Toplotna črpalka za ogrevanje soseske

30.07.2021 | Dom in vrt


O toplotnih črpalkah je bilo že veliko povedanega in tudi napisanega. Kako dobrodejno vplivajo na družinski proračun, da so tihe in zanesljive. Celo to, da v zimskem času grejejo in v vročih dneh hladijo. Pri tem pa v zrak ne izpuščajo CO2 in na noben način ne vplivajo obremenilno na okolje. Zase govorijo naši sosedje s pozitivnimi izkušnjami, pa znanci in prijatelji.

Forumi na spletu se šibijo od podobnih izkušenj, a tudi nasvetov. Gre za dejstvo, da za svoje delovanje potrebujejo le vodo, zrak ali zemljo in nekaj malega električnega toka. Zgolj toliko, da požene krmilne, elektronske sisteme. A z množičnejšo uporabo, denimo v večstanovanjskih hišah in soseskah, je prišlo še do večjih prihrankov in manjših vplivov na okolje.

Sledimo napredku

Ljudje se že skozi celotno zgodovino izboljšujemo in skrbimo za napredek. Stremimo k temu, da bi živeli bolje in bolj kvalitetno. Prav nič drugače ni v primeru ogrevanja, manjšanja stroškov in vpliva na okolje v katerem bivamo. Za velike prihranke pri porabi električne energije in stroških ogrevanja, je zaslužna izolacija.

V zadnjih letih nastajajo velike soseske modernih gradenj pri katerih so se še kako dobro zavedali pomena izolacije. Če k temu dodamo še kvalitetna okna, ki imajo rolete za okna in vrata smo opravili že veliko. Vložek v ogrevanje (pa tudi hlajenje) bo na ta način precej manjši. Tako je, s toplotno črpalko lahko poleti zrak tudi ohlajamo!

Gradimo z mislijo na toplotne črpalke

Na vgradnjo toplotne črpalke je najbolje misliti že v prvi fazi načrtovanja gradnje objekta. Toplotna črpalka pa je brez težav vgrajena tudi kasneje.. Z njihovo pomočjo se prihranki pri stroških ogrevanja pomaknejo vse do 75%, kar je zares enormno. Sedaj pa te procente prenesimo na eno sosesko.

Končna številka zagotovo osupne. Tako tista, ki govori koliko celotna soseska prihrani pri stroških ogrevanja, kot tista o manjšem vplivu na okolje. Želimo si živeti »zeleno«, želimo si čistega zraka zase in za svoje otroke. Zato seveda tudi ukrepamo in tako je prav.

Toplotna črpalka – Pravilna izbira

Za izbiro toplotne črpalke bo verjetno potreben posvet pri strokovnjaku. Pomembno je namreč za kako veliko gospodinjstvo gre, koliko sanitarne vode želite ogreti in podobno. Ko pa govorimo o celotni soseski, pa je vse skupaj seveda le še večjega pomena.

A na ta način bo končna odločitev najboljša možna in izbira bo zadovoljila potrebam. Vgradnjo toplotnih črpalk v soseske in večstanovanjske stavbe navadno uredi graditelj, oziroma upravnik. Seveda pa se celoten postopek odvija na način komunikacije z vsemi udeleženci.

Ko gre soseska v akcijo

Tudi v Sloveniji je že kar nekaj sosesk stopilo skupaj, v želji da zmanjšajo stroške ogrevanja. Ko se takšna soseska poveže v mrežo in se odloči na prehod z novim načinom ogrevanja, so rezultati navdušujoči. Prav zato je to najboljša možna izbira ta hip.

Stroški vgradnje niso pretirano visoki, poseg pa je minimalen, saj se lahko toplotne črpalke namesti na obstoječi ogrevalni sistem. Po posvetu s strokovnjakom se izbere optimalno napravo, ter vzpostavi mrežo, ki bo zagotavljala velike prihranke. Vzdrževanja praktično ni, življenjska doba pa do 15 in več let.

O PODJETJU
Logo

Podjetje Dines je bilo ustanovljeno že leta 1989 in uspešno delujemo že več kot 20 let. Predvsem nas že od samega začetka zaznamuje sodelovanje s korporacijo FUJITSU.

Cesta na Brdo 85
1000 Ljubljana
Slovenija


Ostale objave

Splošno pravilo je, da zimskih plaščev ne smete nositi pod varnostnim pasov avtomobilskega sedeža, ker lahko zaradi tega pas postane preveč ohlapen, da bi bil učinkovit v nesreči. Predstavljamo vam preprost način, kako preveriti ali je otroški plašč prevelik za nošenje pod pasom! Zima prinaša hladno vreme in potencialno spolzke ceste, vendar skoraj vsakodnevno pride … Continued

Preberi več >

Dom in vrt

15.03.2021

Hladno stiskana hrana za pse

7 prednosti hladno stiskane hrane za pse Hladno stiskana hrana za pse je edinstven način kuhanja, ki zadrži čim več hranil s hladnim stiskanjem peletov pri nizkih temperaturah. Standardno se pasja hrana kuha pri izredno visokih temperaturah, kar uniči večino dobrih sestavin, zato so veliko prehranskih elementov tam izgubi. Kakšne so torej koristi? Nižje temperature … Continued

Preberi več >