Suha koža stopal

08.11.2021 | Nega in zdravje


Prav nihče od nas si ne želi suhe, hrapave in razpokane kože na stopalih. Žal pa to ni nobena redkost. Razlogi za nastanek suhe, hrapave, luskave in srbeče kože so lahko različni; a v vsakem primeru koža potrebuje intenzivno nego in ustrezno terapijo. Le na strokoven način bo koža na stopalih ponovno gladka in elastična.

Zakaj nastane suha koža?

Iz globjih plasti kože po naravnem procesu vsak dan izhlapeva vlaga in to je nekaj običajnega. Za nastanek suhe kože pa je krivo moteno ravnovesje med oskrbo kože s potrebno vlago in njenim izhlapevanjem. Kar pomeni, da je izguba vlage večja kot oskrba z njo. Na intenzivnost suhe kožepa dodatno vplivajo še zunanji faktorji: naravno staranje kože, razne bolezni, hormonski vplivi, prehrana, vpliv sonca na kožo, klima v ozračju. Zato ni nič nenavadnega, da ses topnja suhe kože lahko močno razlikuje in niha v različnih obdobjih in časih.

Kdo je krivec za nastanek suhe kože?

Za nastanek suhe kože sta kriva pomanjkanje vlage in lipidov.

Vsaka zdrava koža lahko ohranja izgubo vlage na različne načine, saj vsebuje določene »vlažilne faktorje« kot so: soli, različne organske kisline in sečnino (ali z drugo besedo ureo). Ti vlažilni faktorji imajo nalogo, da vežejo vlago in jo zadržujejo v koži.

Izrednega pomena so tudi lipidi ali kožne maščobe, ki se nahajajo v zgornjih plasteh kože med roževinastimi celicami. V kolikor je ta medcelična povezava nepoškodovana, lahko zgornja plast kože uravnava vlago v koži in jo varuje pred okužbami (bakterije, virusi, glivice).

Koži sorodni lipidi so naravna rastlinska olja: avokadovo, olje rakitovca, olje jojobe, karitejevo maslo, čebelji vosek.

Koža na stopalih je zelo občutljiva, saj je manj zaščitena pred izgubo lipidov kot na ostalih predelih kože. Pojavi se lahko poroženelost kože in globoke razpoke, ki so boleče.

 

Učinkoviti vlažilci suhe kože

Suha koža pomeni, da ji primanjkuje ustrezne vlage, zato jo nujno potrebuje v večji količini in mora imeti sposobnost, da vlago tudi veže. Naravne sestavine v izdelkih, ki so se izkazale kot izredno učinkovite sta urea (sečnina) in glicerin.

Urea ali sečnina je sicer naravno prisotna v vsaki koži sesalca in se žal s staranjem znižuje.

Ima lastnost mehčanja kože, povzroča luščenje kože oz. njenih odmrlih celic in blaži srbenje. Sodi med najbolj poznane snovi pri terapiji kožnih bolezni. Sečnina veže vodo v kožne celice in med njih ter deluje kot zaščita pred izsuševanjem ter daje prožnost koži. Kadar primanjkuje sečnine v koži, bo ta postala suha in razpokana. Na izsušeno kožo pa vpliva tudi pomanjkanje lipidov.

Glicerin je sestavni del maščob, je nepogrešljiv za stabilnost sten kožnih celic in skrbi za prožnost kože.

Hialuron je polisaharid prisoten v vsaki celici človeka. Ima lastnost, da veže ogromne količine vode. Zato ga dodajamo v kozmetične izdelke.

 

Nega kože z ureo ali sečnino

Kadar v koži primanjkuje nivo sečnine, lahko to nadomestimo z kremami, ki vsebujejo sečnino. Krema mora biti obogatena tudi z maščobami, saj le te zagotavljajo enakomeren nanos sestavin po koži, jo mehča, zmanjšuje poroženelo kožo in odstranjuje luskavo kožo.

 

Nasveti za nego suhih stopal:

  • V primeru izsušene kože, se odsvetuje prepogosto in dolgotrajno prhanje, saj se s tem dodatno zmnajša vsebnost maščob in drugih vlažilnih faktorjev.
  • Ne uporabljajte alkalnih mil, saj preveč razmastijo kožo.
  • Poroženelo kožo med prhanjem odstranite z strgalom za pete ali gobico.
  • Stopala in mesto med prsti temeljito posušite, da ne bo vlažnega okolja za nastanek glivic.
  • Po prhanju nanesite na stopala kremo s sečnino (urea) in jo dobro vmasirajte v kožo.

 

Krema za suha stopala s sečnino ali ureo lahko vsebujejo različen % vsebnosti ureje. Odločitev o uporabi je odvisna od težav s suhostjo kože na stopalih.

15% Urea krema za stopala – lušči, preprečuje sušenje, utrjevanje in razpokanje pet, jih mehča in maže. Deluje protibakterijsko, sestavine pa prodrejo globoko v kožo. Dodatno vsebuje glicerin, ki veže vodo v povrhnjico in jo ščiti pred izsušitvijo. Ta krema se največkrat uporablja pri resnih težavah s suhostjo pet.

30% Urea krema za stopala – ima učinek pilinga, preprečuje izsuševanje in utrjevanje pet. Dodano breskovo olje in lanolin zmehčata nahranita in varujeta pred zunanjimi vplivi. Glicerin pa veže vodo v povrhnjico in ščiti pred suhostjo kože. Kadar imate globinsko razpokane pete, potem te kreme ne smete uporabljati, saj bi vas peklo. Zato priporočamo, da vzamete nižji % ureje v kremi.

Kreme za stopala nanašamo na čiste in suhe noge ter jih vmasiramo v kožo.

Vaša stopala vam bodo hvaležna, če jih boste redno in skrbno negovali s pravilnimi kremami, ki vsebujejo dovolj visoko vsebnost sečnine in lipidov. Le takšna stopala bodo mehka, gladka in elastična.

O PODJETJU
Logo

Podjetje BITAX d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2003. Je uvoznik in distributer različnih blagovnih znamk, ter proizvajalec lastne blagovne znamke My Nuti. V svoji ponudbi zastopa prehranska dopolnila, živila in kozmetiko.

Attemsov trg 9B
3342 Gornji Grad
Slovenija

Phone: 051/636-652


Ostale objave

Nega in zdravje

15.07.2021

Liposomski D3 + K2

Prehransko dopolnilo liposomski D3 + k2 vsebuje vitamin D3 in K2 v liposomski obliki, kar omogoča odlično absorpcijo. Kaj so prednosti uživanja liposomov? Prednosti uživanja liposomov so skoraj popolna absorpcija vitaminov/mineralov v kri, dostava aktivnih učinkovin (vitaminov/mineralov) direktno v celico. Za enak učinek potrebujemo manjšo količino vitamina, prav tako pa ne povzročajo neprijetnih prebavnih težav, … Continued

Preberi več >

Učenje jezikov v jezikovni šoli je primerno za vse starostne skupine in ponuja najhitrejšo pot do razširitve jezikovnega obzorja in samozavestnega govornega nastopa v tujem jeziku. Jezikovna šola Lingula izvaja jezikovne tečaje na različnih ravneh, ki potekajo po različnih programih, vendar vselej največji pomen pripisujejo (po)govoru. Na poti do večjezičnosti vam bo namreč največ koristi … Continued

Preberi več >