Vnetje mehurja

15.02.2022 | Nega in zdravje


To je pogosta težava pri mnogih ljudeh, tako pri ženskah kot tudi pri moških. Je težava, ki jo lahko hitro odpravimo če so manjši simtomi. Tudi preventivno lahko marsikaj naredimo sami doma in se izognemo težavam z vnetjem mehurja in sečil.

Simptomi vnetja mehurja in sečil

Vnetje mehurja se kaže v pogostem in pekočem odvajanju majhnih količin seča, ki je moten, v redkih primerih krvav in neprijetnega vonja. Lahko so prisotne bolečine v predelu sečnega mehurja. Kadar gre za vnetje ledvic so podobni simptomi  kot pri vnetju mehurja, poleg tega so prisotni še slabo počutje, povišana telesna temperatura, topa bolečina v ledvenem predelu, lahko tudi slabost in bruhanje.

Vnetje mehurja v času nosečnosti

V nosečnosti se poveča tveganje za vnetje sečil in mehurja. Zato zdravniki pogostokrat svetujejo, da nosečnice konzumirajo brusnice, saj je naravni antibiotik, vsebujejo hranljive snovi, ki odpravljajo bakterije iz sečil.

Glavni povzročitelj vnetega mehurja in sečil so bakterije, ki so normalno prisotne v črevesju in zunanjemu delu spolovila. Nekaj prispevajo tudi fiziološke spremembe v času nosečnosti, kjer je zaradi razširitve sečevoda olajšan prehod bakterij, ter zaradi rasti ploda, ki pritiska na mehur se zmanjša pretok urina. Vse to lahko vodi k vnetju ledvic pri nosečnicah.

Okužba sečil pri nosečnicah predstavlja tveganje za zaplete ploda, zato kadar se pojavijo znaki vnetega mehurja in sečil, mora obvezno obiskati zdravnika. Vsaka nosečnica ima možnost rednega pregleda urina na morebitno prisotnost bakterij. V tem času večkrat oddajo urin pri ginekologu, da se odkrije asimptomatska bakteriurija zaradi prisotnosti bakterij. Precej nevarna okužba za nosečnico je vnetje ledvic, ki je lahko posledica nezdravljenja asimptomatske bakteriurije; v kolikor se ne odkrije.

Na podlagi vzroka in stopnje infekcije bo zdravnik izbral protimikrobno zdravilo za zdravljenje vnetja mehurja in sečil.

Lajšanje težav vnetega mehurja in sečil

Preprečevanje vnetja si lahko pomagamo z pitjem večje količine tekočin, vode ali nesladkanega čaja in drugih napitkov.

Poleg tega je pomembna redna in ustrezna intimna higiena, z nevtralnim pH-jem in nežnim delovanjem, izogibati se moramo agresivnim sintetičnim milom, ki imajo intenziven vonj. Za umivanje se naj uporabijo raje naravni intimni geli brez mila, brez sulfatov in palmovega olja. Nosečnice naj hodijo pogostokrat na odvajanje urina in naj ga ne zadržujejo. Pomembno je gibanje, zdrav življenjski slog, brez alkohola, cigaret, kave in gaziranih pijač.

Zdravila in druge izdelke za zdravljenje vnetega mehurja in sečil se lahko uporabijo po predhodnem posvetu zdravnika ali ginekologa. Velikokrat se predlaga pitje Brusničnega čaja, ki je odličen za lajšanje težav in preprečevanje pritrditve baterij na stene sečevoda in mehurja. Brusnice ščitijo in krepijo organizem.

So brusnice res tako koristne?

Aktivne snovi v brusnicah so proantocianidini in ti preprečujejo bakterijam, da bi se oprijele stene sečil in mehurja. Tako se te bakterijo izločijo iz sečil pri uriniranju in posledično ne pride do vnetja urinarnega sistema.

Zaradi vsebnosti velike količine vitamina C imajo brusnice kisel do rahlo trpek okus.

Brusnice vsebujejo rastlinska vlakna in bioflavonoide, ki z antioksidativnim delovanjem zmanjšujejo tveganje za nastanek različnih bolezni, med njimi tudi raka dojke in debelega črevesa. Plod brusnice vsebuje glikozide (sladkorje) in lutein, ki je izjemno hranilo  za zdrave oči in vid.

Antioksidativne lastnosti brusnic preprečujejo nastanek in razvoj bolezni srca in ožilja. Pomagajo zmanjšati tudi oksidacijo slabega holesterola (LDL). Zaradi prisotnosti hipurične kisline je naravni antibiotik in delujejo proti glivicam. Antocianini in proantocianidini pomagajo pri obnovi celic, ki so odgovorne za vid, uživanje brusnic pa je koristno za zdravje dlesni.

Kako pripraviti brusnični čaj?

– eno čajno žličko čaja prelijte s 2 dl vroče vode,

– pustite stati vsaj 5 minut, da se brusnica dobro namočijo,

– nato precedite preko cedila,

– sladkate lahko po želji, oz. priporočamo brez sladkorja,

– popijete lahko tudi do 4 skodelice brusničnega čaja na dan.

O PODJETJU
Logo

Podjetje BITAX d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2003. Je uvoznik in distributer različnih blagovnih znamk, ter proizvajalec lastne blagovne znamke My Nuti. V svoji ponudbi zastopa prehranska dopolnila, živila in kozmetiko.

Attemsov trg 9B
3342 Gornji Grad
Slovenija

Phone: 051/636-652


Ostale objave

Industrijsko odsesavanje se uporablja v industriji za sesanje specifične snovi, večjih površin ali večjih kosov kot tudi za vakuumski transport snovi med proizvodnimi linijami. V industrijah kot so kovinska, živilska, farmacevtska, kemična, tekstilna industrija ali opekarna so nepogrešljivi, saj lahko delajo brez prestanka. Kjer se v proizvodnem procesu ustvarja prah, emulzija, opilki ali kakšen drug … Continued

Preberi več >

Nega in zdravje

02.12.2021

MSM

Je skupaj s kolagenom in vitaminom C popolna kombinacija aktivnih učinkovin MSM ali metilsulfonilmetan je novejše prehransko dopolnilo, ki poleg lepotnih učinkov izkazuje tudi protivnetno delovanje. Zanj slišimo same hvalnice- kako izboljša teksturo kože, lasje hitreje rastejo, nohti so trši. Od kod pridejo vsi ti učinki? Predvideva se, da MSM deluje kot donor žvepla keratinu. … Continued

Preberi več >