Toplotne črpalke

08.04.2021 | Dom in vrt


Naj bodo temperature v notranjosti vašega doma idealne z pravo vrsto ogrevalne naprave.

Vzdrževanje udobne notranje temperature je prednostna naloga lastnikov stanovanj skozi vse leto. Pozimi pa se boste še bolj zavedali, kako dobro deluje vaš ogrevalni sistem – in s čim ga lahko zamenjate.

Tradicionalna plinska ali električna peč ima življenjsko dobo v povprečju 15, vendar preden kupite novo, razmislite, ali bi bil toplotna črpalka lahko boljša izbira.

Toplotne črpalke, ki imajo v povprečju prav tako 15-letno življenjsko dobo, obstajajo že več kot stoletje, vendar so postale priljubljene šele v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Toplotne črpalke ne ustvarjajo toplote – prenašajo jo

Plinska peč proizvaja toploto s sežiganjem vnetljivega goriva, kot sta plin ali propan, medtem ko električna peč proizvaja toploto na enak način, kot bi to naredil sušilec za lase, s pihanjem zraka nad vročim elementom.

Toplotna črpalka deluje po drugačnem termodinamičnem principu: toploto črpa od zunaj (tudi če je zunaj hladno) in to toploto prenaša v notranjost vašega doma. Torej, čeprav toplotna črpalka ne bo ustvarjala toplote, lahko toploto absorbira prek hladilnih vodov pod tlakom in nato toploto sprosti v vaš dom.

Toplotne črpalke zavzamejo manj prostora

Peči, ki so običajno nameščene v zaprtih prostorih, lahko zavzamejo veliko kvadratnih metrov, ker proizvajalci in lokalni gradbeni predpisi za namene požarne varnosti pogosto zahtevajo velik odmik na vseh straneh.

Kompresorski del toplotne črpalke, ki je nameščen na prostem, vendar blizu hiše – na podoben način kot klimatska naprava – tudi zahteva določen odmik okoli zunanje enote. Ker notranji vodnik za toplotno črpalko ne uporablja gorljivega goriva ali ustvarja lastne toplote, ne potrebuje dodatnega varnostnega prostora. Glede na vrsto lopute za zrak, ki je priložena na vaši toplotni črpalki, jo boste morda lahko namestili visoko na steno, tako da enota ne bo posegala v nobeno talno površino.

Lahko ogrevajo in hladijo vaš dom

Medtem, ko je peč zasnovana tako, da proizvaja samo toploto, toplotna črpalka pozimi ogreje vaš dom in v poletnih mesecih hladi. V vročem vremenu toplotna črpalka deluje na enak način kot klimatska naprava z obračanjem tlaka in pretoka hladilnega sredstva skozi njene tuljave. To je lahko velika korist za lastnike stanovanj, ki bi sicer morali kupiti ločeno klimatsko napravo.

O PODJETJU
Logo

SELTRON je danes moderno tehnološko podjetje, ki združuje sodobno tehnologijo z dolgoletnimi izkušnjami. Ponuja inovativne, napredne in varčne rešitve za ogrevanje, ki so prepoznavne tako v slovenskem kot v evropskem prostoru.

Tržaška cesta 85 A
2000 Maribor
Slovenija


Ostale objave

Profarm ima na voljo prav vse kar potrebujete za vrhunsko kmetovanje. Na njihovi spletni strani si lahko ogledate široko ponudbo prodajnega programa. V njem so na voljo: Kosilnice Obračalniki Zgrabljalniki Nakladalne prikolice Balirke za okrogle bale Plugi Kultivatorji za strnišče Diskaste brane Rotacijske brane Sejalnice Kombinirani kultivatorji Gnojnična mešala Razmetovalniki silaže Znamka Pottinger Kar se … Continued

Preberi več >

Dom in vrt

19.03.2021

Omare

Izbira prave omare za vašo spalnico ni vedno enostavno opravili. Potrebno je upoštevati velikost in stil. Vsi si seveda želimo imeti funkcionalno in prostorno omaro, ki nam bo služila mnoga leta,  bo funkcionalna in imela dovolj prostora za shranjevanje. Pestra izbira Pri Akronu so na voljo v različnih modelih, slogih in velikostih. Omare Akron so … Continued

Preberi več >