Toplotne črpalke in prihranek energije

07.05.2021 | Dom in vrt


Energijska učinkovitost toplotnih črpalk je lahko več kot trikrat večja kot pri električnem grelniku, kotlu ali peči. Poleg tega za proizvodnjo energije ne potrebujejo fosilnih goriv in onesnaževanje zraka ne nastaja. Preberite več o tem, zakaj naj bodo toplotne črpalke vaša prva izbira.

Za pridobivanje toplote moramo energijo porabiti v obliki električne energije z džulovim učinkom ali zgorevanjem zemeljskega plina, ki pogosto prihaja iz fosilnih goriv. Proizvodnja toplote na ta način običajno ni zelo učinkovita in običajno dobite manj energije, kot jo vložite.

Pametna stran toplotnih črpalkah

Ena največjih prednosti toplotnih črpalk je, da ne oddajajo ogljikovih dioksidov, na primer kotli in peči. Toplotne

Toplotne črpalke

ne ustvarjajo toplote – že obstoječo toploto prenašajo z enega kraja na drugega, kjer jo lahko bolje izkoristimo. Toploto lahko vzamemo na primer iz zraka zunaj ali iz vodnega vira. Čeden trik, ki se mu mnogi zdijo povsem v nasprotju z zdravo pametjo, je, da lahko toplotne črpalke potiskajo toploto iz hladnejšega vira v toplejši cilj. To je mogoče zaradi kompresorjev, ki izkoriščajo fizikalne lastnosti in spreminjajo stanje hladilnih sredstev, kar nam omogoča, da toploto odvajamo, premikamo in sproščamo.

Toplotne črpalke postajajo še boljše in bolj prilagodljive

To vse pomeni, da je izkoristek toplotne črpalke več kot trikrat večji od električnega grelnika. Praviloma za toplotno črpalko Zračni vir dobite tri kilovate in pol toplote, samo če vanjo dovedete 1 kilovat energije. In o pomanjkljivostih ni govora, še posebej, če za pogon toplotne črpalke uporabljate energijo iz obnovljivih virov, kot so veter, hidro ali sončna energija. In tudi električna energija iz omrežja postaja vse bolj zelena zaradi povečanja kvote za obnovljive vire energije. Poleg tega so lahko toplotne črpalke celo reverzibilne in se lahko podvojijo kot hladilniki, ki pokrivajo tudi hladilne potrebe naprave.

Brez dragih popravil

Drage popravila toplotne črpalke so tisto, česar bi se vsak lastnik stanovanja rad izognil, pri tem pa vam lahko pomaga strokovno vzdrževanje. Med obiskom vzdrževalnega dela toplotne črpalke bo vaš strokovni tehnik pregledal, umeril in očistil vse komponente vašega sistema.

Celovit pregled vzdrževanja lahko pomaga tudi pri manjših težavah z vašim sistemom, ki bi lahko ostale neopažene, vendar bi se lahko spremenile v večje težave in celo v popolne okvare sistema.

Učikovitost toplotnih črpalk

Toplotne črpalke so pogosto podcenjeni, a pravzaprav veliko hladnejši bratje tradicionalnih grelnih naprav. Številni ljudje spregledajo možnost uporabe visoko učinkovite toplotne črpalke namesto dragih, sesalnih, obsežnih peči in hladilnih enot. Medtem ko toplotna črpalka ne bo najbolj praktična možnost, če imate veliko prostora za ogrevanje ali življenje v izredno vročem ali hladnem podnebju, bi tisti z zmernimi potrebami po ogrevanju in hlajenju imeli koristi od visoko učinkovite toplotne črpalke.

O PODJETJU
Logo

SELTRON je danes moderno tehnološko podjetje, ki združuje sodobno tehnologijo z dolgoletnimi izkušnjami. Ponuja inovativne, napredne in varčne rešitve za ogrevanje, ki so prepoznavne tako v slovenskem kot v evropskem prostoru.

Tržaška cesta 85 A
2000 Maribor
Slovenija


Ostale objave

Dom in vrt

14.12.2023

Francoska kulinarika

Francoska kulinarika je prava paleta regionalnih posebnosti. Vsaka regija Francije, od Provansalse do Burgundije, prinaša svoj edinstven pridih v kulinariko. To raziskovanje regionalnih razlik ne samo obogati naše razumevanje francoske kuhinje, ampak ponuja tudi bogato paleto okusov, ki navdušujejo ljubitelje hrane po vsem svetu. Vino: Srce Francoske Kulinarike V Franciji vino ni zgolj pijača; je … Continued

Preberi več >

Splošno pravilo je, da zimskih plaščev ne smete nositi pod varnostnim pasov avtomobilskega sedeža, ker lahko zaradi tega pas postane preveč ohlapen, da bi bil učinkovit v nesreči. Predstavljamo vam preprost način, kako preveriti ali je otroški plašč prevelik za nošenje pod pasom! Zima prinaša hladno vreme in potencialno spolzke ceste, vendar skoraj vsakodnevno pride … Continued

Preberi več >