejo povrhnjico kože. Uporabljajte raje naravna ali organska mila, ki so preverjena. Stuširajte se na hitro in izperite šampone z obilico mlačne vode.
  Pred tuširanje priporočamo, da telo namažete z oljem, saj zadržujejo vlago v koži in jo ne izsuši. Olja bodo koži dala večjo mehkobo in bo prijetna na otip. Uporabljajte naravna olja: jojobino, mandljevo, avokadovo, konopljino, arganovo in kokosovo.
 • Pitje vode: če uživate premalo vode, je to lahko velik razlog za suho kožo. Z rednim in zadostnim pitjem vode, se bo stanje kože bistveno izboljšalo in bo dobila lep ten. Izogibajte se alkoholu, mamilom in cigaretam.
 • Prehrana: je lahko velik povročitelj slabega stanja kože. Če jemo enolično in neuravnoteženo prehrano, potem koža postane brez tena, nenapeta in nesijoča. Tukaj si lahko pomagamo s prehranskimi dodatki v obliki prahu. Te snovi so MSM, Kolagen, Omega-3 maščobne kisline, Minerali,

Staranje in koža

S staranjem izgubljamo pomembne snovi v našem telesu, ki vežejo vodo in dajejo vlažnost koži. Žal se temu ne moremo izogniti, zato je edina preventiva, da sami poskrbimo za našo kožo. Lahko dodajamo kolagen v obliki prahu ali kapsul, redno pijemo tekočine, se gibljemo in uporabljamo nežna naravna čistila in kreme.
Suhi koži najpogosteje primanjkuje maščobe in vode, zato se začne luščiti na površini. Najvišja stopnja suhe kože vodi do atopijskega dermatitisa, ki nima zaščitnega sloja, ki kožo ščiti pred zunanjimi dejavniki in izsušitvijo.

Nega suhe kože

Suha koža je zaradi izsušitve zelo občutljiva, zato moramo pri izbiri izdelkov zelo previdni in dosledni. Ni vsaka krema dobra krema za vašo suho kožo. Ne uporabljajte preagresivnih čistilnih sredstev in krem, saj bodo naredila več škode kot koristi. Negovalne kreme za obraz morajo vsebovati snovi, ki zadržujejo vlago v koži. To so: karitejevo maslo, glicerin, urejo, hialuronsko kislino.

Zelo kvalitetno je mazilo Konopljina mast, ki vsebuje naravna bogata olja, karitejevo maslo in antioksidant vitamin E. Mazilo lahko nanesete na obraz, najvolje zvečer, da se preko noči dobro vpije v telo. Koža bo mehka in sijoča. Priporoča se za mazanje tudi suhih komolcev, rok, kolen in tudi pet. Je vsestransko mazilo, ki so ga pohvalile že mnogi uporabniki.

O PODJETJU
Logo

Podjetje BITAX d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2003. Je uvoznik in distributer različnih blagovnih znamk, ter proizvajalec lastne blagovne znamke My Nuti. V svoji ponudbi zastopa prehranska dopolnila, živila in kozmetiko.

Attemsov trg 9B
3342 Gornji Grad
Slovenija

Phone: 051/636-652


Ostale objave

Nega in zdravje

07.05.2021

Toplotne črpalke in prihranek energije

Energijska učinkovitost toplotnih črpalk je lahko več kot trikrat večja kot pri električnem grelniku, kotlu ali peči. Poleg tega za proizvodnjo energije ne potrebujejo fosilnih goriv in onesnaževanje zraka ne nastaja. Preberite več o tem, zakaj naj bodo toplotne črpalke vaša prva izbira. Za pridobivanje toplote moramo energijo porabiti v obliki električne energije z džulovim … Continued

Preberi več >

Nega in zdravje

02.12.2021

Bio krompirjeve vlaknine

BIO krompirjeve vlaknine se pridobivajo iz ekološkega krompirja, ki mu med pridelovalnim postopkom odvzamejo celoten škrob in tako ostanejo samo vlaknine. Te vlaknine pa imajo izredno veliko sposobnost vezanja vode. Bistvena razlika med krompirjem in krompirjevimi vlakninami je v vsebnosti ogljikovih hidratov in hranilni vrednosti. Krompirjeve vlaknine vsebujejo zelo malo ogljikovih hidratov, to je samo … Continued

Preberi več >