Kako pomemben je filter sesalnika?

04.07.2022 | Tehnika


Pogosto se ne zavedamo, kako pomembni so filtri v sesalniku, dokler ne vložimo v svoj prvi sesalnik! Filtri sesalnikov niso pomembni le za učinkovitost sesanja, vpijanja prahu, cvetnega prahu in pršic, temveč tudi za zaščito motorja in s tem dolgo življenjsko dobo opreme.

 

Sesalnik deluje tako, da vleče zrak od zunaj in ga izpihuje nazaj. Sesalnik vleče zrak skupaj s cvetnim prahom in onesnaževalci, ti pa se nato  ujamejo v vrečko in se še dodatno prečistijo v filtrih. Za zaščito celotne naprave pred škodljivim prahom lahko uporabite več vrst zaščitnih filtrov za sesalnik.

 

VSTOPNI IN IZSTOPNI FILTRI

 Ta delitev temelji na lokaciji filtra v sesalniku.

Sesalni filter je zasnovan za zaščito motorja pred prahom in prahom iz vstopnega zraka.

Izpušni filter preprečuje izstop umazanije iz sesalnika.

Vhodni filter ščiti napravo, drugi pa ima zelo velik vpliv, še posebej, če so med člani gospodinjstva alergiki.

Obe vrsti filtrov sta na voljo v različnih oblikah, vklj. papirni, tekstilni, penasti, gobičasti ali HEPA filtri.

Velik del filtrov je sestavljen iz več plasti za učinkovitejše lovljenje onesnaževal. Zgodi se, da so filtri prepojeni z različnimi snovmi, ki podpirajo filtracijo. Takšne rešitve najdemo na primer v posebnih antialergijskih filtrih.

 

PAPIRNI IN TEKSTILNI FILTRI

Najbolj priljubljena vrsta sesalnikov so modeli v vrečah in brez vrečk, opremljeni s tekstilnimi in papirnatimi filtri. Izdelane so iz blaga, pene, umetnih vlaken ali papirja. Zaradi različnih modelov sesalnikov je veliko različic.

Rok uporabnosti je zelo relativen: odvisen je od vrste filtra, modela sesalnika, pogojev čiščenja in pogostosti čiščenja.

 

HEPA FILTRI

HEPA filter (High Efficiency Particulate Air Filter) je zelo učinkovit zračni filter.

Filter je izdelan iz steklenih vlaken, za povečanje učinkovitosti zajemanja nečistoč pa se filter upogne/zvije v »harmoniko«. Filtri so zelo učinkoviti: lovijo nečistoče na ravni od 95 do 99,95%.

EPA filtri so različica filtrov HEPA. So cenejši in nekoliko manj učinkoviti.

 

FILTRI IZ PENE/GOBE

Ti filtri se najpogosteje uporabljajo v vodnih sesalnikih. Ščitijo ne samo motor, ampak tudi druge občutljive točke, ki so občutljive na poškodbe.

Najpogosteje so pralni – torej za večkratno uporabo po izpiranju in sušenju filtra.

Npr. Boschev penasti filter ali Gobičasti filter za sesalnik Samsung

 

IZBIRA FILTRA

 Včasih se je težko znajti v labirintu filtrov, ki so na voljo na trgu. Za lažje delo so proizvajalci pripravili obsežne komplete, na primer komplet za sesalnik Electrolux, ki vključuje:

  • vakuumske vrečke,
  • pralni filter,
  • motorni mikrofilter (za individualno rezanje),
  • Osvežilec zraka.

 

Veliko izbiro filtrov in ostalega pribora za vse sesalnike najdete v spletni trgovini OutletShop.

 

https://www.outletshop.si/Dom-in-vrt/Sesalniki/Pribor-za-sesalnike-c92c84c102

O PODJETJU
Logo

Nagrajena spletna trgovina z izjemno ponudbo baterij, polnilcev, računalnikov, IP nadzornih kamer in druge tehnike po najboljših cenah. Preveri zdaj!

Ulica Franca Baliča 11,
5290 Šempeter pri Gorici,
Slovenija

Phone: 031 666 309


Ostale objave

Tako kot njihovi velikanski bratranci v džungli je tudi vaša hišna mačka mesojeda. Psi in mačke so mesojede živali, kar pomeni, da sta se obe vrsti razvili kot plenilci, ki lovijo in uživajo meso. Opravljene so bile številne raziskave glede prehranskih potreb psov, a za mačke niti približno toliko. Na srečo pa se stvari dohitevajo … Continued

Preberi več >

V zadnjih letih je vse več govora o NAC oz. N-acetil cisteinu in njegovih izjemnih zdravstvenih učinkih. Tržišče je preplavljeno s prehranskimi dopolnili v obliki kapsul, ki vsebujejo NAC. Toda ali to resnično potrebuje vsak izmed nas za boljše počutje in zdravje? V nadaljevanju si bomo ogledali, pri katerih stanjih so NAC kapsule smiselne in … Continued

Preberi več >