Kako urediti edinstveno jedilnico

24.02.2022 | Dom in vrt


Pri ureditvi naših domov vsi želimo ustvariti prostor, ki je dovolj edinstven, da fascinira tiste, ki vanj vstopijo. Najboljše mesto v domu, kjer lahko pokažete svoj izrazit in individualen občutek za slog, je dnevna soba in jedilnica, kjer boste gostili goste. Če na primer ustvarite edinstveno jedilnico, ne samo, da boste v prostoru izražali svojo osebnost, temveč tudi ustvarili začetke pogovorov in ideje za oblikovanje doma z živahnimi umetniški deli, mešanico barv in teksture ter fine izdelave.

Torej ne glede na to, ali nameravate poiskati dobro ravnovesje med obliko in funkcionalnostjo ali pa se morda potruditi z najbolj razkošno zasnovo jedilnice v vašem domu, je tukaj nekaj idej in nasvetov, ki vam bodo pomagali načrtovati najbolj poseben dizajn.

Ustvarite popolno razpoloženje

Medtem, ko so družabna srečanja doma – ki običajno potekajo v dnevni sobi in na prostem – lahko polna pogovorov, druženja in dejavnosti med gosti, ko se vsi zberejo za jedilno mizo za kosilo ali večerjo, je to bolj intimna in osebna zadeva. Če želite ustvariti popolno razpoloženje pri oblikovanju jedilnice, upoštevajte prostor, ki ga določite zanj, da bo izražal čustva, ki jih poskušate ustvariti.

Določite funkcijo oblikovanja jedilnice

Ko načrtujete notranjost svoje jedilnice, je pomembno, da porabite nekaj časa za razumevanje vloge, ki jo bo imela v vašem domu – koliko družinskih članov bo vsak dan sedelo v njej? Koliko časa bodo vsi preživeli v jedilnici? Kakšne so prehranjevalne navade in preference vseh? Boste gostili veliko družabnih srečanj? In, če, ali bodo to velike skupine?

Na podlagi vseh izbir, ki jih boste začeli razumeti s temi vprašanji, lahko začnete graditi edinstveno zasnovo jedilni stol v pravi velikosti in na popolnem mestu v domu z izbranimi kosi pohištva in materialov, ki jih boste potrebovali.

Vključite edinstvene podrobnosti

Ustvarite zanimive osrednje točke v sobi, ki bodo takoj pritegnile pozornost – to bo neizogibno delovalo kot hiter začetek pogovora ali pogovorne točke z vašimi gosti (še posebej, če gostite večje skupine z mešanico prijateljev). Od unikatnega umetniškega dela do edinstvenih kosov pohištva in spominkov z vaših zadnjih počitnic, mora edinstven dizajn jedilnice vzbuditi radovednost in zanimanje že na prvi pogled.

Ne bojte se mešati in združiti drznih barv in tekstur

Združevanje barv, tekstur in vzorcev ne samo, da naredi prostor edinstven, ampak tudi ustvari osvežujoče in nenavadno razpoloženje. Združite vzorce, barve na vašem pohištvu z drznimi tapetami ali preprogo in ali celo kršite pravila tako, da se ne držite enotne teksture ali vzorca v prostoru.

Dodajte elemente svojega osebnega sloga v dizajn jedilnice

Vaš dom bi moral biti podaljšek tega, kdo ste, skupaj z ostalo družino. Ob koncu dneva se morate obdati s kosi, ki vzbujajo veselje, obujajo lepe spomine in vam dajejo splošen občutek sreče in miru. Ne glede na to, ali gre za prvo umetniško delo, ki ste ga kupili ali platno, ki ga je naslikala vaša ljubljena oseba, morda celo sliko najbolj nepozabne počitniške lokacije, ki ste jo obiskali, lahko vaše stene služijo kot prostor za obešanje okvirjev, ki pripovedujejo vašo zgodbo.

Podobno bodo vsi ostali prostori v vaši edinstveni jedilnici služili kot popolno mesto za razstavljanje spominkov, starin, kosov dediščine, ki so jih predniki prenašali iz generacije v generacijo in drugih edinstvenih dodatkov, ki odzvanjajo v vašem družinskem življenju.

Poiščite pravo osvetlitev

Prava razsvetljava lahko takoj poveže sobo – tudi, če je majhna jedilnica z zelo malo naravne svetlobe. Naj bo to preko obsežnih vrat in oken v prostoru ali celo s pomočjo strateško postavljenih svetlobnih naprav, nameščenih po prostoru. Vaša osvetlitev ne bo le ustvarjala popolnega razpoloženja, ampak tudi odprla celotno območje. Za bolj intimno, prijetno druženje bodo zatemnjene talne svetilke in sveče po prostoru ustvarile mehkejši sijaj; medtem, ko bo jedilna miza postavljena ob velikem oknu ali vratih, ki so odprta proti zunanjemu razgledu.

Umetnost postavljanja luči nad jedilno mizo

Po pregledu številnih katalogov, revij, mood boardov in Pinteresta ste se odločili za nakup popolne svetilke, ki jo boste obesili nad jedilno mizo in tako ustvarili svojo edinstveno jedilnico. Toda zdaj pride na vrsto težavni del – kam luč obesiti? Kako visoko je previsoko? Kaj morate storiti, da se izognete tej grozljivi situaciji nad glavo? Splošno pravilo je manj teorije in več umetnosti – opazujte prostor okoli sebe ob upoštevanju višine oči in poskusite razumeti preostala razmerja miz in stolov. V nobenem trenutku vas svetloba ne sme preveč motiti in zaslepiti (ali še huje, biti v višini oči, ko vstanete).

O PODJETJU
Logo

Podjetje Maros d.o.o., Šmartinska cesta 53, Ljubljana, je na slovenskem tržišču prisotno že od leta 1990. Na prodajnih mestih v Ljubljani na Šmartinski c. 53, CELEIAPARKU Celju in z OUTLET ponudbo v Slovenski vasi pri Brežicah, svojim kupcem nudimo vrhunsko evropsko pohištvo z najboljšim razmerjem med kakovostjo in ceno.

Šmartinska cesta 53
1000 Ljubljana
Slovenija

Phone: 01 401 2030


Ostale objave

V sodobnem svetu, kjer je nega kože postala ključni del naših vsakdanjih ritualov, se vedno bolj osredotočamo na naravne izdelke. Naravna krema za obraz je eden izmed teh izdelkov, ki obljublja ne samo površinsko nego, ampak tudi globinsko hranjenje in zaščito. V tem članku bomo raziskali, kaj naredi naravno kremo za obraz tako posebno, kakšne … Continued

Preberi več >

Dom in vrt

11.08.2021

Učenje nemščine za začetnike

Za izobraževanje in nadgrajevanje znanja ni nikoli prepozno. Učenje nemščine je izjemna naložba, saj nam dobro znanje tega jezika odpira številna vrata v svet. Nemščina nam lahko služi kot odlična odskočna deska v zasebnem in službenem življenju. Zgodnje učenje nemščine po govorni metodi in resnična izpostavljenost jeziku sta pravi način, da lahko spregovorimo kot materni … Continued

Preberi več >