Kako se predstavimo po nemško?

02.12.2021 | Izobraževanje


Tečaj nemščine je priložnost, da spregovorimo v tujem jeziku. Ena od prvih tem, ki jih začetniki spoznajo pri učenju nemščine, je predstavljanje. Prvi vtisi so pomembni, Nemci pa se radi predstavljajo nekoliko bolj formalno.

 

Začnite s pozdravom

Najpreprostejši način, kako pozdravite Nemca, je Hallo, vendar ta pozdrav velja za neformalnega. Če osebe ne poznate, bi v jutranjem času raje pozdravili z Guten Morgen (dobro jutro). Če bi se predstavljali sredi dneva, bi pozdravili z Guten Tag (dober dan). Če bi se predstavljali Avstrijcu, prebivalcu Južne Tirolske (Südtirol) ali iz južne Nemčije (Süddeutschland), pa bi nanj napravili najboljši vtis, če bi ga pozdravili z Grüß Gott!

 

Nadaljujte z imenom

Ker osebe še ne poznate, je na nemško govorečem prostoru pričakovano, da se boste predstavili malce bolj formalno. Ko poveste svoje ime (Ich heiße … / Meine Name ist …), tako osebo po njenem imenu vprašate v vikalni obliki (Wie heißen Sie?). Le če imate pred seboj vrstnika ali mlajšo osebo, jo lahko tikate (Wie heißt du?).

 

Izrazite zadovoljstvo

Ko se vam oseba predstavi, lahko izrazite zadovoljstvo, da ste jo spoznali. Rahlo neformalna oblika je Sehr angenehm, malce bolj formalna pa Es freut mich Sie kennen zu lernen (Veseli me, da sem vas spoznal.).

 

Postavite dodatna vprašanja

Sogovornika lahko v nadaljevanju vprašate tudi, od kod prihaja (Woher hommen Sie?) ali kje trenutno prebiva (Wo wohnen Sie?). Nato lahko vprašate, s čim se ukvarja (Wo arbeiten Sie?) ter kakšne hobije ima v prostem času (Was machen Sie in Ihrer Freizeit?).

 

Začetni tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula je odlična izbira, če se nemško še niste učili oziroma ste se nemško učili pred mnogimi leti. Začetni tečaj se seveda začne z osnovami. Tako vas bodo v Linguli najprej naučili, kako se predstavite ter katere so osnovne vljudnostne fraze. S pomočjo Lingulinih izkušenih učiteljih boste hitro postali samozavesten govorec nemščine.

 

Vir:

spletna stran Dummies (dostopna dne 19. 11. 2021 na https://www.dummies.com/languages/german/how-to-make-introductions-in-german/)

O PODJETJU
Logo

S pomočjo edinstvenega načina poučevanja tujih jezikov Lingula - Your Licence to Speak™ vam jamčimo, da boste hitro pridobili samozavest pri komuniciranju v tujih jezikih.

Šmartinska c. 152
1000 Ljubljana
Slovenija


Ostale objave

Učenje jezikov v jezikovni šoli je primerno za vse starostne skupine in ponuja najhitrejšo pot do razširitve jezikovnega obzorja in samozavestnega govornega nastopa v tujem jeziku. Jezikovna šola Lingula izvaja jezikovne tečaje na različnih ravneh, ki potekajo po različnih programih, vendar vselej največji pomen pripisujejo (po)govoru. Na poti do večjezičnosti vam bo namreč največ koristi … Continued

Preberi več >

Izobraževanje

10.04.2021

Varstvo pri delu

3 izpiti iz varstva pri delu, ki jih lahko opravljate prek spleta (6. del) Usposabljanje zaposlenih iz varstva pri delu je obveznost vsakega delodajalca. Velja za vse. Ne glede na to vašo velikost, število zaposlenih ali vrsto dejavnosti. V času korone pa se je opravljanje izpitov digitaliziralo. Prek spleta še boljše Spremenjeni načini dela prinašajo … Continued

Preberi več >