Ingver

18.01.2022 | Nega in zdravje


Ingver (Zingiber) je začimbna rastlina, ki raste v tropskem podnebju Azije, Indije in Kitajske. Rastlina zraste do približno pol metra visoko, korenine ali gomolji pa se oblikujejo do 20 cm velike, ki so uporabni v kulinariki in v zdravstvu. V kitajski medicini je ingver ena najstarejših začimb, ki se uporablja za številne zdravstvene težave. Uporabljajo se sveže korenine, lahko pa tudi posušene ali zmlete. Ingver ima izredno pikanten, oster in aromatičen okus zaradi vsebnosti gingerola in šogaola.

Zanimanje za ingver se je zaradi pozitivnih lastnosti v zadnjih letih precej povečalo, tako v  alternativni medicini kot tudi v kulinariki. Predvsem v Indiji in na Kitajskem ga redno uporabljajo in dodajajo najrazličnejšim jedem. Smatrajo ga kot »zdravilo stotih bolezni« in ga zato uporabljajo na različne načine in namene.

Zdravilni učinki ingverja

Iz različnih raziskav je razbrati, da je ingver eden najmočnejših rastlinskih antioksidantov. Dokazano je bilo, da pomaga pri zgagi, slabi prebavi in bruhanju, preprečuje slabost na potovanjih. Zelo dobro pomaga pri vnetem grlu, spodbuja krvni obtok, krepi izločanje sline, ugodno deluje na jetra, znižuje slab holesterol, deluje antiseptično in podpira imunski sistem.

Ingver se v prehrani uporablja za:

 • Za pekarske izdelke: slaščice, biskvite, kolače.
 • Sadne solate, omake, rižote.
 • Napitke: ingverjev čaj, pivo, vino, kava.

Uporaba ingverja v zdravilne namene:

 • Povečuje apetit.
 • Deluje proti driski.
 • Preprečuje ali zmanjšuje simptome slabosti na potovanjih.
 • Pomaga pri prebavi, deluje proti napenjanju, pomirja želodčne krče.
 • Deluje protivnetno (revmatični artritis), povečuje gibljivost sklepov.
 • Zmanjšuje utrujenost, izboljšuje spomin.
 • Deluje kot antikoagulant (preprečuje zgoščevanje krvi).
 • Ugodno deluje na jetra in znižuje holesterol.
 • Znižuje povišano telesno temperaturo.
 • Deluje kot močan antioksidant proti prostimi radikali.

Ingver je uporaben v različnih oblikah:

 • Posušen v prahu (odmerek 2 grama, 1 do 2 krat na dan).
 • Eterično olje (odmerek 1 do 3 kapljice z medom ali sladkorjem, 1 do 3 krat na dan).
 • Tinktura (odmerek 10 do 20 kapljic, pred jedjo).
 • Kandiran ingver za uživanje v prehladnih obolenjih.
 • Prehransko dopolnilo (kapsule, tablete).

Kvaliteta ingverja

Korenino ingverja lahko kupimo v trgovini ali specializiranih prodajalnah z zelišči. Pri nakupu moramo biti pazljivi, da ni poškodovana, plesniva, ampak gladka in napeta. Barva ingverja se razlikuje od vrste ingverja. Svež ingver ima znotraj rumenkasto barvo, ki je sočna in hrustljava. Posušen ingver pa ima značilno svežo aromo po limoni.

Svežo ingver korenino lahko uporabimo pri kuhanju skupaj z jedjo, medtem ko posušeni ingver dodajamo proti koncu kuhanja. Vendar ga ne smemo dodajati preveč, saj ima pekoč in oster okus.

Učinkovitost ingverja zaradi okusa

Uporabni del ingverja je samo korenina in še to po enem letu rasti, saj šele takrat dobi ingver značilne zdravilne lastnosti. Od dobe rasti ingverja je odvisen tudi oster okus. Dlje časa ko je v zemlji, bolj intenziven je okus. Korenine po enem letu izkopljejo zelo previdno, da se ne poškodujejo. Korenine se lahko uporabljajo še sveže ali pa se najprej posušijo, iz katerega največkrat pripravijo čaj in tinkturo. Posušeni ingver ima namreč ostrejši in bolj specifičen okus kot sveži ingver.

Eterične sestavine v ingverju

V ingverju so naravno prisotne eterične sestavine, ki so zelo dragocene in zdravilne. Najbolj aromatični je »bengalski ingver«, ki vsebuje 2-3% eteričnega olja, pri ostalih ingverjih pa je ta delež le okrog 1%.

Ingver vsebuje tudi druge snovi, kot so beljakovine, škrob, encime, maščobne kisline, minerale (kalij, kalcij, magnezij, fosfor, železo) in vitamine A in niacin.

Ingverjevo eterično olje je bogato s seskviterpeni, kamor spada zingiberin, ki pomaga blažiti vnetja. Naravno so prisotni še monoterpeni in aaldehidi, ki delujejo proti prehladnim virusom. Gingerol v ingverju pomaga blažiti slabost.

Ingver za prebavila

Ingver je zdravilo, ki ščiti pred okužbami prebavil, lajša napenjanje in trebušne krče. Je dober antiseptik in pomaga pri okužbah želodca in črevesja, ter kadar se zastrupimo s hrano. Ingver dobro blaži krče, zato ga ženske uporabljajo za lajšanje menstrualnih bolečin in proti črevesnim zajedalcem.

Ingver proti slabosti

Poznano je, da je ingver odlično zdravilo proti slabosti, tako potovalno kot tudi nosečniško slabost. Odpravlja pa tudi omotičnost pri starejših ljudeh.

Ingver za krvožilni sistem

Ingver je zelo dobro poživilo za krvni obtok, saj preprečuje krvne strdke, širi žile in pomaga blažiti težave z ožiljem. Pomaga znižati slab holesterol v krvi (LDL) in uravnati krvni tlak.

Je izredno dober blažilec pri kroničnih vnetnih boleznih, kot je artritis in zato preprečuje nastanek srčnih bolezni.

Ingver za krepitev organizma

Ingver je poznan za zaščito pred okužbami dihal, saj je blažilno zelišče proti kašlju, prehladu, gripi in drugimi težavami z dihali. Že ob najmanjšem prehladu si lahko sami pripravite ingverjev čaj, ki pomirja kašelj, odpira dihalne poti in spodbuja jetra k odstranjevanju strupov iz krvnega obtoka.

Ingver in med

Tudi doma si lahko pripravimo svoj napitek tako, da narežemo svežo ingverjevo koreniko ter  dodamo med in vodo. Nato pustimo stati nekaj časa, da iz ingverja izteče sok in popijemo.

Ali pa si naredimo ingverjev čaj in dodamo med.

Ingver pomaga pri težavah

 • Je odličen antioksidant, ki varuje pred prostimi radikali, ter proti arteriosklerozi in raku.
 • Je odličen antiseptik, ki deluje proti diareji in preventivno proti nalezljivim boleznim (uničuje mikroorganizme).
 • Pomaga pri simptomih slabosti na potovanjih ter tudi vrtoglavico, glavobol. Zelo dobra lastnost je, da ingver nima stranskih učinkov, kot je zaspanost.
 • Se lahko uživa za povečanje apetita.
 • Pomaga lajšati prebavo, saj spodbuja izločanje želodčnega soka. Pomaga proti napenjanju, saj vsebuje snov, ki pospešuje izločanje plinov. Pomirja želodčne in črevesne krče.
 • Z rednim pitjem pomaga znižati kronično utrujenost, izboljša spomin. Ne smete pa ga uživati zvečer, ker povzroča nespečnost.
 • Deluje kot blagi afrodizjak.
 • Deluje kot antikoagulant, kar pomeni, da preprečuje zgoščevanje krvi.
 • Deluje protivnetno, ugodno vpliva na revmatični artritis, saj zmanjšuje otekline, bolečino in jutranjo negibljivost.
 • Deluje kot antioksidant, ki varuje pred prostimi radikali, ter proti arteriosklerozi in raku.
 • Znižuje holesterol in spodbuja delovanje jeter.
 • Znižujet telesno temperaturo.

Sedaj veste, da ingver pomaga za 1000 in eno bolezen. Če ga uživate sigurno ne boste zgrešili, temveč pomagali odpraviti marsikatero težavo.

Kako si lahko okrepimo imunski sistem

Ingver kapsule vsebujejo posušen ingver in so primerne za otroke 6+ in odrasle osebe. V kolikor imate pogostokrat težave z potovalno slabostjo potem priporočamo, da vzamete kapsule:

Odrasle osebe: 2 kapsuli vsaj 30 minut pred potovanjem, ter 1-2 kapsuli vsake 4 ure med potovanjem.

Otroci nad 6+: vzeti 1 kapsulo vsaj 30 minut pred potovanjem , ter 1-2 kapsuli vsaj 4 ure med potovanjem.

Ingver je odličen za krepitev imunskega sistema. Dnevno lahko zaužijete 2 do 4 kapsule in popijete vodo. Ingver nima stranskih učinkov in zato ga lahko redno uporabljate.

O PODJETJU
Logo

Podjetje BITAX d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2003. Je uvoznik in distributer različnih blagovnih znamk, ter proizvajalec lastne blagovne znamke My Nuti. V svoji ponudbi zastopa prehranska dopolnila, živila in kozmetiko.

Attemsov trg 9B
3342 Gornji Grad
Slovenija

Phone: 051/636-652


Ostale objave

Nega in zdravje

16.04.2021

Karate uniforma

Pomen karate uniforme v borilnih veščinah Uniforme so ključni del tradicije borilnih veščin in se nosijo med treningi. Kaj predstavlja karate uniforma? Karate uniforma ni le kos oblačila. Je tudi orodje za mentalno in fizično pripravo. Oblačenje karate uniforme in zavezovanje pasu je signal, da se morate pripraviti na pouk in dati 100% sebe. Če … Continued

Preberi več >

Preberite si ta članek, nato pa pojdite do svojega avta in preglejte ali je vaš otroški avtosedež tako varen, kot bi moral biti. Morda boste presenečeni nad tem, kaj delate narobe. Zaščita otrok v prometnih nesrečah se je skozi zadnja leta precej izboljšala. Vendar prometne nesreče žal ostajajo eden najpogostejših vzrokov smrti otrok. Danes je … Continued

Preberi več >