Kako se predstavimo po nemško?

02.12.2021 | Izobraževanje


Tečaj nemščine je priložnost, da spregovorimo v tujem jeziku. Ena od prvih tem, ki jih začetniki spoznajo pri učenju nemščine, je predstavljanje. Prvi vtisi so pomembni, Nemci pa se radi predstavljajo nekoliko bolj formalno.

 

Začnite s pozdravom

Najpreprostejši način, kako pozdravite Nemca, je Hallo, vendar ta pozdrav velja za neformalnega. Če osebe ne poznate, bi v jutranjem času raje pozdravili z Guten Morgen (dobro jutro). Če bi se predstavljali sredi dneva, bi pozdravili z Guten Tag (dober dan). Če bi se predstavljali Avstrijcu, prebivalcu Južne Tirolske (Südtirol) ali iz južne Nemčije (Süddeutschland), pa bi nanj napravili najboljši vtis, če bi ga pozdravili z Grüß Gott!

 

Nadaljujte z imenom

Ker osebe še ne poznate, je na nemško govorečem prostoru pričakovano, da se boste predstavili malce bolj formalno. Ko poveste svoje ime (Ich heiße … / Meine Name ist …), tako osebo po njenem imenu vprašate v vikalni obliki (Wie heißen Sie?). Le če imate pred seboj vrstnika ali mlajšo osebo, jo lahko tikate (Wie heißt du?).

 

Izrazite zadovoljstvo

Ko se vam oseba predstavi, lahko izrazite zadovoljstvo, da ste jo spoznali. Rahlo neformalna oblika je Sehr angenehm, malce bolj formalna pa Es freut mich Sie kennen zu lernen (Veseli me, da sem vas spoznal.).

 

Postavite dodatna vprašanja

Sogovornika lahko v nadaljevanju vprašate tudi, od kod prihaja (Woher hommen Sie?) ali kje trenutno prebiva (Wo wohnen Sie?). Nato lahko vprašate, s čim se ukvarja (Wo arbeiten Sie?) ter kakšne hobije ima v prostem času (Was machen Sie in Ihrer Freizeit?).

 

Nemščina za začetnike v jezikovni šoli Lingula je odlična izbira, če se nemško še niste učili oziroma ste se nemško učili pred mnogimi leti. Začetni tečaj se seveda začne z osnovami. Tako vas bodo v Linguli najprej naučili, kako se predstavite ter katere so osnovne vljudnostne fraze. S pomočjo Lingulinih izkušenih učiteljih boste hitro postali samozavesten govorec nemščine.

 

Vir:

spletna stran Dummies (dostopna dne 19. 11. 2021 na https://www.dummies.com/languages/german/how-to-make-introductions-in-german/)

O PODJETJU
Logo

S pomočjo edinstvenega načina poučevanja tujih jezikov Lingula - Your Licence to Speak™ vam jamčimo, da boste hitro pridobili samozavest pri komuniciranju v tujih jezikih.

Šmartinska c. 152
1000 Ljubljana
Slovenija


Ostale objave

Izobraževanje

18.11.2021

Shine Brown

Poletje je še daleč. Toda ali ste vedeli, da se lahko že danes začnete ukvarjati s svojo seksi poletno zagorelostjo? Spoznajte Shine Brown Shine Brown je BYROKKO-va uspešnica. Naš ponos in največja strast. Revolucionarna krema za porjavitev, ki je spremenila življenja na tisoče naših strank. Lahko bi spremenila tudi vaše. Kako točno, se najbrž sprašujete? … Continued

Preberi več >

Izobraževanje

18.08.2021

Hladno stiskana pasja hrana

Hladno stiskanje je metoda priprave popolne pasje hrane pri nižjih temperaturah. Z uporabo metode hladnega stiskanja naravne sestavine ohranijo ves okus, aromo, vitamine in hranilne vrednosti, ki so bistvenega pomena za rast, prebavo in dobro zdravje. Vsa dobrota se ohrani v kosih, velikih.   Kaj je metoda hladnega stiskanja? Hladno stiskanje vključuje nežno mešanje sestavin, … Continued

Preberi več >