Življenjska doba klimatske naprave

19.04.2021 | Dom in vrt


Kakšno življenjsko dobo imajo klimatske naprave

Tokrat se bomo nekoliko bolj posvetili temi iz naslova, torej nas danes zanima kakšna je življenjska doba klimatske naprave. Lahko bi rekli, da popolnoma enoznačnega odgovora na to vprašanje ni. Seveda ima vsaka naprava na trgu neko življenjsko dobo, ki je pogojena na več načinov.

V prvi vrsti tu govorimo o kvaliteti materialov iz katerih je narejena in lahko tako proizvajalec garantira določeno obdobje delovanja. Dobro se ve namreč, kako dolgo zdrži neka vrsta plastike, ali pa posamezne komponente, ter premični deli. Koliko tisočkrat se denimo lahko odpre in zapre loputa, ali pa koliko tisoč obratov ima pred seboj vgrajen ventilator.

Splošna ocena

Seveda obstajajo tudi neke vrste splošnih ocen, koliko časa mora posamezna klima obratovati. Največkrat boste slišali, da ta doba znaša 15 let ali več. A tudi ta ocena bi bila podana povsem na pamet. Nekatere naprave bodo brezhibno delovale 13 let, druge 17, nekatere pa celo 25 let.

Določen del tega kako dolgo bo delovala vaša seveda pade na kvaliteto izdelave in uporabljene materiale. Za to vam bo dal garancijo proizvajalec. A za resnično življenjsko dobo, boste lahko še največ storili sami. V prvem koraku tako, da boste kupili napravo priznanega proizvajalca.

Redno vzdrževanje in življenjska doba klimatske naprave

Verjetno ste tega vajeni že pri avtomobilu in tudi drugih strojih ter napravah. Redno vzdrževanje in skrbna uporaba zagotovo močno podaljšata njihovo življenjsko dobo. Prav nič drugače ni, ko je posredi življenjska doba klimatske naprave.

Redno čiščenje filtrov, servisi po načrtu proizvajalca in zmerna uporaba, bodo vsekakor podaljšali njeno življenjsko dobo. In ne gre zgolj za to, pač pa bo vse skupaj precej bolj zdravo tudi za vas. Na eni strani boste prihranili pri denarju, na drugi pa boste imeli v prostoru vedno svež in čist zrak.

Kako pogosto je potrebno vzdrževanje?

Če vaša klimatska naprava sicer deluje brezhibno, ne ropota in v zraku ni čutiti neprijetnega vonja, ne bo hudo. Priporoča se redno čiščenje, ali menjava zračnih filtrov vsaj enkrat na leto, kar pa nikakor ni pretirano. Zavedati se je treba, da gre za majhen strošek, na drugi strani pa ima to velik vpliv na človeka.

V filtrih se namreč nabirajo; prah, umazanija in bakterije. Vse skupaj pa lahko precej negativno vpliva na naše počutje in tudi zdravje. Še posebej na udaru so alergiki, pljučni bolniki, a tudi povsem zdravi ljudje. Poleg filtrov je potrebno občasno razkužiti tudi zbirno posodico in odtočno cev.

Moram klicati serviserja?

Kot vidimo, je življenjska doba klimatske naprave odvisna tudi od nas samih in kako skrbni bomo do nje. A uporabniki se velikokrat ustavijo pri vprašanju stroškov za tovrstne posege. Seveda bi radi nekaj malega prihranili, če je to le mogoče. Pa je?

Seveda lahko vsak posameznik opravi nekaj osnovnih posegov po navodilih proizvajalca. Za enostavno čiščenje in zamenjavo filtra bo dovolj pogledati v priložen priročnik. A to naj bo tudi vse. V primeru kakršnihkoli okvar, sumov, da nekaj ne deluje prav, pa se obvezno obrnite na uradnega serviserja.

O PODJETJU
Logo

Podjetje Dines je bilo ustanovljeno že leta 1989 in uspešno delujemo že več kot 20 let. Predvsem nas že od samega začetka zaznamuje sodelovanje s korporacijo FUJITSU.

Cesta na Brdo 85
1000 Ljubljana
Slovenija


Ostale objave

Vse se začne z zornim kotom, ki je pogosto spregledan. Vitamin C ni le pomemben element naše prehrane, temveč je ključen tudi za zdravje naše kože. Vitamin C je eden izmed pomembnih antioksidantov, ki ščiti našo kožo pred škodljivimi prostimi radikali. Ali ste se kdaj vprašali, kako nekateri ljudje zasijejo s svežino in mladostjo? Skrivnost … Continued

Preberi več >

Dom in vrt

18.08.2021

Hladno stiskana pasja hrana

Hladno stiskanje je metoda priprave popolne pasje hrane pri nižjih temperaturah. Z uporabo metode hladnega stiskanja naravne sestavine ohranijo ves okus, aromo, vitamine in hranilne vrednosti, ki so bistvenega pomena za rast, prebavo in dobro zdravje. Vsa dobrota se ohrani v kosih, velikih.   Kaj je metoda hladnega stiskanja? Hladno stiskanje vključuje nežno mešanje sestavin, … Continued

Preberi več >