Kako urediti edinstveno jedilnico

24.02.2022 | Dom in vrt


Pri ureditvi naših domov vsi želimo ustvariti prostor, ki je dovolj edinstven, da fascinira tiste, ki vanj vstopijo. Najboljše mesto v domu, kjer lahko pokažete svoj izrazit in individualen občutek za slog, je dnevna soba in jedilnica, kjer boste gostili goste. Če na primer ustvarite edinstveno jedilnico, ne samo, da boste v prostoru izražali svojo osebnost, temveč tudi ustvarili začetke pogovorov in ideje za oblikovanje doma z živahnimi umetniški deli, mešanico barv in teksture ter fine izdelave.

Torej ne glede na to, ali nameravate poiskati dobro ravnovesje med obliko in funkcionalnostjo ali pa se morda potruditi z najbolj razkošno zasnovo jedilnice v vašem domu, je tukaj nekaj idej in nasvetov, ki vam bodo pomagali načrtovati najbolj poseben dizajn.

Ustvarite popolno razpoloženje

Medtem, ko so družabna srečanja doma – ki običajno potekajo v dnevni sobi in na prostem – lahko polna pogovorov, druženja in dejavnosti med gosti, ko se vsi zberejo za jedilno mizo za kosilo ali večerjo, je to bolj intimna in osebna zadeva. Če želite ustvariti popolno razpoloženje pri oblikovanju jedilnice, upoštevajte prostor, ki ga določite zanj, da bo izražal čustva, ki jih poskušate ustvariti.

Določite funkcijo oblikovanja jedilnice

Ko načrtujete notranjost svoje jedilnice, je pomembno, da porabite nekaj časa za razumevanje vloge, ki jo bo imela v vašem domu – koliko družinskih članov bo vsak dan sedelo v njej? Koliko časa bodo vsi preživeli v jedilnici? Kakšne so prehranjevalne navade in preference vseh? Boste gostili veliko družabnih srečanj? In, če, ali bodo to velike skupine?

Na podlagi vseh izbir, ki jih boste začeli razumeti s temi vprašanji, lahko začnete graditi edinstveno zasnovo jedilni stol v pravi velikosti in na popolnem mestu v domu z izbranimi kosi pohištva in materialov, ki jih boste potrebovali.

Vključite edinstvene podrobnosti

Ustvarite zanimive osrednje točke v sobi, ki bodo takoj pritegnile pozornost – to bo neizogibno delovalo kot hiter začetek pogovora ali pogovorne točke z vašimi gosti (še posebej, če gostite večje skupine z mešanico prijateljev). Od unikatnega umetniškega dela do edinstvenih kosov pohištva in spominkov z vaših zadnjih počitnic, mora edinstven dizajn jedilnice vzbuditi radovednost in zanimanje že na prvi pogled.

Ne bojte se mešati in združiti drznih barv in tekstur

Združevanje barv, tekstur in vzorcev ne samo, da naredi prostor edinstven, ampak tudi ustvari osvežujoče in nenavadno razpoloženje. Združite vzorce, barve na vašem pohištvu z drznimi tapetami ali preprogo in ali celo kršite pravila tako, da se ne držite enotne teksture ali vzorca v prostoru.

Dodajte elemente svojega osebnega sloga v dizajn jedilnice

Vaš dom bi moral biti podaljšek tega, kdo ste, skupaj z ostalo družino. Ob koncu dneva se morate obdati s kosi, ki vzbujajo veselje, obujajo lepe spomine in vam dajejo splošen občutek sreče in miru. Ne glede na to, ali gre za prvo umetniško delo, ki ste ga kupili ali platno, ki ga je naslikala vaša ljubljena oseba, morda celo sliko najbolj nepozabne počitniške lokacije, ki ste jo obiskali, lahko vaše stene služijo kot prostor za obešanje okvirjev, ki pripovedujejo vašo zgodbo.

Podobno bodo vsi ostali prostori v vaši edinstveni jedilnici služili kot popolno mesto za razstavljanje spominkov, starin, kosov dediščine, ki so jih predniki prenašali iz generacije v generacijo in drugih edinstvenih dodatkov, ki odzvanjajo v vašem družinskem življenju.

Poiščite pravo osvetlitev

Prava razsvetljava lahko takoj poveže sobo – tudi, če je majhna jedilnica z zelo malo naravne svetlobe. Naj bo to preko obsežnih vrat in oken v prostoru ali celo s pomočjo strateško postavljenih svetlobnih naprav, nameščenih po prostoru. Vaša osvetlitev ne bo le ustvarjala popolnega razpoloženja, ampak tudi odprla celotno območje. Za bolj intimno, prijetno druženje bodo zatemnjene talne svetilke in sveče po prostoru ustvarile mehkejši sijaj; medtem, ko bo jedilna miza postavljena ob velikem oknu ali vratih, ki so odprta proti zunanjemu razgledu.

Umetnost postavljanja luči nad jedilno mizo

Po pregledu številnih katalogov, revij, mood boardov in Pinteresta ste se odločili za nakup popolne svetilke, ki jo boste obesili nad jedilno mizo in tako ustvarili svojo edinstveno jedilnico. Toda zdaj pride na vrsto težavni del – kam luč obesiti? Kako visoko je previsoko? Kaj morate storiti, da se izognete tej grozljivi situaciji nad glavo? Splošno pravilo je manj teorije in več umetnosti – opazujte prostor okoli sebe ob upoštevanju višine oči in poskusite razumeti preostala razmerja miz in stolov. V nobenem trenutku vas svetloba ne sme preveč motiti in zaslepiti (ali še huje, biti v višini oči, ko vstanete).

O PODJETJU
Logo

Podjetje Maros d.o.o., Šmartinska cesta 53, Ljubljana, je na slovenskem tržišču prisotno že od leta 1990. Na prodajnih mestih v Ljubljani na Šmartinski c. 53, CELEIAPARKU Celju in z OUTLET ponudbo v Slovenski vasi pri Brežicah, svojim kupcem nudimo vrhunsko evropsko pohištvo z najboljšim razmerjem med kakovostjo in ceno.

Šmartinska cesta 53
1000 Ljubljana
Slovenija

Phone: 01 401 2030


Ostale objave

Dom in vrt

22.12.2020

Tečaj Nemščine

Kako najhitreje do odličnega znanja nemščine Tečaj nemščine je odlična priložnost, da se pobliže spoznate s tem germanskim jezikom, ki odpira številna vrata v svet. Nemčija je ena od vodilnih svetovnih industrijskih držav, zaradi svoje kulturne, zgodovinske in naravne dediščine pa je priljubljena destinacija tudi za turiste. Je država z največ prebivalci v Evropski uniji, … Continued

Preberi več >

Dom in vrt

05.03.2021

Spletni tečaj

3 izpiti iz varstva pri delu, ki jih lahko opravljate prek spleta (3. del) Usposabljanje zaposlenih iz varstva pri delu je obveznost vsakega delodajalca. Velja za vse. Ne glede na to vašo velikost, število zaposlenih ali vrsto dejavnosti. V času korone pa se je opravljanje izpitov digitaliziralo. Prek spleta še boljše Spremenjeni načini dela prinašajo … Continued

Preberi več >